A magyar válogatott focista nem tudott a bundázásról

Infostart
2009. november 24. 14:11
Magyar labdarúgója is van az illegális fogadási botrányban érintett belga csapatnak, a Namurnak. Bukrán Gábor nem tudott semmiről, ami gyanúra adhatna okot.

A lapok szerint a tavaly még másodosztályú, azóta egy osztállyal lejjebb szereplő Nemur két meccse érintett az illegális fogadási botrányban. A csapat magyar játékosa, Bukrán Gábor magában visszajátszotta a Charleroi elleni idegenbeli 3-0-s vereséget és az otthoni 2-0-s bukást a Leuven ellen, de nem emlékszik kapusbakira, vagy nagyon feltűnő, könnyen érzékelhető hibára.

"Rég voltam ennyire népszerű, mint mióta kipattant ez az ügy, és kiderült, hogy belga csapatom, a Namur is érintett a fogadási botrányban. Állandóan keresnek a belga újságírók, a tévé vagy a rádió, nagyító alatt vagyok, mert a tavalyi csapatból csak egyedül én maradtam" - mondta az Index.hu-nak az egyszeres magyar válogatott.

"Nem is hallottam semmit a többiektől, ami esetleg gyanúra adhatna okot, még egy furcsa elszólást sem. Egy kapusnál feltűnő a hiba, ezért azon sem csodálkozom, ha védőket keresnek, mert egy utolsó embernek elég csak két lépéssel később indulni a csatár után, már nem éri utol, egyúttal kiszolgáltatott helyzetbe hozza a kapust, és máris ott a gól. De még egyszer mondom, jómagam semmi gyanúsat nem tapasztaltam. Kaptunk néhány nagy zakót, kétszer hét gólt is, amik benne vannak a fociban, és ezekre nyilván automatikusan odafigyelnek" - emelte ki a középpályás.

A Namur kiesett a másodosztályból, a játékoskeretben akkor is hatalmas volt a mozgás, három olyan játékos is érkezett pár hónapra, akik nem kaptak fizetést, csak az volt a cél, hogy játékban maradjanak. A belga klubelnöknek kapóra jöttek ezek a játékosok, gyorsan bekerülhettek a csapatba, mert abban is bízott, hogy a menedzsereken keresztül befektetőket képes szerezni, ám ezek a tárgyalások mind a német, mind az olasz vonalon zátonyra futottak.

"Volt egy olyan meccsünk, amikor három olasz védővel álltunk fel és kaptunk egy ötöst a Molenbeektől, de bevallom, ez így csak utólag gyanús, és ez a meccs eddig nem volt rajta az állítólagos vesztegetési listán. Volt egy szerb játékosunk, Czvetkovic, ő most visszament a Zvezdába, Dragan Bubic csapat nélküli volt, korábban a Dijonban játszott. Lehet, hogy ők kapcsolatban álltak valamilyen úton módon azzal a horvát emberrel, akit őrizetbe vettek, nem tudom. Biztosan nagy a csábítás, én is hallom, hogy a megnyert összegekből kaptak vissza a játékosok, de magam sohasem voltam ilyennek szemtanúja, engem soha nem kerestek" - tette hozzá Bukrán Gábor.

Az NB I-ből 13 meccs gyanús

A botrányban Németország mellett Belgium, Svájc, Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Horvátország, Szlovénia, Törökország és 13 mérkőzéssel Magyarország érintett. Az ügynek német források szerint több mint 200 gyanúsítottja van, közülük 15-öt Németországban már őrizetbe vettek.

A bochumi ügyészség korábbi közlése szerint a szóban forgó kilenc országban több mint 200 első-, másod-, illetve alacsonyabb osztályú mérkőzésen történt állítólagos megvesztegetés vagy legalábbis megvesztegetési kísérlet, és ugyanez vonatkozik néhány nemzetközi kupatalálkozóra is. A német újságok hétfőn több hazai klub mellett néhány külföldi egyesületet is megneveztek, köztük Magyarországon az Újpestet is. Mindezt a bochumi államügyészség hivatalosan nem erősítette meg.

Az ügyészségnek egyelőre nem is áll szándékában, hogy az állítólagosan érintett klubok, illetve a megvesztegetett személyek, továbbá a megvesztegetők nevét nyilvánosságra hozza. A bochumi hatóság szóvivője hétfőn azt közölte, hogy az ügyészség ezzel kapcsolatban elutasít minden fajta nyomásgyakorlást.

Szerdán Nyonban tanácskoznak

Az UEFA nyoni központjába rendelte szerdára a botrányban érintett országok, köztük Magyarország nemzeti szövetségeinek képviselőit. A találkozón az érintett országok szövetségeit - köztük az MLSZ-t - tájékoztatják a bochumi államügyészség által a megvesztegetési botrányban eddig folytatott vizsgálatokról, és ezzel kapcsolatban a további teendőkről tárgyalnak.