Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Dakar 2010 - Rajt újévkor

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Az újesztendő első napján kezdődik Buenos Airesben a Dakar-rali, a világ legnehezebb autós terepversenye, amelyet már második alkalommal rendeznek meg dél-amerikai helyszíneken.

A január 16-ig zajló száguldáson várhatóan több mint 350 jármű autó, motor, quad és kamion - vesz részt, magyarok, akik eddig szép számmal indultak, ezúttal nem állnak rajthoz. A versenyen 14 szakaszt bonyolítanak le, a táv kilencezer kilométer, ebből 4 800 a mért. Hét szakaszt Argentínában rendeznek meg, további hetet pedig chilei terepeken. A száguldás - akárcsak a legutóbbi versenyen - az argentin fővárosban fejeződik be.

Etienne Lavigne versenyigazgató egy hónapja azt mondta, hogy a klasszikus terepviadal előbb-utóbb visszatér Afrikába.

"Több ötletünk van a fekete kontinens déli és keleti részét illetően 2011-re" - fogalmazott.

A világ leghíresebb tereprali-viadala idén költözött Dél-Amerikába, miután eredeti helyszínén terrortámadások veszélye miatt nem lehetett lebonyolítani. A tavalyi törlésről egy nappal a rajt előtt, január 4-én határoztak; a verseny 1979 óta íródó történelmében példátlan döntés azért született meg, mert nem lehetett garantálni a versenyzők és a kísérők testi épségét a nyolc mauritániai szakaszon.

A legutóbbi megmérettetést az autósoknál a dél-afrikai Giniel de Villiers, míg a motorosoknál a spanyol Marc Coma nyerte.