Továbbra is versenyezhet a vitatott nemű futó

Infostart
2009. szeptember 15. 10:00
A dél-afrikai atlétikai szövetség annak ellenére indítja Caster Semenyát különböző versenyeken, hogy a nemvizsgálat kiszivárgott információi szerint a futó hermafrodita.

A dél-afrikaiak nem veszik figyelembe a nemvizsgálat eredményét, és továbbra is engedélyezik Caster Semenyának, hogy rajthoz álljon a különböző nemzetközi versenyeken.

A 800 méteren világbajnok futó a teszt még nem publikált, de kiszivárgott eredménye szerint hermafrodita, azaz nincs petefészke, és belső férfi nemi szervekkel rendelkezik, utóbbiak miatt magas szervezetében a férfi nemi hormon, a tesztoszteron szintje.

A sportoló apja betegnek és őrültnek tartja azokat, akik szerint Caster Semenya nem nő, hanem hermafrodita, míg anyja serint a féltékenység által vezérelt emberek állítják ezt.

Az ügyben megszólalt Makhenkesi Stofile dél-afrikai sportminiszter is, aki felháborodásában az ENSZ-hez fordult panasszal az atlétát ért támadások miatt. "Meg kell őt védenünk! Õ nő és a mi hősünk marad!"

Semenya vér-, kromoszóma- és nemi vizsgálaton esett át, amelynek eredményeit a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) már megkapta, azonban ezeket még felül kell vizsgálni. Az IAAF egyértelműen jelezte: a november 20-21-i monacói ülésen döntenek a versenyző sorsáról, és addig nem kommentálják az ügyet.

A 18 éves dél-afrikai futó látványos fejlődése sokakban gyanút ébresztett, ugyanis több mint hét másodperccel javította meg egyéni legjobbját, és az ismeretlenségből előlépve nagy fölénnyel győzött a berlini vb-n.