Hol nézheti jövőre az NB I, a topligák és a BL meccseit? Tőlünk megtudja!

Infostart
2009. május 22. 05:17
Bár még tart a labdarúgó-bajnokságok zöme és a Bajnokok Ligája döntője is előttünk van, a televíziók már a következő évi közvetítéseket tervezik. Az Inforadio.hu összeállításából megtudhatja, hogy kedvenc sporteseményeit melyik adón keresse a nyártól.

Az egyik legfontosabb változás az első számú kupasorozatot, a Bajnokok Ligáját érinti, amely az m1-ről és a TV6-ról a TV2-re és a Digi TV új, nyáron indítandó csatornájára kerül három évre. Az országos kereskedelmi csatorna kedd esténként tűz műsorára egy találkozót, majd összefoglalót is sugároz a többi mérkőzésről, szerdán pedig a DigiSport sugároz majd meccset.

A Digi TV sportcsatornájára vándorolt a német Bundesliga, amelyet az Eurosporttól szereztek meg, valamint minden bizonnyal itt lesznek láthatóak a magyar bajnokság mérkőzései is, miután Kisteleki István MLSZ-elnök csütörtökön közölte: az NB I-es együttesek javaslatára az elnökség úgy döntött, ezzel a céggel köt szerződést, amennyiben a Sport TV nem él opciós jogával. A sportvezető kiemelte: a Digi TV olyan ajánlatot tett, ami négyszer annyi bevételt eredményez a magyar futballnak, mint a jelenlegi szerződés, a 2010-11-es idényben akár az egymilliárd forintot is elérheti az összeg. Egy NB I-es meccset továbbra is Duna TV adna péntekenként.

A BL után is van élet

Bár a BL-re nem pályázott az MTV, így is sok sportműsor lesz a közszolgálati csatorna műsorán. Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője az Inforadio.hu-nak azt mondta: nézettségileg és kereskedelmileg megérte, hogy három évvel ezelőtt megszerezték az európai csúcsfutball közvetítési jogait, de a következő három évre anyagi okok miatt nem tudták vállalni a feltételeket. Ennek oka, hogy a 2010-es két jelentős sporteseményről, a labdarúgó világbajnokságról és a téli olimpiáról is a köztévé sugároz, ez is jelentős költségekkel jár, emellett az új székházba költözés is sok pénzbe kerül.

A futball nem tűnik a köztévé képernyőjéről: júniusban a Konföderációs Kupa meccseit, ősszel pedig a junior vb-t sugározzák, utóbbin a magyar válogatott is érdekelt.

Idén nyáron az úszó-vb és az atlétikai vb is a köztelevízióban lesz látható, emellett a MotoGP-ről, a budapesti WTA-tornáról, a kettesfogathajtó-vb-ről is az MTV közvetít. Szintén a közszolgálati csatorna sugározza a szegedi kajak-kenu Világkupa versenyeit, valamint a magyar sikersportág másik két idei csúcseseményét, az Eb-t és a vb-t - közölte Schulek Csaba.

A Telesport főszerkesztője szerint a magyar sport profitálhat abból, ha minél több csatorna minél több sporteseményt közvetít, ugyanakkor úgy látja, kevés a sportot követő néző ennyi televízióhoz.

A fontosabb közvetítések
 2008-20092009-2010
Angol Premier LeagueEurosport2Eurosport2
BundesligaSportklubDigi TV
Bajnokok LigájaM1/TV6TV2/Digi
Olasz bajnokságSport TVSport TV
Spanyol bajnokságSport TV/SportklubSport TV
NB ISport TV/Duna TV?

A két csatornával rendelkező Sport TV kínálata alig változik: az NB I vélhetően más televízióhoz kerül, de a következő három évre, vagyis 2012-ig sikerült megszerezniük a spanyol bajnokság közvetítésének exkluzív jogát, így a Barcelona és a Real Madrid valamennyi meccse a Sport 1-en és a Sport 2-n lesz látható. (Eddig felesben közvetített a Sport TV és a Sportklub.)

Misur Tamás főszerkesztő-helyettes érdeklődésünkre elmondta: a francia, az olasz, a skót, a holland és a portugál bajnokság, valamint az angol másodosztály és a ligakupa továbbra is a Sport TV-n lesz látható. Biztosan marad a televíziónál az észak-amerikai profi bajnokságok közül az NHL és a NFL. Továbbra is sok tenisz lesz a Sport TV műsorán, míg a kézi-, kosár- és vízilabda-szövetséggel is él a megállapodás a magyar válogatott meccseinek közvetítéséről.

A foci BL jogait elvesztő TV6-nál egyelőre nem tudták megmondani, hogy a kézilabda BL-meccsek jövőre is ezen a csatornán lesznek-e láthatók.

A csatornák közötti meccs vesztesének a Sportklub tűnik, amely elveszítette a német Bundesligát és heti két spanyol bajnokit. A csatornán továbbra is látható lesz az orosz, a belga, az osztrák, az argentin, a brazil és az észak-amerikai futball-bajnokság, a Libertadores-kupa, az olasz és az angol FA-kupa. Mivel úgy tűnik, nem az RTL Klub nyeri a magyar NB I-es jogokért folyó csatát, így a kereskedelmi adóhoz közeli Sportklub sem sugározhat magyar focit.

Az angol Premier League jogai jövőre is maradnak az Europort2-nél, és a csatornának további három évre opciója van. Az idén 20 éves Eurosport a nyáron a profi kerékpáros-körversenyeket közvetíti élőben, valamint több teniszversenyt - például a vasárnap kezdődő Roland Garrost - is műsorra tűznek.