eur:
394.4
usd:
370.66
bux:
0
2024. április 23. kedd Béla

Már a vb előtt megvizsgálták a vitatott nemű dél-afrikai futót

A Dél-afrikai Atlétikai Szövetség (ASA) elnöke beismerte, hogy már a berlini világbajnokság előtt is megvizsgálták a női 800 méteren aranyérmes Caster Semenya nemét, sőt, el is tanácsolták a vb-részvételtől.

A 18 éves dél-afrikai futó - aki hazájában azóta nemzeti hős lett - a "semmiből" tűnt elő három héttel az augusztusi vb előtt, és 1:56.72 perces idővel diadalmaskodott.

Férfias külseje, illetve mély hangja miatt azonban felmerült a gyanú, hogy esetleg hermafrodita, így a nemzetközi szövetség (IAAF) augusztus 19-én elvégeztette a kínos tesztet, melyek miatt edzője, Wilfried Daniels bejelentette visszavonulását.

"Elnézést, amiért eddig hallgattunk erről, hiba volt - jelentette ki Leonard Chuene ASA-vezető. - Csak Semenya magánszféráját akartuk védelmezni."

Mint kiderült, Pretoriában már augusztus 7-én nemvizsgálatnak vetették alá a sportolót, amelynek az eredményei még nincsenek meg, de Harold Adams csapatorvos a vb helyszínén azt tanácsolta, hogy inkább vonják vissza Semenya nevezését. Az IAAF két szakembere ráadásul azt javasolta a dél-afrikaiaknak, hogy sérülésre hivatkozva küldjék haza versenyzőjüket.

Gert Oosthuizen dél-afrikai megbízott sportminiszter lemondásra szólította fel Chuenét, akinek a eltávolításáról viszont csak az ASA végrehajtó bizottsága dönthet.

A nemzetközi szövetség november 20-án vagy 21-én dönt Semenya sorsáról, aki Pierre Weiss főtitkár szerint talán nem száz százalékig nő, és előnye is származhatott az esetleges interszexualitásából. Weiss nevek említése nélkül kifejtette, 2005 óta nyolc női sportoló nemét ellenőrizte az IAAF, és négyüket felszólította pályafutásának befejezésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×