Soha nem látott büntetés a Chelsea-nek

Infostart
2009. szeptember 3. 15:38
A Chelsea a következő két átigazolási időszakban nem szerződtethet új játékost a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség döntése értelmében. A szervezet azért büntette a londoni egyesületet, mert 2007-ben szabálytalanul csábította el a tehetséges francia szélsőt, Gael Kakutát a Lens-tól.

Legközelebb csak 2011 januárjában igazolhat új labdarúgókat a Chelsea a FIFA döntése értelmében. A nemzetközi szövetség azért büntette a londoni klubot, mert állásfoglalása szerint szerződésszegésre buzdította Gael Kakukát, aki 2007-ben a Lens-tól került a Kékekhez.

A francia egyesület panaszolta be a Chelsea-t a FIFA-nál azt állítva, hogy a klub szabálytalanul szerződtette a tehetséges játékost. A szervezet megalapozottnak találta a vádakat.

A két átigazolási szezontól való eltiltás mellett a klubnak 130 ezer eurós büntetést kell fizetni, míg a francia labdarúgónak 780 ezret, emellett négy hónapig nem játszhat.

A Chelsea közölte: a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál fellebbezni fog a büntetés miatt, amelyet aránytalanul nagynak és precedens nélkülinek tart.

A 18 éves Kakuta a Chelsea BL-be nevezett keretének is tagja, bár eddig a nagycsapatban nem lépett pályára.

A Chelsea idén nyáron négy játékost igazolt: Jurij Zsirkovot, Ross Turnbullt, Nemanja Maticsot és Daniel Sturridge-ot. A klub közben megtartotta legjobbjait, és sok alapemberrel, így Didier Drogbával, John Terryvel, Ashley Cole-lal és Florent Maloudával is szerződést hosszabbított, vagyis biztosított, hogy a Kékek jelenlegi csapata 2011-ig, a büntetés végéig együtt marad.

Korábban egy hasonló büntetést hozott a FIFA: áprilisban a Siont hasonló vétség miatt szintén eltiltotta az átigazolásoktól, amiért az egyiptomi kapust, Esszam El Hadaryt úgy szerződtette, hogy szerződése még nem járt le klubjával, az Al-Ahlyval. A svájci klub fellebbezett, a Sportdöntőbíróság pedig addig felfüggesztette az eltiltás érvénybe lépését, ameddig nem dönt.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Farkas Dávid összefoglalója
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást