Abramovics 100 millió eurót kínál David Villáért és Fernando Torresért

Infostart
2009. június 22. 05:55
A spanyol lapok csodálkozással vegyes hitetlenkedéssel hozták a legújabb szenzációt: a Chelsea százmillió eurót hajlandó fizetni a Fernando Torres, David Villa kettősért. Roman Abramovics versenyre kel Florentino Pérezzel és a Manchester United tulajdonosaival? Egyáltalán van realitása egy ilyen ügyletnek?

A Chelsea az utóbbi időben, értve ez alatt akár már előző átigazolási időszakot is, minden kiszemelt nagyágyúról lemaradt. A folyamat tavaly csatárokkal kezdődött, aztán Robinho elvesztésében csúcsosodott ki. A brazil már majdnem a Kékek játékosa lett, aztán tényleg kék mezt húzott, csak világosabb árnyalatút: a Manchester City vette meg, brit rekordért. Ez volt az első eset, amikor Abramovicsot, futballügyben, megverte valaki a pénzügyi fronton.

Azóta a londoni klub lemaradt Kaká megszerzéséről, s úgy fest, David Villa sem oda tart. Vagy mégis? A Marca vasárnap délután internetes oldalán megjelentette a hírt, mely szerint Roman Abramovics hajlandó 100 millió eurót áldozni a két spanyol Európa-bajnokért, a két világklasszisért, Villáért és Fernando Torresért. Az információt tálalták az angol lapok is.

Abramovics és a Chelsea vezérkarának gazdasági szakértői ötvenmillió eurót ajánlanak a Vörösök játékosáért, arra számítva, hogy a Liverpool az idő közben a Manchester United által is vágyott középcsatárt kénytelen lesz a tulajdonosok anyagi gondjai miatt áruba bocsátani. Úgy vélték, Javier Mascherano és Xabi Alonso mellett Torres is távozhat. (Aztán végül lehet, hogy egyik sem fog.)

A Liverpoolnak július 24-ig kell visszafizetni a 350 millió fontos kölcsönt, amit két pénzintézet, a Royal Bank of Scotland (RBS) és az amerikai Wachovia folyósított. Az utóbbi hetekben úgy tűnt, a legutóbbi lezárt költségvetési évében 42,6 milliós veszteséget elszenvedett Kop Football Holdings, a két amerikai tulajdonos, Tom Hicks és George Gillett vállalata legfeljebb csak a klub eladása esetében tudja visszafizetni a tartozását. (Egyébként a 42,6 milliós veszteségből 36,5 millió fontot a bankkölcsön törlesztő részlete tett ki. Maga a futballklub több mint tízmilliós nyereséget termelt, de ez legfeljebb kis öröm a gondok mellett.)

Főleg most, hogy a jelek szerint a gondok megoldódnak: George Gillett ugyanis megállapodott a világ egyik legpatinásabb jégkorongcsapatában, a Montreal Canadiensben lévő érdekeltségének eladásáról. A csomagért 550 millió fontot, azaz körülbelül 332,9 millió fontot fog kapni, ebből meg tudja oldani a tartozásai fizetését. (Hokirajongóknak: a BBC szerint a Montreal tulajdonának 80 százalékát birtokló Gillett a már az eddigi húszat tulajdonló, a sörüzletben érdekelt Molson családnak adta el a részvényeit.)

Tom Hicks ugyancsak azt tervezi, hogy más sportágakban meglévő érdekeltségei (így például a Texas Rangers baseball-csapatának, valamint a Dallas Stars hokicsapatában) lévő részvényei jelentős részén túlad. A mostaniak fényében valószínűnek tűnik, hogy nincs napirenden sem a Liverpool a közeljövőbeli eladása, sem pedig a kulcsjátékosok áruba bocsátása.

Fernando Torres egyébként maga sem bíztatta a chelsea-seket, azt mondta továbbra is az Anfield Roadon akar játszani, s szeretne olyan legendás csatára lenni a Vörösöknek, mint Kenny Dalglish, vagy Robbie Fowler volt, David Villáról szólva kijelentette: ha csatártársa mégis csak klubot vált, célállomása csak spanyol klub, a Real Madrid vagy a Barcelona lesz.