eur:
394.06
usd:
365.71
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Messi éve - nézze meg, miért kapta meg az Aranylabdát!

2009 vitathatatlanul Lionel Messi éve volt, így nem is lehetett kérdés, hogy a Barcelona argentin sztárja kapja meg az Aranylabdát. A 22 éves támadó klubcsapatával minden sorozatot megnyert, amelyben elindult, és a jövő héten kezdődő klubvilágbajnoksággal még fényesebbé teheti az évet. Összeállításunkban felidézzük Messi idei legjobb meccseit.

Lionel Messi rögtön egy mesterhármassal nyitotta az évet, az Atlético Madrid elleni Király Kupa-meccsen, ezzel továbbjutáshoz segítve együttesét. Az Osasuna ellen a hajrában szerzett találatával győztek a gránátvörös-kékek 3-2-re, és a Deportivo 5-0-s kiütésében is kulcsszerepet vállalt az argentin támadó.


Februárban a Santander ellen csereként állt be, és két góljával megfordította a bajnokit, majd a Gijón elleni siker során két gólpasszt adott, és a Malaga 6-0-s legyőzése során is eredményes volt.

A kiváló bajnoki formát a BL-re is át tudta menteni, a Lyon ellen is gólt szerzett, majd a Bayern München elleni negyeddöntőben tarthatatlan volt, két gólt szerzett, és az előkészítésben is jeleskedett.



A Getafét Messi találatával verte a Barcelona, majd jött az emlékezetes Real Madrid elleni örökrangadó, és a hat gólból kettőt az argentin játékos szerzett. A 6-2-es győzelemmel Pep Guardiola együttese gyakorlatilag bebiztosította a bajnoki címet.



A BL-ben azonban még fontos feladatok álltak Messiék előtt. A 22 éves támadó a Chelsea elleni elődöntő egyik meccsén sem remekelt, a londoni védők ki tudták kapcsolni a játékból, ám a továbbjutást jelentő gólban benne volt.

Jöhetett a Bilbao elleni kupadöntő, amelyen egy gólja mellett kettőt előkészített, így a 4-1-es siker egyik fő letéteményeseként újabb trófeához segítette a katalánokat.



A java azonban még hátravolt - Messinek és a Barcelonának is. A Manchester United elleni római BL-döntő 70. percében az argentin zseni feltette a koronát teljesítményére, és egy tőle szokatlan mozdulattal, fejessel alakította ki a 2-0-s végeredményt. Ez volt kilencedik találata a sorozatban, amellyel a BL gólkirálya is lett. Az UEFA-tól megkapta az idény legjobbjának és legjobb csatárának járó elismerést is.



A spanyol Szuperkupa-döntő első meccsét még kihagyta, a visszavágón azonban már kezdett, és két gólt is szerzett, a Sahtar elleni Európai Szuperkupa-meccsen pedig négy hónap alatt az ötödik trófeát gyűjtötte be.



Szeptemberben sem torpant meg az argentin ász, a Santander ellen duplázott, majd a Dinamo Kijev hálójába is betalált. Az ősz további részében is eredményes maradt, így 18 találkozón összesen 11 gólt szerzett, ezzel újra a spanyol bajnokság élére és a BL-továbbjutás küszöbére repítve a Barcelonát.



Messi a rá jellemző szerénységgel csak annyit mondott a díj kapcsán, az egész csapat rászolgált az elismerésre, mindannyian megérdemlik az Aranylabdát. "Elsősorban nekik köszönhetem, hogy a csúcsra kerülhettem. Nélkülük biztosan nem sikerült volna" - tette hozzá.

Az argentin támadó 473 ponttal végzett az élen, Cristiano Ronaldo 233-at, Xavi 170-et kapott. A díj 54 éves történetében még egyetlen győztes sem diadalmaskodott ilyen elsöprő fölénnyel. Az átadóünnepséget vasárnap rendezik Párizsban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×