Húsz ok, amiért bajnok lett a Man United - és sok minden más

Infostart
2009. május 17. 21:34
Sorozatban harmadszor is megnyerte a Manchester United a Premier League-et, miután szombaton az Old Traffordon 0-0-ra játszott az Arsenallal. Ma már hiába nyert a Liverpool és a Chelsea is 2-0-ra, a harc eldőlt. A Manchester United története 18. bajnoki címét szerezte, s ezzel beérte a Vörösöket az örökranglista élén. A 2006 nyara óta íródó korszak kétségtelenül Sir Alex csapatáé Angliában. Rövid elemzés, az angol lapok nem mindig komolyan veendő téziseit is figyelembe véve.

Azt írja a Guardian, hogy sokat elárul a mostani sikerről, hogy amikor hétfő este Usain Bolt, a jamaicai csodafutó (a klub lelkes szurkolója) átadja majd a "házi Év játékosa díjat", hivatalosan a Sir Matt Busby-serleget a 2008-2009-es idény legjobb Man United-játékosának - egyáltalán nem biztos, hogy Cristiano Ronaldo kapja majd azt.

Pedig a portugál a bevezetőben említett kezdőidőpont óta messze a klub legeredményesebb játékosa, az idény közben megkapta a France Football aranylabdáját és a FIFA díját, s egyébként 26 gólt szerzett 47 meccsén az idényben. De Ronaldo nem hogy nem biztos, hogy első nem lesz, de lehet, hogy még az ötbe sem fér be. (Ez azért erős túlzás lenne.)

A legtöbben, így a Guardian, s például a Liverpool FC csapatkapitánya, az újságírók által az Év játékosának választott Steven Gerrard a szerb Nemanja Vidicsnek adná a díjat. Sir Alex véleményétől sem áll ez távol, noha a klub berkein belül többnyire Főnökként emlegetett menedzser azt is többször kijelentette már, hogy Ryan Giggs is rászolgált a díjra.

"Az emberek azt kérdezik tőlem, szerintem ki volt a szezonban a legjobb játékosunk. Hogyan tudnék dönteni, például Ryan Giggs, vagy az elképesztő formában játszó Nemanja Vidics között? De semmiképpen sem szeretném alulértékelni az általában kevés dicséretet kapó játékosok, Darren Fletcher vagy John O'Shea produkcióját."

S persze a névsorba még odakívánkozik Wayne Rooney, Rio Ferdinand, vagy a góltalansági rekordot felállító Edwin van der Sar neve is. Fletcherre, s a Guardian elemzésére visszatérve, a lap megemlíti, hogy Sir Alex nem először dicséri a középpályást, nem csak fájdalomdíjnak szánta a mostani bókot a BL-döntőből kizárt játékosnak.

John O'Shea-nál korábban (a Guardian szerint) csak Nani kapott több kritikát a szurkolóktól, ám Sir Alex bízott benne, most meg ő az egyike annak a mindössze öt játékosnak, akik 40 mérkőzésnél is többet játszottak a szezonban.

A Guardian egyébként Vidicset tartja a favoritnak, ha úgy tetszik, az év legjobbjának. A szerbnek már mindenki megbocsátotta, hogy a Liverpool elleni, márciusi mérkőzésen (1-4) nem bírt Fernando Torresszel.

Ha az egész szezont nézzük, alkalmasint valóban a védelem egyik pillére, talán éppen Nemanja Vidics érdemelné meg a díjat. De ha valamivel jobb volt a Man United legerősebb két vetélytársánál, a Liverpoolnál és a Chelsea-nél az talán a kerete gazdagsága. Sir Alex élt a lehetőséggel, hogy két, szinte teljesen azonos képességű tizenegyet pályára tudna küldeni.

A szezon egyik jellemzője - persze a sok egygólos győzelmen, a védelem remeklésén, Cristiano Ronaldo gólképességén, vagy akár a négy csatár, Rooney, Tévez, Berbatov és a portugál tudásán kívül - éppen az volt, hogy a lehető legrosszabb szóval kiegészítő embereknek titulált játékosok is képességük legjavát tudták adni a döntő pillanatokban.

Így Fletcher vagy O'Shea, vagy éppen Michael Carrick, s még inkább a brazil Anderson, s a fiatal olasz Federico Macheda, aki ahhoz még fiatal, hogy részt vehetett volna szombat este az egyik manchesteri bárban a csapat bajnoki ünnepségén (szigorúan 18 éven felülieknek!), de arra már elég érett volt, hogy amikor áprilisban gödörbe került a csapat támadójátéka, két mérkőzést is eldöntsön a cserepadról beszállva.A Times szerzője, Kaveh Solkehol 20 olyan faktort gereblyézett össze, aminek fontos szerepe volt abban, hogy a Manchester United nyerte meg a 2008-2009-es Premier League-et. Néha, kicsit szarkasztikus véleményt formálva.

1. Luiz Felipe Scolari a Stamford Bridge-re szerződik. (2008. július 1.)
Ha Guus Hiddink dirigálta volt a Kékeket végig a szezonban, a Man Unitednek sokkal nehezebb lett volna a dolga.

2. Rafa kitörése (2009. januári 9.)
Januárban Rafa Benítez, az akkor listavezető Liverpool menedzsere megtámadta Sir Alexet, utalva arra, hogy a Unitednek többet szabad a bíróknál, mint a többi csapatnak. Nem érte el a kívánt hatást.

3. A Liverpool nem tudta legyőzni a Stoke Cityt (2009. január 10.)
Az újonc ellen értékes pontokat szórt el a Liverpool, már másodszor a szezonban. Rafa, egy nappal azután, hogy Sir Alexet kritizálta. A spanyol menedzser eltaktikázta magát, csak a kispadra ültette Fernando Torrest és Robbie Keane-t.

4. Fletcher gólja a Newcastle United ellen (2008. augusztus 17.)
Az idény első bajnokiján Kevin Keegan Newcastle-je vezetett az Old Traffordon. Két perccel Obafemi Martins gólja után Fletcher találata visszaállította a világ rendjét a Man United hívei számára.

5. Az Abu Dhabi Group megveszi a Manchester Cityt (2008. szeptember 1.)
Addig a Man Unitedet emlegették a világ leggazdagabb klubjaként. Miután az arabok megvették a városi riválist, Sir Alexnek és csapatának maradt egy titulus: a világ legjobb csapata.

6. Manchester United-Chelsea 3-0 (2009. január 11.)
Megmutatta a meccs, ki az úr a Premier League-ben. Scolari számára megkezdődött a hanyatlás korszaka. A Chelsea akkora hátrányba került, hogy azt Hiddinkkel sem tudta ledolgozni.

7. Arsene Wenger a zsebében hagyta a csekkfüzetet.
Az Arsenal menedzsere, részben kényszerből, nem változtatott korábbi politikáján, lényegesen kevesebb pénzt költött, mint a Big Four másik három menedzsere. Az Arsenal már Karácsony előtt öt vereséget szenvedett, s elveszítette esélyét a bajnoki címre.

8. Tévez vezényli a MU feltámadását a Tottenham ellen (2009. április 25.)
A Liverpool vezette a táblázatot, a Man United pedig kétgólos hátrányban volt a Tottenham ellen. Sir Alex beküldte a második félidőre az argentint, s négy csatárral támadott. A man United 5-2-re megnyerte a mérkőzést.

9. Mike Phelan kerül Carlos Queiroz helyére (2008. szeptember 3.)
Nem sokan hagyják el Sir Alexet, de a segítője, Carlos Queiroz nem tudott ellenállni a portugál válogatott hívásának. Ferguson egykori játékosára, Mike Phelanra voksolt utódként.

10. A vereség a Fulhamtől (2009. március 21.)
Felért egy ébresztővel. A Craven Cottage-en elszenvedett vereség ráébresztette a játékosokat, hogy még nem nyerték meg a bajnokságot. Scoles és Rooney is piros lapot kapott, alakulhattak volna rosszabbul is az ügyek. De a United onnantól kezdve már nem vette le a lábát a gázpedálról.
11. Giggs visszaforgatja az idő kerekét (2009. február 8.)
Az Upton Parkban a nagy formában lévő Ryan Giggs góljával nyert 1-0-ra a Man United. A góllal a walesi folytatta a sorozatát, a Premier League minden idényében szerzett gólt.

12. A Liverpool szerződteti Robbie Keane-t 20 millió fontért (2008. július 28.)
Nagy fogásnak tűnt a Vörösök hívei számára, de a Spursből érkezett, majd oda visszatért csatár nem igazolta a hírnevét az Anfield Roadon. Akkor sem, amikor Fernando Torres sérülése miatt erre nagy szükség lett volna.

13.A rotáció
Sir Alex tökéletesítette. Képes volt a legnagyobb sztárokat is pihentetni, a jövő érdekében. A szurkolók utálják, de kifizetődő.

14. Steve Bruce Midót küldi pályára N'Zogbia helyett (2009. május 13.)
A Wigan vezetett 1-0-ra, aztán 1-1 lett. Aztán Ferguson egykori játékosa, a Wigan menedzsere rosszul cserélt. Át kellett szerveznie a csapatát, s ez nem vált be. A balhátvéd helyén Rodallega nem tudta megállítani O'Shea-t, akinek a labdáját Carrick a kapuba küldte. Így lett 2-1.

15. Tévez gólja a Stoke City ellen (2008. december 26.)
Nem sok csapat tudott nyerni a Britannia Stadionban. A Man United is verejtékezett, de aztán jött Tévez, s megnyerte a meccset a 83. percben.

16. A legnagyobb klub a leggazdagabb ellen (2008. november 30.)

A Man City elleni városi derbin Wayne Rooney góólja döntött a 42. percben.

17. Kia Joorbchian szerződteti Carlos Tévezt (2004. december)

Az iráni származású ügynök egy Buenos Aires-i benzinkútnál szerződtette le az argentint. Ha nincs ő, Tévez soha nem kerül az Old Traffordra, függetlenül attól, hogy a jogi helyzete minden idők egyik legbonyolultabbika. Most sem tiszta Tévez jövője, ő elbúcsúzott a szurkolóktól, de Sir Alex állítja, marad.

18. Az olasz meló (2009. április 5.)
Federico Macheda első nagy dobása, a győztes gólt az Aston Villa ellen. Aztán lőtt még egyet, legalább négy ponttal segítve a csapatot. 16 éves sem volt még, amikor a United tehetségkutatói felfedezték Rómában.

19. Tévez és Ronaldo, megint a tavaszi derbi (2009. május 10.)
A Manchester City ellen nem játszott nagyon jól, de nyert a csapat. Megint az argentin és a portugál voltak a főszereplők.

20. A United 30 millióért szerződteti Dimitar Berbatovot (2008. szeptember 1.)
Nem tud szerelni, nem tud mosolyogni, nem fut, de Fergie 30 millió fontot adott érte. S ki merné állítani, hogy nem érte meg?


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Angol bajnok a ManU
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást