Lyonban szeretik a magyarokat

Infostart
2009. augusztus 31. 19:40
Franciaországban rég nem örültek ennyire a magyaroknak, mint mostanában - és mindez a labdarúgásnak köszönhető. A focirajongók elsősorban a délkelet-franciaországi Lyonban ünnepelnek, amiért kedvenc csapatuk a Liverpool és a Fiorentina mellett az ismeretlen Debrecennel került egy csoportba a Bajnokok Ligájának sorsolásán.

A kétmilliós Lyon Le Progres - magyarul Haladás - című napilapja közvetlenül a monacói sorsolás előtt azért fohászkodott, hogy a lyoni együttes valamelyik "kicsinyke" csapattal, mondjuk a magyar Debrecennel, a romániai Urzicenivel, esetleg a svájci Zürichhel kerüljön egy csoportba.

Kívánságuk meghallgatásra talált, így immár nem csak a sportújságírók, hanem a klub vezetői és a játékosai is boldogok, amiért - mint mondják - "aránylag könnyű csoportba" kerültek. A lyoniak érthető módon a Liverpoolt tartják a legkeményebb ellenfélnek, a számukra teljesen ismeretlen Lokiról egyelőre udvariasan és óvatosan nyilatkoznak.

Claude Puel edző azt mondta, a Debrecent "egyáltalán nem ismeri", csak annyit tud a csapatról, hogy most először jutott be a Bajnokok Ligájába, de hozzátette: a lehető leggyorsabban tanulmányozni fogják az együttest. Matthieu Bodmer lyoni középhátvéd pedig úgy vélte, "óvatosnak" kell lenniük a Debrecennel, mert ha bajnok lett, az azt jelenti, hogy jó csapat.

Hasonló szellemben nyilatkozott Jean-Michel Aulas, a klub elnöke is, aki nem ismeri ugyan a DVSC-t, ám azt tudja, hogy foci szempontból "Magyarország felszálló ágban van", és hogy az ottani labdarúgás - mint fogalmazott - "meglehetősen magas színvonalú".

Az elnöknek a magyar focival kapcsolatos megítélését az egyik legolvasottabb francia országos sportnapilap, a l'Équipe is osztja, a Loki kapcsán ugyanis azt emelte ki, hogy tizennégy év után először szerepel magyar csapat a Bajnokok Ligájában.

A lapok által Debrecen szereplését mindenesetre immár figyelemmel kísérik Franciaországban. Az Olympique Lyonnais hivatalos honlapja és a már említett Le Progres napilap a hét végén egyaránt beszámolt arról, hogy a magyar csapat 3-1-re legyőzte a Nyíregyházát


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást