Overdose papucsokat kapott, és nem indul Ascotban

Infostart
2009. május 19. 18:22
Bár az egész ország, mi több, az egész nemzetközi lóversenyvilág feszült figyelemmel várta, hogy Overdose hogyan fog szerepelni a nagy tavaszi és nyári angliai futamokon, Alagról egyre riasztóbb hírek érkeztek.

A PannoniaOverdose.hu nem akart napi orvosi jelentéseket kiadni, de a hazai televíziós készülődések és a nagyszámú kiutazni szándékozó rajongók miatt elkerülhetetlen volt, hogy érdeklődjenek Mikóczy Zoltán tulajdonostól a ló jelenlegi állapotáról, az ascoti futás esélyeiről.

"Sajnos nemcsak jó hírekkel szolgálhatok. A jó hír, hogy végre pontos diagnózisunk van Overdose egészségi állapotáról, és a megkezdett kezelés, ha nem is gyors, de biztos felépüléssel kecsegtet. A rossz hír, hogy emiatt jó ideig nem versenyezhet" - számolt be Mikóczy Zoltán

Dózi bal első lábán a budapesti versenyt követően észlelték a sérülést. Ezt követően a gyógyítását végző francia ortopédus kovács eltávolította a tályogot és patkót ragasztott Overdose-ra.

A tulajdonos fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a sérülés egyértelműen mechanikai okokból alakult ki, és nem táplálkozási hiányosságok okozták, mert ilyen hírek is elterjedtek. Mivel Overdose kímélte a sérült bal első lábát és jobban terhelte a jobb elsőt, így utóbbin idült patairha-gyulladás keletkezett.

A hőtérképes vizsgálat szerint lényegesen gyulladtabb a ló jobb első lába, de a bal elsőn is a megengedettnél magasabb a patán belüli hőmérséklet. Tehát ugyan eltérő mértékben, de mindkét első lábán patairha-gyulladás keletkezett.

A legnagyobb dilemmát a tulajdonos szerint az okozta, hogy a betegség esetleges következményeinek ismeretében hogyan tudják elérni, hogy az irharéteg meggyengülése ne eredményezze a patacsont bármilyen nemű elmozdulását vagy elferdülését. Mert az lényegében a ló pályafutásának a végét is jelenthette volna.

Mikóczy Zoltán elmondta: az elmúlt napokban azért nem tájékoztatták a közvéleményt, mert minden erejükkel a szakszerű kezelésre koncentráltak. Egy vastag, 30 cm-es homokréteget alakítottak ki, hogy minél puhább talajon álljon Dózi, ne terhelje túl a patáit.

Szigorú diétára fogják Dózit

Speciális patapapucsok kerültek a lábaira, hogy a terhelés a patákról átkerüljön a lábak felsőbb részeire. Az ismételt, napi vérvételek eredményei alapján diagnosztizálták a gyulladást, a kicsúcsosodást és visszavonulást. A gyulladás csúcspontján az is megállapítható volt, hogy a patacsontnál szerencsére semminemű elmozdulás nem történt.

Remélhetőleg Dózi lábai e hét közepére vagy a végére gyulladásmentessé válnak. Ezzel párhuzamosan a lovat szigorú, fehérjementes diétára fogják, azaz csak szénán és sárgarépán él majd. Ez jelentős súlyveszteséggel jár ugyan, de a gyógyulási folyamathoz okvetlenül szükséges - hangsúlyozta a tulajdonos.

Várhatón a hét végén kezdődhet el Dózi rehabilitációja, azaz fizikai állapotának helyreállítása. Erről, illetve a röntgenvizsgálat eredményéről holnap a PannoniaOverdose.hu honlapon tájékoztatja majd a közvéleményt Mikóczy Zoltán, aki azt is elismerte, hogy szertefoszlottak azok az álmok, hogy Overdose június 16-án és 20-án Ascotban futhasson.

Ez sem állatorvosi szempontból, sem pedig a ló iránti tiszteletből és elkötelezettségből nem lehetséges - jelentette ki Mikóczy, aki továbbra is azon a véleményen van, hogy Overdose csak 100 százalékos egészségi állapotban jelenhet meg a világ legnagyobb versenyein.

"Méltatlan lenne vele szemben, ha még felépülése előtt, nem kellőképpen felkészítve venne részt az ascoti megmérettetésen. Ezért mindkét futamból törölni fogjuk" - hangsúlyozta.