Kin és min múlik, mekkora szorzóval lehet fogadni egy futballmeccsre?

Infostart
2009. december 14. 05:53
Az egész Európát lázban tartó fogadási botrány Magyarországra is begyűrűzött. Sőt, az InfoRádióba is. Szerencsére hozzánk egyelőre csak a kíváncsiság jutott: az InfoRádió nyomozásba kezdett, megpróbáltuk feltérképezni, kiken, illetve miken múlik, hogy egy-egy mérkőzésre kötött fogadásokkal mennyit lehet keresni.

A sportfogadást akárcsak a labdarúgást Angliában találták ki, állítólag 1921-ben fogadhattak először a nyerni vágyók. Itthon már 1947-ben megjelent a totó, ha úgy tetszik a futballtárgyú szerencsejáték, de a bukmékerek feltűnésére több mint negyven évet, a rendszerváltásig várni kellett. A Pénzügyminisztérium ugyan 1992-ben koncessziós pályázatot írt ki, a győztes pedig két éven keresztül megpróbálta országos őrületté tenni a Tuti Tipp nevű vállalkozást, de belebukott. Bukmékerséggel legközelebb 1997-ben, a Szerencsejáték Rt. próbálkozott, ekkor indul a Tippmix.

A Tippmix gyorsan népszerűvé vált, a magyar fogadók annak kapcsán tanultak meg olyan "kulcsszavakat", mint az odds, vagy a kötés. Gyorsan rengeteg honfitársunk szakértő lett fogadási ügyekben, de az sokáig titokban maradt, minek alapján alakulnak ki az esélyszámok.

Az InfoRádió felkutatott egy anonimitást kérő oddsmestert, azaz sportfogadási szakértőt, akitől a következőket tudta meg. Az oddsmester feladata a tippmix-, a totó-, a góltotó fogadási ajánlatok összeállítása, a tippmix- és totóműsorokban szereplő sportesemények körülményeiben történő változások figyelemmel kísérése, a fogadások alakulása során keletkezett fontos információk összegzése, elemzése, javaslattétel a tippmix fogadási ajánlatával kapcsolatos módosításokra. a fogadások hivatalos eredményeinek megállapítása.

S ha ez picit elvont lenne, pontosítsunk: Az oddsmester az internet segítségével igyekszik mindent megtudni a fogadásra kínált párharc szereplőiről. Ezek a tények ugyanis befolyásolják az esélyszámokat. Nem lényegtelen, ki sérült, ki van esetleg eltiltva, ki mit játszott az elmúlt 10, 5, 3 meccsen, milyen gyakorisággal születnek vendégsikerek, vagy például Olaszországban miért gyakoribb a döntetlen, mint másutt.

Az oddsok megállapításánál szempont, hogy mit gondolnak a fogadók egy-egy meccsről. A fogadó hiába és esetleg szurkoló, érzelmei által motivált, ha pénzről van szó, próbál racionálisan dönteni. A Szerencsejáték Rt. például a Ferencváros meccseit egy ideig kisebb oddsszal adta, mondván, a zöld-fehérek ellen nem szívesen fogad senki, aztán gyorsan kiderült, hogy butaság. Azóta meg változott a helyzet - a Fradi NB II-es lett, s a visszakerülése óta sem számít élcsapatnak.

Az Európa nagy részét behálózó fogadási botrány kirobbanása óta tudjuk, szinte minden sportágra lehet fogadni. Míg itthon korábban a Tippmixen csak a legnépszerűbb sportágakra lehetett fogadni - így a futballra, a kosárlabdára, a kézilabdára és a teniszre), a pekingi olimpia idején, például, az íjászat kivételével mindenre lehetett már pénzt feltenni. A játékban lefogadható heti 120 sportesemény száma megtízszereződött. Ugyancsak a sport iránti hihetetlen érdeklődést jelzi, hogy a tavalyi labdarúgó Európa-bajnokság alatt a Tippmix árbevétele nagyobb volt, mint az ötös lottóé.
Persze, megváltozott a sportági rangsor is, idővel: az első tíz évben még minden száz forintból nyolcvannal a labdarúgó-meccsek eredményeit próbálták eltalálni, ma viszont a fogadások jó, ha a felét viszi el a labdarúgás.

A Szerencsejáték Rt. kezdetben 5 fős oddsmesteri csapattal indult, ma már tizenketten vannak. Míg kezdetben az volt a legfontosabb, hogy ismerjék a sport világát, mára legalább olyan fontos, hogy legyen köztük olyan, aki jártas, például, a pénzügyikockázat-kezelésben.

Érdemes figyelni apróságokra is: egy szezonban az első és az utolsó öt forduló eredményei könnyen "borulnak": az első ötnél még az erőviszonyok kialakulóban vannak csak, új igazolások, csapatváltozás miatt. Az utolsó öt forduló pedig részben nagy hatással van a végső helyezésekre, ugyanakkor másfelől bizonyos szituációban, bizonyos csapatoknál "tét nélkülivé" válik.

A fogadóirodák szakemberei az esélyek tudatában adnak meg különböző oddsokat - a végeredményt illetően. Az "alfogadásokkal" persze egy-egy mérkőzésnek sok-sok "tétele" van, kezdve azon, hogy melyik csapat rúgja az első gólt, vagy ki az utolsót. A könnyebben eltalálható meccseket úgy "védi ki" a cég, hogy azokra egyedül nem lehet fogadni, csak úgy, ha még kettőt, vagy négyet vesz hozzá a játékos.

Az oddsmestereknek ismerniük kell a fogadási piac alakulását, nézniük kell a világ fogadóirodáinak nyereményszorzóit, és azokhoz igazítják a magukéit. Nagyon eltérniük nem lehet, és nem is érdemes: ha a fogadó a világhálón jobb ajánlatot talál, azonnal "odaviszi" a pénzét. Mostanság majdnem háromszáz bukmékercégnél lehet online fogadást kötni, és a magyar nyelvű oldalak száma is meghaladja már a tízet.

Kissé szabályozatlan, vagy a szabályozásokat betartani nem tudó a piac. Székely Gábor, a Szerencsejáték Zrt. vezérigazgatója nemrégiben azt mondta: a törvények értelmében internetes pókert és kaszinójátékot még cége sem szervezhetne.

Ettől még virágzik az iparág - a Pénzügyminisztérium korábbi adatai szerint a legóvatosabb becslések szerint is több tízmilliárd forint bevételtől esik el az állam az illegálisan működő online szerencsejáték-szervező cégek miatt.
Magyarországon hetente átlagosan 360 ezer szelvényt töltenek ki. Persze, a "profi" nem feltétlenül tippmixezik, vonzóbb számára a szlovák fogadóirodák ajánlata (nagyobb az odds, kevesebb a kötöttség), és még ott az internet is...