eur:
392.72
usd:
366.38
bux:
66745.44
2024. április 25. csütörtök Márk

Egy éve ment el "Kolo"

Egy évvel ezelőtt hunyt el Kolonics György. A kétszeres olimpiai bajnok kenusra ma este fáklyás evezéssel emlékeznek Csepelen.

 Kolonics, a Sportlegenda címmel kiállítást szervez a Kolonics György Alapítvány az egy éve, tragikus hirtelenséggel elhunyt kenus emlékére. Az archív filmek és fotók mellett a kétszeres olimpiai és 15-szörös világbajnok érmeit, kenuit, lapátjait mutatják be a nagyközönségnek.

A tárlat szeptember 10-től október 11-ig lesz látható a Csepel Plazában. Ott lesz az a két kenu is, amelyekben Kolonics György olimpiát nyert, a páros, amelyben az 1996-os atlantai játékokon Horváth Csabával győzött, és az egyes, amelyben szűk kilenc évvel ezelőtt, Sydneyben aranyérmes lett.

A sportoló élettörténetét egy csaknem száz darabból álló fotósorozat mutatja majd be, az emlékfalon pedig csapattársai kézlenyomatuk mellett rövid írásokkal emlékeznek meg róla, ezt egyébként majd a látogatók is megtehetik egy másik falon.

A kiállítás szervezője, Gajárszki Áron az elmúlt két évtized talán legjelentősebb magyar sportolójának nevezte Kolonics Györgyöt, akinek négy évig csapattársa volt a csepeli egyesületnél. Mint mondta, egymás között Kenusistennek hívták tavaly elhunyt társukat, aki példaképnek való, szerény, segítőkész ember volt.

A kétszeres olimpiai bajnokra ma este a fáklyás evezéssel emlékeznek a Duna fővárosi szakaszán. A Csepel vízitelepén két kivetítőn a versenyeiről készült közvetítések lesznek láthatók és hallhatók.

Kolonics György 2008. július 15-én 36 éves korában, edzés közben hunyt el. Egy résztáv végén rádőlt a kísérő motorcsónakra, majd elvesztette az eszméletét. Párostársa, Kozmann György és trénere, Ludasi Róbert már nem tudott segíteni rajta, és nem jártak sikerrel a kiérkező mentők sem.

A hónapokkal később nyilvánosságra hozott hivatalos jelentés szerint halála szívtágulattal járó szívizombetegség, következményes heveny balszívfél-elégtelenség miatt állt be. Éppen a pekingi olimpiára készült, a kínai fővárosban vehetett volna részt pályafutása ötödik olimpiáján.

Hanganyag: Farkas Dávid

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×