Fogadási botrány és nyomozás Wimbledonban

Infostart
2009. június 24. 11:00
Még csak két napja tart a wimbledoni teniszbajnokság, de a sportág tisztaságára ügyelő szervezet (TIU) máris nyomozást indított egy bundagyanús mérkőzés miatt.

Az talán nem meglepő, hogy a világranglistán 30. osztrák Jürgen Melzer legyőzte a 109. amerikai Wayne Odesniket a férfi egyes első fordulójában, ám az már gyanakodásra adott okot, hogy a fogadóirodáknál rendkívül nagy összeget tettek fel a háromszettes sikerre.

A Betfairnél egymillió font értékben fogadtak a meccsre, és a legtöbben Melzer győzelmére tettek - két kevésbé ismert játékos összecsapására, amelyet a televízió sem közvetít, általában mindössze 10 ezer fontot szoktak feltenni. Az pedig különösen szembetűnő volt, hogy egy fogadó 350 ezer fontot kockáztatott, és az osztrák teniszező háromjátszmás győzelmére tett, így végül kilencszeres pénzt nyert. A fogadóiroda a gyanús jelek ellenére nem függesztette fel a mérkőzést.

A legtöbb iroda, köztük a Paddy Power és a Ladbrokes ugyanakkor lezárta a fogadásokat, miután szinte kizárólag Melzer 3:0-s diadalára érkeztek tétek. A William Hill azt közölte, a mérkőzés a várakozásoknak megfelelően zajlott, így nem volt okuk felfüggeszteni a fogadásokat.

A TIU azt is vizsgálja, valaki tudomást szerzett-e arról, hogy Wayne Odesnik kisebb izomsérülést szenvedett hétfőn. A teniszező mindenesetre azt mondta, ő nem közölte ezt senkivel, mivel jól érezte magát.

"Nincs mit mondanom erről, nem tudok semmit" - nyilatkozta a győztes Melzer a fogadási botrányról.

Az korábban kiderült, hogy a wimbledoni teniszbajnokságon minimum 6-12 játékos mérkőzéseit figyeli majd kiemelten a TIU, ugyanis több játékos is az eredmények manipulálásával gyanúsítható. A megfigyeltek között vannak oroszok, spanyolok és olaszok is, elsősorban azok, akiknek a mérkőzéseire korábban gyanúsan nagy összegű fogadásokat kötöttek.

Az első jelentős bundabotrány a teniszben egy 2007-es Davigyenko-Argüelo mérkőzés körül alakult ki. A világranglistán ötödik orosz volt a favorit, a Betfair fogadóirodához mégis több százezer dollár értékben futottak be fogadások Argüelóra, aki végül Davigyenko sérülése miatt nyerte a meccset. Az iroda minden fogadást érvénytelenített.