Vlagyimir Klicsko technikai KO-val nyert

InfoRádió / MTI
2009. június 21. 10:32
A profi nehézsúlyú bokszban őrzött mindhárom világbajnoki övét megőrizte az ukrán Vlagyimir Klicsko, aki a szombat késő esti mérkőzésen technikai KO-val győzött az üzbég Ruszlan Csagajev ellen.

A Gelsenkirchenben, a bundesligás Schalke futballcsapatának stadionjában, telt ház, 61 ezer ember előtt rendezett összecsapáson a fiatalabbik - 33 éves - Klicsko fivér végig uralta a mind inkább egyoldalúvá vált meccset, amelyet 12 menetesre terveztek, de a 30 esztendős Csagajev a 9. után feladta a kilátástalan küzdelmet, profi karrierje első vereségét elszenvedve, egy döntetlen és 25 nyertes fellépés után.

A Nemzetközi Bokszföderáció (IBF), a Boksz Világszervezet (WBO) és a Nemzetközi Bokszszervezet (IBO) világbajnoka a hivatásosok között 56. mérkőzését vívta és 3 vereség mellett 53. győzelmét aratta, benne a 47.-et kiütéssel.

A 199 centis Klicsko, aki 109 kilóval mérlegelt és rendkívül jó fizikai állapotban várta a nyitó gongszót, kezdettől fogva balegyenesekkel, és olykor pörölycsapásszerű jobbosokkal tartotta "tisztes" távolban az ugyanakkor korábbi versenysúlyától felfelé eltért, 103 kg-jával szemmel láthatóan túlsúlyos és lassú, riválisához képest pedig eleve nagy magassági hátrányban levő, 185 centiméteres Csagajevet.

Az üzbég árnyéka volt korábbi önmagának, semmi sem emlékeztetett a Boksz Világszövetségnél (WBA) "ideiglenesen felfüggesztett" világbajnok tavalyi nagy diadalára, amelyet az orosz "emberhegy", a 212 centis, másfél mázsás Nyikolaj Valujev felett aratott.

Az ukrán óriás, akinek bátyja, Vitalij a Boksz Világtanács (WBC) nehézsúlyú világbajnoka, most hétvégén eredetileg a brit David Haye ellen lépett volna szorítóba, kihívója azonban sérülésre hivatkozva visszalépett a csatától.

A helyére beugró Csagajev május 30-án, Helsinkiben szintén mással, jelesül - a WBA által utóbb világbajnokká nyilvánított - Valujevvel küzdött volna meg, csakhogy ezt a találkozót is le kellett fújni, miután a visszavágónak szánt ringcsata előtt nem sokkal kiderült, hogy az üzbég hepatitis B-vírussal fertőzött.

Valujevék azonmód visszaléptek Csagajev egészségi állapotára hivatkozva, Klicskóékat azonban nem zavarta az öklöző májbetegsége, így jött össze a mostani "csereberés" címmeccs.

"Ma este mi, a csapatom és én legyőztük az uralkodó világbajnokot, és ti ennek lehettetek itt a szemtanúi - kiáltotta KO-sikerét követően Klicsko a Veltins-Arenában őt ünneplő tömeg felé, majd így folytatta a "bizonyítványmagyarázást": - Ne becsüljétek alá Csagajevet, ő egy félelmetes harcos. Mindent megtett ma ellenem, de én voltam a jobb."

A feladásig teljesen tehetetlennek mutatkozó, egy-két kósza kivételtől eltekintve ellenfelét megütni képtelen Csagajev ekként értékelte a meccset: "Kerestem a győzelemhez vezető út kapujának kulcsát, de nem leltem rá. Ez nem az én napom volt, hanem Vlagyimiré."