Werder-Sahtar döntővel búcsúzik az UEFA-kupa

InfoRádió / MTI
2009. május 20. 10:00
Mindenképpen történelmi lesz a labdarúgó UEFA-kupa szerda döntője, ugyanis ezen a néven utoljára rendezték meg a sorozatot. Az isztambuli fináléban a Werder Bremen és a Sahtar Donyeck találkozik, vagyis mindenképpen új név kerül fel a serlegre. Az egyik oldalon öt brazil szerepel várhatóan a kezdőcsapatban, míg a másikon a legnagyobb sztár, Diego nem játszhat.

Az UEFA-kupa 37 év után szűnik meg, ősztől már Európa Ligának nevezik a második számú kupasorozatot. A küzdelem 1958-ban még Vásárvárosok Kupája néven indult, 1971 óta nevezik UEFA-kupának.

Az eddig lejátszott döntők olasz, angol és spanyol fölényt hoztak: előbbiek 10-10 elsőséggel büszkélkedhetnek, míg az ibériaiak már 11-szer iratkoztak fel a serlegre.

A magyarok eddigi egyetlen sikerét 1965-ben az FTC aratta: a zöld-fehérek Fenyvesi Máté fejesgóljával 1-0-ra győzték le Torinóban a Juventust. A sorozat legeredményesebb csapatai az egyformán 3-3 elsőséget szerzett spanyol Barcelona és Valencia, az olasz Juventus és Inter, valamint az angol Liverpool.

Szerdán mindenképpen új győztes avatnak, mivel korábban sem a Werder Bremen, sem a Sahtar Donyeck nem diadalmaskodott ebben a sorozatban.

Mindkét együttes számára szépségtapaszt jelenthet a diadal, mivel hazájuk bajnokságában nem szerepeltek az elvárások szerint. A Sahtar második lett nagy riválisa, a Dinamo Kijev mögött, míg a brémaiak csak a Bundesliga középmezőnyében állnak. A Werdernek a kupákban ugyanakkor nagyon megy, hiszen az UEFA-kupa mellett a Német Kupa döntőjébe is bejutottak.

Thomas Schaaf edző csapata a sorozat kieséses szakaszában nagyon nehéz ellenfeleket, többek között az első számú esélyesnek tartott Milant, illetve a Hamburgot búcsúztatta, így önbizalommal telve várhatja a szerda esti meccset. Az ugyanakkor komoly gondot jelent a szakvezetés számára, hogy nem számíthat legjobbjára, Diegóra, aki kis túlzással egymaga cipelte be a hátán a gárdát a döntőbe.

A brazil játékmester mellett ráadásul a csatár Hugo Almeida eltiltás, a védő Per Mertesacker pedig sérülés miatt nem játszhat, s könnyen elképzelhető, hogy a csapatkapitány, Frank Baumann sem lesz bevethető.

A klub történetének első nemzetközi kupafináléjára készülő Sahtar szerdán legjobb összeállításában állhat ki, sem eltiltott, sem sérült nincs Mircea Lucescu csapatában A dúsgazdag Rinat Ahmetov tulajdonos birtokában lévő együttes elsősorban kiváló védőmunkájával aratott sikereket a sorozatban, utolsó nyolc meccsén mindössze öt gólt kapott. A támadószekciót brazil kiválóságok alkotják, Jádson, Fernandinho, Luiz Adriano, Ilsinho és Willian is sokat tett az ukrán együttes fináléba kerüléséért.

A győztes 2,5 millió eurót kap, valamint automatikusan kvalifikálja magát a jövőre Európa Liga néven folytatódó sorozat csoportkörébe.

Az isztambuli döntőt a spanyol Luis Medina Cantalejo vezeti, a találkozó 20:45-kor kezdődik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dénes Tamás az UEFA-kupa döntõrõl
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást