Inforádió

Meghallgatom Élő adás

Kovalainen még nem gondol a jövőre - exkluzív interjú

Inforádió

Meghallgatom Élő adás
  • Legfrissebb hírek
  • Közlekedési hírek
  • Időjárásjelentés
  • Orvosmeteorológia
  • Sporthírek
  • Gazdasági hírek
A következő években is a Vodafone McLaren-Mercedes csapatnál szeretne maradni Heikki Kovalainen. A finn pilóta a Forma-1-es Magyar Nagydíj előtt az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy az újításokkal jóval versenyképesebbek lehetnek, mint a szezon eddigi versenyein.

Tavaly megnyerte a Magyar Nagydíjat. Hogyan emlékszik vissza az egy évvel ezelőtti sikerre?


Meg szeretném ismételni a tavalyi győzelmet. Az időmérő edzés a Hungaroringen rendkívül fontos. Ahogy máskor is, a pénteki nap és a szombat délelőtti gyakorlás alatt meg kell találnunk a megfelelő beállításokat, hogy szombat délutárnra tökéletesen magabiztosak lehessünk. Ha ez sikerül, akkor jó esélyünk lesz a rajtrács elejére kerülni. Most már az én autómra is felkerült az új aerodinamikai csomag, így azt várom, hogy jobban szerephetünk majd, mint az előző néhány futamon.

Milyen konkrét céllal vág neki a hétvégének?

Azzal, hogy versenyképesebbek legyünk, mint eddig bármikor ebben a szezonban. A mezőny most tényleg nagyon szoros, de bízom benne, hogy ott lehetünk valahol az elején, és harcolhatunk a futamgyőzelemért. Egyelőre viszont nem szabad túl sokat gondolnunk az eredményre, először is ki kell hoznunk mindent az autó teljesítményéből, ha ez sikerül, és én is a maximumot tudom nyújtani, akkor annak vasárnap meg lesz a jutalma.

Mennyire tűnik versenyképesnek az autó?


Elöljáróban nehéz megmondani, hiszen a Hungaroring jócskán eltér az előző pályáktól, lassabb és kevesebb benne a tempós kanyar. Az autó mindenképpen javult, nagyobb a leszorítóereje, szerintem a korábbiaknál többet érhetünk el vele.

Mivel tölti az idejét, amikor éppen nem az autóban van a versenyhétvége során?

Ahogy most is, az egész hétvégén sok interjút adok, a csapat partnereivel találkozom, a szezonomról beszélek, emellett az istállóval azon dolgozunk, hogy az autó minél jobb legyen. A személyi edzőmmel és az étkezési tanácsadómmal pedig azon, hogy én is a lehető legjobb formámat tudjam hozni vasárnap délután.

Gondolom, azért marad valamennyi szabadideje.

Egy kevés igen. Ilyenkor pihenek, felhívom a családomat, a barátaimat vagy éppen a sporteredményeket nézem meg az interneten. Az atlétikát szeretem, és nagy Tour de France-szurkoló vagyok.

Ki a kedvence?

Lance Amstrong, mert szenzációs ahogy visszatért, igaz, Contador még erősebbnek tűnik, és a Schleck-fivérek is igen jók, láttuk, hogy szerdán mennyire jól mentek.

A McLaren még nem jelentette be a jövő évi pilótapárosát. Mennyit gondol a következő évre?

Ilyenkor a hétvégére kell összpontosítani. Persze mindenképpen szeretnék a McLarennél maradni a következő években is, de lesz majd idő erről később beszélni, a csapatvezetőkkel egyelőre nem ez a fő témánk.