Ronaldo egyre távolabb Pelétől

Infostart
2009. november 25. 13:44
Egyre valószínűbbnek tűnik, hogy egy darabig nem lesz újabb háromszoros világbajnok labdarúgó. Az aktív, kétszeres világbajnok futballisták közül Ronaldo az egyetlen, aki csatlakozhat(na) a futballtörténelem egyetlen háromszoros aranyérmeséhez, Edson Arantes do Nascimentóhoz, vagyis Peléhez. A történelmi tetthez azonban az kellene, hogy Dunga, a brazil szövetségi kapitány beválogassa a Corinthians játékosát a világbajnokságra utazó keretbe.

Dunga a hét elején meglepő nyilatkozatot tett. A kapitány azt mondta, hogy ő nem akarja ugyanazt a hibát elkövetni, amit Pereirra 2006-ban. A hazájában nem túl népszerű szakvezető egyebek mellett utalt a játékosok fegyelmezetlenségére, arra, hogy Ronaldo túlsúlyosan érkezett akkor a keretbe és nem tudott maradandót alkotni a vb-n. Dunga most lényegében azt mondta: nem tervezi, hogy esélyt ad Ronaldónak.

Ronaldo a 2006-os vb-n 3 gólt szerzett, és összesen elért 15 találatával minden idők első számú világbajnoki mesterlövészévé lépett elő.

A brazil lapok kommentárjaikban emlékeztetnek: a 2006-os vb-n nem Ronaldo miatt betlizett elsősorban a válogatott, sokkal inkább Ronaldinho teljesítménye miatt. Igaz, a vb után Ronaldinho - akit sokan minden idők leggyengébb brazil válogatott 10-nek tartanak - bűnbocsánatot tartott, míg Ronaldo őszintén megmondta: a kiesésben nekik, játékosoknak pont annyi a szerepük, mint a kapitánynak vagy a szövetségnek. A rossz nyelvek szerint most ennek a nyilatkozatnak lesz áldozata Brazília talán legnépszerűbb játékosa.

Dunga nyilatkozatával párhuzamosan kihirdették a bajnokság legjobb játékosainak a listáját. Az első csatár posztra Diego Tardelli (Atlético-MG), Fernandinho (Barueri) és Fred (Fluminense) kapott jelölést, míg a második támadó posztra Adriano (Flamengo), Iarley (Goiás) és Ronaldo (Corinthians). Dunga utalt is arra, hogy bár Ronaldo a Corinthians legjobbja és harcban áll a legjobb csatár díjáért, de még mindig túlsúlyos.