Grosics Gyula és a papválogatott kapusa katolikus fociakadémiát alapított

Infostart
2009. május 21. 15:08
Grosics Gyula szerint akár egy új Aranycsapat magja is lehet a nemrég megalakult, róla elnevezett katolikus labdarúgó akadémia. A Gyulán helyet kapó intézmény vezetői közt ott találjuk Varga Zoltánt, a Ferencváros egykori játékosát és edzőjét, és Bozóky Imrét, az MLSZ volt elnökét is. A Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia Kiss-Rigó László Szeged-csanádi püspök szerint testi-lelki nevelést nyújt majd tanulóinak, akik a 11-14 évesek közül kerülnek ki. Az oktatás júliusban kezdődik, és benevezik őket az NB2-be is.

Óriási megtiszteltetésnek veszi Grosics Gyula, hogy nevét adhatta az első magyar katolikus labdarúgó akadémiának. Mint azt az Inforadio.hu-nak elmondta, mélyen vallásos családban nőtt fel, és 15 éves koráig úgy készült, hogy pap lesz, mivel szülei annak szánták, és a világért sem mondott volna nekik ellent. Azonban váratlanul jött a foci, így a papságból nem lett semmi - viszont hívő maradt. Hozzátette: harminc éve várja, hogy egyszer új aranycsapat alakul ki Magyarországon, és ez az akadémia talán csírája lehet ennek.

A Grosics Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémiát Kiss Rigó-László, a Szeged-csanádi egyházmegye püspöke, a magyar papi válogatott kapusa alapította Gyulán. Mint mondta, azért Grosics Gyuláról nevezték el az intézményt, mert nehéz időkben is kiemelkedő erényei miatt példaképként tekintenek rá. Az akadémia szakmai igazgatója Varga Zoltán, a Ferencváros egykori focistája és edzője, a német Hertha BSC és az Ajax Amsterdam volt labdarúgója, a Borussia Dortmund volt edzője lesz, aki az Inforadio.hu-nak úgy nyilatkozott: szeretne személyesen is részt venni a gyerekek képzésében, az edzésben. Varga Zoltán hozzátette: régen a grundon tanultak a gyerekek focizni, de ma már ezek eltűntek, ennek a helyét szeretnék átvenni.

A sportigazgató Baranyai István lesz, a jogi képviselő pedig Dr. Bozóky Imre, az MLSZ volt elnöke, az UEFA és a FIFA volt munkatársa. A három edző (Máté János, Takács Lászól és Horváth Péter) és a sportorvos (Petrekanits Máté) mellett főállású lelkésze is lesz az akadémiának, egy Magyarországon tevékenykedő lengyel pap személyében. Baranyai István szerint más akadémiák azonnal eladják külföldre játékosaikat, amint lehetőségük nyílik rá, a Grocsis Gyula Katolikus Labdarúgó Akadémia viszont a magyar focinak szeretne játékosokat nevelni.

Kiss-Rigó László kifejtette: a sport, az ifjúságnevelés sosem volt idegen a katolikus egyháztól, nincs a labdarúgó akadémia alapításában semmi rendkívüli, habár Európában egyedülálló a katolikus fenntartású fociiskola. Az akadémia vallási, világnézeti meggyőződésre való tekintet nélkül vár minden jelentkezőt, aki elfogadja annak szellemiségét. Többen is hangsúlyozták: a katolikus jelző nem csak a fenntartóra utal, hanem az intézmény szellemiségére is; a testi-lelki egészség pedig együtt jár, ezért lehet fontos a vallás a sportban is.

A gyulai akadémia meze fekete-zöld lesz, amiben az első szín Grosics Gyulára, a "fekete párducra" utal, a második pedig a Ferencvárosra, hiszen szinte mindenki kötődik a Fradihoz az iskola prominensei közül.

A gyulai iskola építkezései augusztusban indulnak, és 2010 szeptemberére szeretnének elkészülni vele. A képzés azonban már idén elindul: a "serdülő A" csoportba a '95-'96-ban születettek jelentkezését várják, ők kollégiumban fognak lakni, a "serdülő B"-be pedig '97-'98-asokat várnak Gyula környékéről, ők bejárnak majd. Az utóbbiaknak már július elsején indul a képzésük, a nyáron benntlakással, napi két alkalommal edzenének, mivel augusztusban indul az NB2, aminek délkeleti csoportjába benevezik a csapatot.

Az akadémia fenntartásának költségeit az egyházmegye saját forrásaiból, Gyula városának és más támogatóknak a segítségével fedezik. Jelentkezni a grosicsakademia@gmail.com emailcímen lehet, de a jelentkezési lap letölthető a www.gyulaplebania.hu és a www.szeged.csanad.egyhazmegye.hu oldalról is. Jelentkezni június másodikáig lehet, várják a határontúliakat is. Az építkezések befejezéséig a képzés a Karácsony János Katolikus Általános Iskolában és Gimnáziumban folyik majd.