Talmácsi ezúttal is lemaradt, Rossi már szinte világbajnok

Infostart
2009. október 18. 08:39
Az ausztrál Casey Stoner nyerte meg a MotoGP királykategóriájának Ausztrál Nagydíját, így hazai pályán ünnepelhetett. Valentino Rossi második helyével közel került a világbajnoki címhez, miután nagy riválisa, Jorge Lorenzo a rajtot követően kiesett, így elesett a pontszerzéstől. Talmácsi Gábor a 13. helyen fejezte be a futamot.

A rajtnál történt a nap legfontosabb eseménye a királykategóriában, miután az Estorilban remeklő Jorge Lorenzo túlságosan ráfutott Nicky Haydenre, majd elvesztette egyensúlyát és kicsúszott a homokágyba.

A rajtnál némiképp visszaeső Rossi ezzel megnyugodhatott, hiszen tudta, már egy dobogós hellyel is hatalmas lépést tesz a vb-cím felé. A Doktor ennek megfelelően nagyon taktikus versenyzést mutatott be, a futam elején tartotta a lépést a Dani Pedrosával és Casey Stonerrel.

Amikor Stoner az élen pedig egyre nagyobb iramot diktált, Rossi beletörődött a második helybe is, ám így is 38 ponttal vezet a vb-pontversenyben Lorenzo előtt (270-232).

Talmácsi Gábor a futam első kétharmadában fel tudta venni a versenyt Loris Capirossival és Chris Vermeulennel, az utolsó körökben azonban már nem ment jól a gép a magyar 125-ös világbajnok alatt, így a 13. helyen fejezte be a versenyt.

Világbajnokot is avattak a Phillip Islanden: a 125 kcm-ben a spanyol Julian Simón győzelmével behozhatatlan előnyre tett szert.