Kacskaringós út vár a magyar kupaindulókra

Infostart
2009. június 18. 08:00
Négy magyar labdarúgó-csapat várja a Bajnokok Ligája és az UEFA-kupát felváltó Európa Liga jövő hétfői sorsolását. A teljes selejtezősorozatot jelentősen átalakítják, így a BL-ben a Debrecennek hosszabb, de könnyebb, az Európa Ligában az Újpestnek, a Haladásnak és a Honvédnak nehezebb dolga lesz, hogy eljusson a főtábláig. Összeállításunkból megtudhatja, melyek a lehetséges ellenfelek és mikor kell pályára lépniük a magyar csapatoknak.

A 2009-2010-es szezontól lépnek életbe Michel Platini UEFA-elnök nemzetközi kupákat érintő reformjai. Ennek részeként jelentősen átalakul a teljes selejtezősorozat, amelynek célja, hogy nagyobb esélyt kapjanak a kisebb, főleg keleti csapatok a csoportkörbe jutásra.

Sztárcsapatot nem kaphat a Loki

A Bajnokok Ligájában két ágra kerülnek az együttesek, az egyiken kizárólag bajnokok, míg a másikon a nem bajnokként kvalifikált együttesek csapnak össze. A Debrecen a második selejtezőkörben kapcsolódik be, de nem kapott kiemelést, így lehetséges ellenfelei a következők: az FC Köbenhavn (dán), a Levszki Szófia (bolgár), a Partizan (szerb), a Dinamo Zagreb (horvát), a Maccabi Haifa (izraeli), a Wisla Krakkó (lengyel), a Salzburg (osztrák), a tavaly meglepetésre főtáblás BATE Boriszov (fehérorosz), a Kalmar (svéd), az Apoel (ciprusi), a Stabaek (norvég), a Slovan (szlovák), a Ventspils (lett), a Maribor (szlovén), az Inter Turku (finn), az Ekranas (litván) és az FH Hafnarfjordur (izlandi).

A továbbjutókhoz a harmadik fordulóban csatlakozik a svájci, a görög és a cseh bajnok, vagyis a Zürich, az Olympiakosz és a Slavia Praha, majd az itteni 10 párharc továbbjutói a negyedik, utolsó körben már a főtáblára jutásért mérkőznek egymással.

Veszélyes ellenfelek

A Debrecen angol, spanyol, olasz, francia, német, orosz, román, portugál, holland, skót, török, ukrán és belga riválist egyáltalán nem kaphat a selejtező során, de a lehetséges ellenfelek között így is vannak komoly játékerőt képviselőek.

A nem bajnokként induló csapatok a harmadik körben kezdik meg a szereplést a BL-selejtezőben. Kiemelést kapott az UEFA-kupa győztese, Sahtar Donyeck (ukrán), a Sporting (portugál), a Panathinaikosz (görög), a Celtic (skót) és Juhász Roland együttese, az Anderlecht (belga), míg a nem kiemeltek között van a Sparta Praha (cseh), a Twente (holland), a Dinamo Moszkva (orosz), a Temesvár (romániai) és a Sivasspor (török).

Az öt továbbjutó a negyedik körben a főtáblára jutásért az öt topbajnokság képviselőivel, az Arsenallal (angol), a Lyonnal (francia), a Stuttgarttal (német), a Fiorentinával (olasz) és az Atlético Madriddal (spanyol) küzdenek. Vagyis előfordulhat az is, hogy olyan állandó BL-résztvevő csapatok, mint a Sporting, a Celtic vagy a Lyon, ezúttal nem jutnak be a csoportkörbe.

Már biztosan főtáblás a címvédő Barcelona, a Real Madrid, a Sevilla, a Manchester United, a Liverpool, a Chelsea, az Inter, a Juventus, a Milan, a Bordeaux, a Marseille, a Wolfsburg, a Bayern München, a Rubin Kazany, a CSZKA Moszkva, a Porto, az AZ Alkmaar, a Rangers, az Unirea Urziceni, a Besiktas, a Dinamo Kijev és a Standard Liege. Közülük a belga bajnok, Bölöni László csapata annak köszönheti helyét a főtáblán, hogy a katalán együttes címvédőként és spanyol bajnokként is kvalifikálta magát.

Búcsú esetén is van remény

Ha a DVSC a harmadik selejtezőkörig eljut, akkor az ottani búcsú esetén is az UEFA-kupát felváltó Európa Ligában folytathatja szereplését. Azok a csapatok, amelyek a BL-selejtező harmadik fordulójában maradnak alul, az Európa Liga utolsó selejtezőkörében próbálkozhatnak, míg a negyedikben elbukók a második számú európai sorozat 48 csapatos főtábláján folytatják.

Az első két forduló sorsolását június 22-én tartják, a második forduló első mérkőzéseit július 14-én és 15-én rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerül sor.Régen volt arra példa, hogy a második számú kupasorozatban három magyar együttes is érdekelt - ez annak köszönhető, hogy a név mellett a lebonyolítás is megváltozik, és kibővítik az indulók körét.

A kupagyőztes Honvédnak, a bajnoki második Újpestnek és a harmadik Haladásnak nem lesz könnyű dolga az Európa Ligában, ugyanis a legerősebb bajnokságok képviselőinek is selejtezőt kell játszaniuk.

Hosszú út előtt

Összesen 193 csapat vesz részt a sorozatban, a csoportig négy selejtezőkör vezet. A magyarok közül elsőként, már az első körben a Haladás kezdi meg a küzdelmeket. A szombathelyi csapat kiemelt, így papírforma szerint jó továbbjutási esélyei lehetnek majd. A lehetséges ellenfelek között macedón, montenegrói, azeri, észt, albán, kazah, örmény, walesi, északír, máltai, luxemburgi és Feröer szigeteki csapatok találhatóak.

A második fordulóban kapcsolódik be az Újpest, de a lila-fehérek már nem kapnak kiemelést, ahogy a Haladás sem, ha eljut idáig. Ebben a körben szállnak be román, dán, osztrák, portugál, belga, lengyel, cseh, szlovák és ukrán együttesek is, így a lehetséges ellenfelek között már olyan neves csapatok várnak a magyarokra, mint a Galatasaray, a Basel, az Aalborg, a Brondby, a Rapid Wien, a NAC Breda, a Crvena Zvezda, a Gent és a Legia Varsó.

A Roma és a Hamburg is jöhet

A Honvéd a harmadik körben kezdi meg szereplését, ekkor már az elitbajnokságok képviselői közül is többen pályára lépnek, vagyis olyan együttesek is kaphat Sisa Tibor csapata, mint a Roma, a PSV Eindhoven, a Hamburg, a Lille vagy a Fenerbahce.

A play-offnak nevezett negyedik körben kapcsolódik be az Everton, az Aston Villa, a Villarreal, a Valencia, a Lazio, a Werder, a Hertha, a Zenit, a Cluj, az Ajax és a Benfica is. Az innen továbbjutó 48 csapat jut be a csoportkörbe, ahol 12 négyes kvartettbe sorsolják a résztvevőket.

Az első két forduló sorsolását június 22-én tartják Nyonban. A Haladás július 2-án és 9-én játssza az első kör meccseit, az Újpest pedig 16-án és 23-án lép pályára. A harmadik kör sorsolása július 17-én lesz, a találkozókat pedig 30-án és augusztus 6-án rendezik.

Szerző: Kaposi Dávid