eur:
393.35
usd:
367.52
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla

Újabb sztárcsapat kaphat büntetést a "marhavásár" miatt

A Chelsea után a Manchester United lehet a következő klub, amelyet büntetésként eltilt az átigazolásoktól a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség. A Vörös ördögök londoni riválisukhoz hasonlóan szintén egy francia tehetség elcsábítása miatt kerülhetnek bajba.

Paul Pogba nevét eddig kevés futballszurkoló ismerte, ám hamarosan várhatóan mindenki hallani fog a 16 éves francia labdarúgóról, és nem kizárólag a tehetsége miatt.

A játékost nyáron szerződtette a Manchester United a másodosztályú Le Havre-tól, ám a francia egyesület szerint szabálytalan volt az átigazolás. A klub azt állítja, hogy Paul Pogbának érvényes szerződése volt, amikor az angolok megkörnyékezték, a 16 éves futballista szülei pedig megszegték a megállapodást, és a nagyobb pénzt kínáló manchesteri ajánlatot választották.

A Le Havre a FIFA-hoz fordult jogorvoslatért, és a nemzetközi szövetség jelenleg vizsgálja az ügyet. A Manchester United tagadta, hogy megszegték volna az előírásokat.

A francia klub igazgatója, Alain Belsoeur azt mondta, a FIFA csütörtöki döntése és a Chelsea-t sújtó eltiltása fontos és bátorító az ő szempontjukból is, de sok európai csapat lehet elégedett. "Nem mi vagyunk az egyetlen klub, amelytől játékost loptak. A brit egyesületek elviszik a játékosokat külföldi klubjaiktól, nem pedig maguk nevelik ki őket" - panaszkodott.

Fellebbez a Chelsea

Közben a Chelsea bejelentette, fellebbez a FIFA döntése ellen, amely két átigazolási időszaktól eltiltotta a klubot, így leghamarabb 2011 januárjában szerződtethetne új játékost. A londoni egyesületet azért büntette meg a szervezet, mert 2007-ben szabálytalanul csábította el a tehetséges francia szélsőt, Gael Kakutát a Lens-tól.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság várhatóan decembernél előbb nem tárgyalja a fellebbezést, így addig a bizonytalansággal kell szembenéznie a Chelsea menedzserének, Carlo Ancelottinak. Brit sajtóhírek szerint a Kékek vezetőit sokkolta a FIFA büntetése, és Roman Abramovics tulajdonos is felháborodott.

A londoni klub meg van győződve az igazáról, arról, hogy a francia tehetségnek nem volt profi szerződése a Lens-nál, és az ország szövetségénél sem volt regisztrálva Gael Kakuta, így ingyen megszerezhették. A franciák viszont azt állítják, hogy a 9 éves kora óta a Lens-ban szerepelt szélsőnek előszerződése volt, de 17 éves kora előtt profi megállapodást nem köthetett a francia törvények szerint.

A Lens azzal panaszolta be a Chelsea-t, hogy illegálisan környékezte meg a játékost 16 éves kora előtt, és a FIFA illetékes testülete csütörtöki döntésében a francia klubnak adott igazat.

"Marhavásár"

Kakuta klubváltása kapcsán született az első FIFA-döntés, de korábban már több klub fenyegetett perrel hasonló ügyek miatt. Fontos leszögezni: a törvényi szabályozás alapján Angliában 16 éves koruktól köthetnek profi szerződést a játékosok, míg a többi országban magasabb ez a korhatár, vagyis az angol egyesületek korábban lecsaphatnak a tehetségekre.

A Chelsea tavaly az akkor 15 éves olasz Vinczeno Camillerit szerződtette a Regginától, ami miatt a klub panaszt tett. A játékos végül nem tudott beilleszkedni Londonban, ezért néhány hónap után felbontották szerződését, majd visszatért nevelőegyesületéhez, így vélhetően a Reggina is visszakozik a jogi lépésektől.

A Manchester Unitedet két olasz tehetség megszerzése miatt érték támadások. Az új Tottinak tartott, a Románál nevelkedett Davide Petruccira tavaly nyáron csapott le az egyesület, magára haragítva az olasz csapat vezetőit. A 16 éves játékosnak nevelőcsapata évi 16 ezer fontos, az angolok pedig évi 95 ezer fontos szerződést ajánlottak, emellett apjának is állást találtak az Old Traffordon. Az MU ugyan 200 ezer fontos kompenzációt fizetett a Romában, de abban mindenki egyetértett, hogy a játékos pár év múlva ennek százszorosát fogja érni.

A másik római klub, a Lazio is lopással vádolta a Vörös ördögöket a tavalyi szezon egyik felfedezettje, Federico Macheda miatt. A csatárt 16. születésnapja előtt, 2007 őszén szerezte meg a klub.

"Ezeket a játékosokat elrabolják. Odamennek a szülőkhöz, pénzt és jó állást kínálnak nekik. Ezek a fiúk szegény családokból származnak, amelyek az anyagi érdekeik szerint döntenek. Úgy kezelik a fiatalokat, mintha csak marhavásáron volnánk" - mondta mérgesen Claudio Lotito, a Lazio elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×