Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Úszás: 2010-től tilos lesz a csodadresszek használata

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A vizes-sportok nemzetközi szövetsége (FINA) 2010. január 1-jétől betiltja a hónapok óta vitatott, az úszók teljesítményét nagyban növelő csodadresszek használatát - írja a swimmnews.com internetes szakportál.

A hírt a FINA is megerősítette.

A FINA-kongresszuson megszületett a döntés, amely szerint jövőre tiltott lesz az egész testet fedő úszóruha használata, sőt, a dresszek nem érhetnek az úszók térdei alá, és kizárólag klasszikus textil anyagból készülhetnek.

Ez azt jelenti, hogy az eddig használt poliuretán nevezetű alapanyagból nem készíthetnek versenyruhákat a gyártók, ez ugyanis nem eresztette át a vizet, a levegőt azonban képes volt magában tartani, növelve ezzel a versenyzők teljesítményét.

A férfiak ruházata az új szabályozás szerint deréktől térdig takarhatja az úszók testét, míg a nőknél a vállakat nem fedhetik az úszódresszek.

"A legfontosabb a jövő, hiszen a múlton már nem tudunk változtatni. A kongresszus ennek megfelelően hozta meg ezt a döntést" - jelentette ki Cornel Marculescu, a FINA igazgatója, aki hozzátette, ez a döntés egyértelmű üzenet, hogy a medencéből száműzni kell a technikát, mert ott kizárólag az emberi teljesítőképességnek kell szerepet kapnia.

A FINA szabályai ugyanakkor kizárólag a világbajnokságokra és az olimpiákra terjednek ki, a többi szövetség saját hatáskörében döntheti el, hogy mit enged meg és mit nem.

A szigorításokra azért volt szükség, mert az uszodai high-tech versenyruhák tavaly februártól majdhogynem forradalmasították az úszást, a sportágban ugyanis tavaly 108, idén pedig már 30 világcsúcs született.

Ezekről egyelőre nincs döntés, szakemberek szerint ez nagyjából olyan helyzetet idézett elő, mint amikor az NDK-s úszónők uralták a világversenyeket és a csúcslistákat, amely hosszú ideig megdönthetetlennek bizonyultak. Felvetődött annak a lehetősége, hogy két lista lesz nyilvántartva: egy, amelyet az új dresszekben értek el és egy, amelyet a klasszikus fürdőruhában.