Liverpool: az újabb blama után is maradhat Rafa Benítez

Infostart
2010. január 14. 13:20
A Liverpoolt újabb csúfos kudarc érte, hazai pályán kapott ki a másodosztályú Readingtől az FA-kupában, ezzel kiesett. A Vörösök a BL-ből és a Ligakupából is kiestek, a bajnokságban pedig még a negyedik helytől is messze vannak, így egyre erősödnek azok a hangok, amelyek szerint Rafael Benítez napjai meg vannak számlálva a klubnál. A vezetőség egyelőre kitart a spanyol tréner mellett, aki kijelentette: nem adja fel.

Az utóbbi évek legmélyebb válságát éli a Liverpool labdarúgó-csapata, amely szerdán az FA-kupából is búcsúzott. A Vörösök egy öngól révén vezettek, de a második félidőben a másodosztály hátsó felében álló Reading bátor játékkal egyenlített - tizenegyesből az utolsó percben -, majd a hosszabbításban a győzelmet is megszerezte az ekkor már Steven Gerrard és Fernando Torres nélkül játszó hazaiak ellen a foghíjas Anfield Roadon. A kapus Gulácsi Péter a kispadon ült.


A Liverpoolnak így már csak egy sorozatban van reális esélye a sikerre: az Európa Ligában, ahova a BL-ből való kiesés után került. A hazai kupák elúsztak, a bajnokságban pedig nem az éllovas Chelsea-re, hanem a negyedik helyen álló Manchester Cityre figyelnek az öt pontos hátrányban lévő és hetedik Vörösök.

"Ez nem mehet így tovább sokáig. Semmilyen javulás nincs a teljesítményben. A negyedik hely nagyon távolinak tűnik. Öt-hat játékos egyszerűen nem elég jó ebbe a csapatba" - mondta rendkívül kritikusan a liverpooli legenda, Mark Lawreson, a BBC szakértője.

Mivel azonban a klub anyagi helyzete sem túl rózsás, így arra nincs esély, hogy már januárban egy félcsapatnyi minőségi labdarúgót szerződtessen a Liverpool - eddig egyedül Maxi Rodriguez érkezett -, így felvetődik a másik lehetőség: az edző menesztése. Nemzetközi fórumokon szinte egyöntetű a vélekedés: a drukkerek hálásak a spanyol menedzsernek az elért eredményekért, de itt az ideje távoznia, mielőtt még nagyobb kudarcok érik a csapatot. A BL-ből való kiszorulás annak számítana, noha pár hete a szakvezető garantálta, az első négyben végez együttesével.

A klubvezetés továbbra is kitart Benítez mellett, Christian Purslow ügyvezető kiemelte, nincs veszélyben a tréner állása. Hozzátette azt is, nincs szó a sztárjátékosok kiárusításáról, éppen ellenkezőleg, meg akarják erősíteni a keretet. Egy hete még Benítez beszélt arról, nyáron lehet, hogy meg kell válnia a legjobbak közül egy-két játékostól, ha lemaradnak a BL-ről.

A kupabúcsú után a spanyol edző elismerte, hogy gyenge teljesítményt nyújtottak, és csalódott a látottak miatt. "Három hónapja mindenki csak rólam beszél, és az nem számít, hogy éppen milyen erős csapat ellen játszottunk. Továbbra is keményen kell dolgoznom. Hogyan birkózom meg a nyomással? Megpróbálom a legjobbat nyújtani" - mondta Benítez, hozzátéve, a szezon eleje óta ideges az együttese, de ezen túl kell lépni.