Neten szervezték a londoni csetepatét a huligánok - videók

Infostart
2009. augusztus 28. 08:00
Súlyos büntetésre számíthat a West Ham és a Millwall is, miután a két együttes szurkolói összecsaptak a kedd esti Ligakupa-mérkőzés előtt. Kiderült, a drukkerek előre megtervezték a verekedést. A londoni randalírozás ismét a futballhuliganizmusra irányította a figyelmet a szigetországban.

Akik azt hitték, hogy Angliában vége a futballhuliganizmusnak, kedd este rádöbbenhettek, hogy tévedtek: egy Ligakupa-mérkőzés vált háborúvá. A két londoni gárda, a West Ham és a harmadosztályú Millwall csatározása nagy múltra, az 1920-as évekre tekint vissza, a szurkolótáborok óriási riválisok, és mivel 2005 óta nem találkoztak, a keddi meccs különösen pikánsnak számított.

A végeredményre (hosszabbítás után 3-1 a West Hamnek) kevesen fognak emlékezni, arra viszont biztosan, hogy a két együttes szurkolói a pályára is befutottak, a stadionon belül és azon kívül is összeverekedtek.

Az angol sajtó beszámolói szerint a huligánok az interneten szervezték meg a balhét, az egyik rendbontó azt tanácsolta a keddi meccs előtt társainak a világhálón, hogy "botokat hozzatok, a kölyköket pedig hagyjátok otthon".

A meccs előtti rendbontáshoz hasonlót legutóbb a rossz emlékű 70-es és 80-as években láttak Angliában, az akkori botrányok több tragédiához is vezettek, ami után a szigetországi csapatokat ki is zárták az európai sorozatokból.


A kedd esti meccset a rendőrség a legmagasabb veszélyességi kategóriába sorolta, 500 egyenruhás volt szolgálatban az Upton Park környékén, de további 250-et kell erősítésként hívni a zavargások miatt. A The Times azt emeli ki, hogy számítani lehetett a balhéra, ennek ellenére esti időpontban rendezték meg a találkozót, így a huligánok többsége ittas állapotban ment ki a meccsre.

A megtervezett verekedés során köveket és üvegeket dobáltak egymás felé a drukkerek, egy 44 éves embert pedig mellbe szúrtak, ő továbbra is életveszélyes sérülésekkel fekszik a kórházban. A környéken lakók bezárkóztak, és a boltosok is idő előtt bezártak félelmükben. Egy szemtanú szerint a huligánok úgy viselkedtek, mint az állatok, a földön fekvő rendőrt is megrugdosták. Hozzátette: százak csaptak össze az utcán, de lehet, hogy ezren is voltak a randalírozók - a rendőrök ugyanakkor mindössze 13 embert vettek őrizetbe.



A botrány aztán a mérkőzésen is folytatódott, a játékvezetőnek háromszor is meg kellett szakítani a játékot, mert a pályára futottak a drukkerek. A rendőrség szerint kétezer Millwall-szurkoló jegy nélkül érkezett a stadionhoz, de kétszáz mégis bejutott.



A rendbontás mellett rasszista bekiabálásokkal illették a West Ham válogatott csatárát, Carlton Cole-t, aki kikérte magának a sértéseket: "olyan erős vagyok, mint egy gorilla, de nem vagyok majom". Állítólag a hazai drukkerek is szidalmazták a Millwall színes bőrű labdarúgóját, Jason Price-t.

Természetesen mindkét klub elítélte a történteket, ennek ellenére súlyos büntetésre számíthatnak. Elképzelhető, hogy a West Hamet kizárják a sorozatból, de valószínűbb, hogy következő meccsét zárt kapuk mögött kell lejátszani, és mindkét egyesület pénzbírságot is kaphat a szövetségtől, mivel nem tudták megfékezni a szurkolóikat. A West Ham vezetői azt ígérték, a fényképek és videók alapján azonosítják a randalírozókat, és őket örökre kitiltják a stadionból.



A brit sportminiszter és a belügyi tárca vezetője is elítélte a történteket, és valamennyien szigorú fellépést ígértek a huligánokkal szemben. A lépés azért is szükséges, mert Anglia pályázott a 2018-as világbajnokság megrendezésére, ám akkor nem lehet esélye győzni, ha nem lesz újra rend a stadionokban.

Harry Redknapp, a Tottenham tekintélyes edzője szerint a West Hamnek és a Millwallnak soha többet nem szabad egymás ellen játszania - valóban, ez is egy megoldás lehet.