eur:
394.86
usd:
370.64
bux:
65219.85
2024. április 19. péntek Emma

Valamennyi eddigi világbajnok ott lesz Dél-Afrikában

Kialakult a 2010-es dél-afrikai világbajnokság 32 fős mezőnye: szerda éjjelre az utolsó csapatok, Franciaország, Szlovénia, Görögország, Portugália, Uruguay és Algéria is kvalifikálta magát. A világbajnoki címért először csatáznak a fekete kontinensen.

Dél-Afrika 2004-ben kapta meg a rendezés jogát. Sepp Blatter FIFA-elnök rotációs elve szerint eleve az afrikai kontinensnek járt a világbajnokság, a kérdés csak az volt, hogy a földrész melyik országában lesz a viadalra.

Sokan ellenzik, hogy Dél-Afrikában legyen a torna, mert világviszonylatban is rosszak a bűnözési statisztikák és lassan haladnak a stadionok építésével. Ezek azonban nem elég nyomós érvek ahhoz, hogy elvegyék az országtól a vb-t. Egyébként egy friss közvélemény-kutatás eredménye azt mutatja, hogy a lakosság 69 százaléka bízik a szervezőkben és jó teljesítményre számít tőlük.

Június 11-én Johannesburgban, a Soccer City Stadionban rendezik a nyitómeccset, ráadásul a döntőnek is ez az aréna ad otthont július 11-én. Lesz mérkőzés még Pretoriában, Bloemfonteinben, Port Elizabethben, Fokvárosban, Durbanben, Nelspruitben, illetve Polokwanéban.

A világbajnokság 32 fős mezőnye szerdán alakult ki, miután lejátszották az utolsó pótselejtezőket is, amelyek révén Franciaország, Szlovénia, Görögország, Portugália, Uruguay és Algéria is kvalifikálta magát.

Európából közvetlenül Dánia, Svájc, Szlovákia, Németország, Spanyolország, Anglia, Szerbia, Olaszország, Hollandia, Dél-Amerikából pedig Brazília, Paraguay, Chile és Argentína jutott ki Dél-Afrikába. A fekete kontinenst a rendezőn kívül Kamerun, Nigéria, Ghána és Elefántcsontpart, a közép-és észak-amerikai térséget az Egyesült Államok, Mexikó és Honduras képviseli. Szintén egyenes ágon került a vb-re Ázsiából Japán, Dél-Korea, Észak-Korea, és innen kvalifikálta magát az ide sorolt Ausztrália is. Az óceániai régióból pedig Új-Zéland került ki Dél-Afrikába.

A dél-afrikai torna rangját emeli, hogy 2002 után újra jelen lesz a világbajnokságon az eddigi hét győztes ország: a ötszörös első Brazília, a négyszeres világbajnok és címvédő Olaszország, a háromszoros győztes Németország, a kétszeres aranyérmes Argentína és Ururguay, továbbá az egyszeres bajnok Franciaország és Anglia.

A csoportmérkőzések beosztását december 4-én Fokvárosban készítik el, a 32 együttest nyolc négyes csoportba sorolják, ahol minden csapatra három mérkőzés vár. A kvartettekből az első két helyezett jut tovább a nyolcaddöntőbe, ahonnan a negyed- és az elődöntőkön keresztül vezet az út a johannesburgi fináléba, amely július 11-én lesz.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×