Inforádió

Meghallgatom Élő adás

A Massa család idegsebésze szerint kizárható a neurológiai károsodás

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
Dino Altman, a Massa család által felkért idegsebész a vizsgálati eredmények alapján kizárta, hogy neurológiai károsodást szenvedett a továbbra is altatásban lévő brazil pilóta. A spanyol Marca információi szerint az első 24 óra eredményei nagyon biztatóak.

A brazil O Globo című napi lap úgy tudja, hogy ha tovább javul Felipe Massa állapota, Budapestről Párizsba, a Pitié-Salpêtrière Klinikára szállítják majd, a világhírű Dr. Gerard Saillant betege lesz. A francia professzor kezelte Michael Schumachert 1999-es, silverstone-i balesete után, s ő operálta meg 2000-ben a Fenoménnek becézett Ronaldót, aki aztán a 2002-es világbajnokság döntőjében lőtt két gólját doktor Saillant-nak ajánlotta.

A BBC-nek Felipe Massa, illetve a Ferrari egyik mérnöke, Rob Smedley: ,,Most már olyanokban is reménykedünk, amikben szombaton még nem mertünk. A sérülései nem tűnnek olyan súlyosnak, mint azt elsőre gondoltuk. Egyelőre nem akarok a visszatérésére gondolni. Felipe a barátom, majdnem olyan, mintha a testvérem lenne. Most nem a sportkarrierje a fontos, hanem hogy jobban legyen, s minél előbb a családja körébe lehessen.

Egyelőre az intenzív osztályon van, s óráról órára várjuk a híreket. Nem tudjuk, milyen sokáig tartják ott, napokig, vagy akár hetekig."

Felipe Massát egyre sűrűbben ébresztik fel, amely során passzív kommunikációra képes: ha beszélnek hozzá, akkor visszajelzéseket ad, kezét-lábát mozgatni tudja, ez mindenképpen jó jelnek tekinthető - mondta a Honvédelmi Minisztérium szóvivője a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában hétfőn reggel.

Bocskai István közölte: bizakodóak, reményeik szerint elkezdődik egy lassú felépülés. Hozzátette: vélhetően nem történt különösebb károsodás, de még nincsenek a gyógyulás azon fázisában, amikor ezt ki lehet jelenteni.

Ismertetése szerint az elmúlt órákban elvégeztek egy ultrahangvizsgálatot Felipe Massán, amelynek a célja az volt, hogy megállapítsák, felgyülemlett-e víz a sérült beleiben. Mint mondta, a vizsgálat eredménye megnyugtató volt.

Közölte, hogy hétfőn újabb CT-vizsgálatot végeznek majd el az orvosok, hogy kontrollálni tudják az előző napi hasonló vizsgálat eredményeit.

Arra a kérdésre, hogy a CT-vizsgálatokból tudható-e, hogy a versenyző agya megsérült-e, Bocskai István azt mondta: az eredmények bizakodásra adnak okot.

"Semmiféle olyan aggodalomra okot adó jelzést nem vettek az orvosok a CT-eredményről, amely ezt kimutatná, de (...) korai lenne bármilyen kijelentést tenni" - fogalmazott a szóvivő.

Hangsúlyozta: az orvosok és az ápolók mindent megtesznek a pilóta felépüléséért. Kiemelte, hogy Európa egyik legkorszerűbb kórháza a Honvédkórház (vagyis az ÁEK), és egy olyan csapat dolgozik a versenyző gyógyulásán, amelynek tagjai misszióban tapasztalatot szerzett katonaorvosok.

Mint mondta, olyan szakemberek végezték a műtétet, akik nagyon extrém sérülésekkel is foglalkoztak missziós tevékenységük során.

Hanganyag: Gál Ildikó