Rio de Janeiro a szenvedély olimpiáját ígéri 2016 nyarára

Infostart
2009. október 2. 19:05
Sporttörténeti döntést hoztak a Nemzetközi Olimpiai Bizottság koppenhágai közgyűlésén: először rendezhet Dél-Amerika olimpiát. A döntést a NOB elnöke jelentette be magyar idő szerint este 7 óra előtt pár perccel. Jacques Rogge lassan, az alkalomhoz illő meghatottsággal olvasta fel a verdiktet: Rio de Janeiro kapta meg a 2016-os nyári olimpia rendezési jogát. A korábban favoritnak tartott Chicago nagy meglepetésre már az első körben kiesett. A négy pályázó közül Rio de Janeiro szánta a legtöbb pénzt, 14,4 milliárd dollárt az eseményre, s a szervezők kiemelték, hogy azonnal megkezdik a tervek kivitelezését.A város Sao Paulót megelőzve harcolta ki, hogy pályázhasson a játékokra, korábban az 1936-os, 1940-es, 2004-es és 2012-es olimpiával is hiába próbálkozott.

Korábban szenvedélyes hangú prezentációt tartottak Koppenhágában Rio de Janeiro pályázatának képviselői, akik szerint Dél-Amerika megérdemli, hogy olimpiát rendezzen 2016-ban. Luiz Inacio Lula da Silva brazil köztársasági elnök arra hívta fel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szavazásra jogosult tagjainak a figyelmét, hogy most változtathatnak az eddigi kiegyensúlyozatlanságon, és pótolhatják a hiányt azzal, hogy a 400 millió lakosú kontinenst képviselő brazil nagyvárosnak adnak bizalmat.


"A világ tíz legerősebb gazdasága közül Brazília az egyedüli, amely még nem rendezhetett ötkarikás játékokat" - hangsúlyozta az államfő. A pályázati bizottság képviselőinek részéről elhangzott, hogy a rossz közbiztonságot emlegető hangok ellenére biztonságos eseményt rendeznek majd, s a riói olimpia sikerességét anyagilag a brazil gazdaság működése garantálja. A négy pályázó közül Rio de Janeiro költené a legtöbb pénzt az eseményre, 14,4 milliárd dollárt, s a szervezők kiemelték, hogy azonnal megkezdik a tervek kivitelezését, amint számukra kedvező döntés születik pénteken kora este.

A 2016-os olimpiáért Rio mellett Tokió, Chicago és Madrid versengett. Győztest akkor hirdettek, amikor az egyik pályázó megszerezte a voksok több mint ötven százalékát, addig minden körben kiesik az a város, amelyik a legkevesebb szavazatot kapta. Jacques Rogge NOB-elnöknek csak akkor kell voksolnia ha az utolsó körben szavazategyenlőség alakul ki. De erről nincs tudomásunk...

Hiába kampányolt Barack Obama, amerikai elnök a chicagói rendezés mellett, hazája már az első körben kiesett. Pedig Obama olyanokat mondott, hogy a város, második otthona és természetesen készen áll a rendezésre. Megemlítette az 1994-es labdarúgó világbajnokságot, mert azon is megmutatták, tudnak komoly világeseményt rendezni . Az amerikai elnöknek azért kellett ezt megerősítenie, mert a nemzetközi sajtóban egyöntetűen csalódásként tartják számon az 1996-os atlantai olimpiai rendezést. Az Index összeállításában felidézi:  "Atlanta gyenge házigazda volt 1996-ban - a főszponzor nyomására kapta meg a jogot Athén előtt -, 2002-ben pedig Salt Lake City minden idők egyik legnagyobb korrupciós botrányával nyerte el a rendezést. Ez a két emlék nem könnyen feledhető a NOB tagságának."

A második prezentációt Japán fővárosa, Tokió mutatta be. "Az ötkarikás mozgalom új iránya egyértelműen az ember és a természet kapcsolatának hangsúlyozása, és Tokió élharcosa lesz ennek" - fogalmazott a Jukio Hatojama miniszterelnök. Nem segítettek a kormányfő szavai, Tókio is kiesett hamar a versengésből.
A spanyol miniszterelnök, Zapatero azzal érvelt, hogy nem Madrid, hanem Spanyolország pályázatát hozta, egy olyan országét, amelyik imádja a sportot, és nagyon sokat tesz érte.

A NOB adatai szerint a 106 tag közül 104 van jelen Koppenhágában - köztük két magyar, Schmitt Pál és Aján Tamás.

Tavaly január 14-ig lehetett jelentkezni a 2016-os olimpiára, sokáig Budapest is fontolgatta, hogy pályázik az eseményre, de a megvalósíthatósági tanulmányok alapján végül elvetették a tervet. Hét város nyújtott be pályázati anyagot, Tokió, Chicago, Rio de Janeiro, Madrid, Prága, Doha és Baku közül a papírformának megfelelően utóbbi három esett ki első körben. Végül péntek este Rio győzött a rendezésért folytatott versenyben.