Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Korea szép súlyemelő-világbajnokságot rendezett

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A 60 nanométer (a nanométer a méter egymilliárdod része) vastagságú nanokorongok a laboratóriumi kísérletekben átszakították a ráksejtek membránját, ezáltal önmegsemmisítésre késztették azokat. Az aprócska korongok vas-nikkel ötvözetből készülnek, így mágneses mező segítségével mozgathatók, a rákos sejtek így \"távirányítással\" roncsolhatók szét. Elena Rozhlova, az egyesült államokbeli Argonne Nemzeti Laboratórium munkatársa elmondta, hogy mindössze tíz percig tartották a korongokat alacsony mágneses mezőben, ami elegendő volt ahhoz, hogy a ráksejtek 90 százalékát elpusztítsák segítségükkel az ezt követő tesztben. A tanulmányt kommentálva Jon Dobson, a brit Keele-i Egyetem szakértője kifejtette, hogy a nanokorongokat antitestekkel terelhetik a tumorsejtek irányába. \"Elegáns és gyors technika a tumor megsemmisítésére a teljes testre irányuló kezelések, például a kemoterápia mellékhatásai nélkül\" - értékelte Dobson.

Erről Aján Tamás, a nemzetközi sportági szövetség (IWF) magyar elnöke beszélt a vasárnap zárult 77. férfi és 20. női vb tanulságait összegezve.

"Örülök, hogy itt volt az idei világbajnokságunk, a Newsweek amerikai magazin minősítése szerint a világ legfejlődőképesebb tíz városának egyikében. Azt mondhatom, hogy Peking után bő egy esztendővel olimpiai szintű rendezésnek lehettünk tanúi Gojang Cityben, amely ragyogó vendéglátónak, kitűnő szervezőnek bizonyult. Maga a pekingi olimpia utáni vb a 72 országot képviselő, 370-nél több versenyzőjével azt jelzi, hogy óriásit fejlődött a sportágunk, s a világcsúcsok sem maradtak el. A hétből egyet ráadásul az a Jang Mi Ran állított fel, aki Dél-Korea valódi hőse, itt született, családja, rokonai itt élnek, s ő ez alatt az óriási nyomás alatt is, ami az említettek miatt ránehezedett, diadalmaskodni tudott, megvédte világbajnoki elsőségét."

A kérdésre, hogy a doppingérzékeny sportágak közé számító súlyemelés hol tart a tiltott szerek visszaszorítására indított, hosszú esztendőkkel ezelőtt kezdett küzdelemben, Aján Tamás így válaszolt: "Itt, Gojang Cityben is szigorú ellenőrzést végeztünk, ráadásul - s ezt külön örömmel mondom - kiváló magyar szakemberek végezték el a munkát, az IWF elnökségének, orvosi bizottságának elismerését is kivívó módon. A dr. Tiszeker Ágnes vezette Magyar Antidopping Csoportról van szó, amelynek munkatársai semlegesen és fairül dolgoztak ezúttal is, hangsúlyoznám, hogy a versenyzőknek a megelégedésére is!"

A részleteket illetően már személyesen a MACS vezetője nyilatkozott, előrebocsátva, hogy 127 vizelet- és 18 vérvizsgálatot végeztek a súlyemelők körében a vb alatt, vagyis csaknem a 40 százalékát szűrték meg a mezőnynek. Eredmény csak később várható, de azt már nem ők kapják kézhez, hanem az IWF szakemberei.

"Súlycsoportonként az első három helyezettet mindig teszteltük, s további kettőt, általában a negyedik és ötödik helyezetteket, illetve volt véletlenszerű kiválasztás, váratlan ellenőrzés is. Ügyeltünk rá, hogy legalább egy súlyemelőt minden országból kontrollnak vessünk alá, s ott néztünk meg többeket, ahol erős a súlyemelés, így például Kínában. A kínaiaktól 14 mintát vettünk le, benne két vérteszt is van. A mintavételek hangulata? Talán a mi egyre jobb elfogadottságunkat mutatja, hogy semmi gond nem akadt, sőt kifejezetten barátságos légkörben dolgozhattunk. A mintaadásra kötelezettek fegyelmezetten, udvariasan vették tudomásul a jelenlétünket, nem volt semmiféle menekülés, amire a múltban bizony akadt példa. Egyértelműen, s pozitív irányban, változott a megítélésünk. Amúgy az ellenőrzéssel a mi felelősségünk véget ér, az analízisek eredményéről mi már mit sem tudunk, visszajelzést nem kapunk, s ezúton is hadd szögezzem le: nem jár pénz a pozitív esetért!"