A Barcát, az Intert és a Man Unitedet már Overdose sem érné utol

Infostart
2009. május 15. 09:20
Valószínűleg bajnokavatás lesz a hétvégén a három legerősebb bajnokságban. A papírforma azt ígéri, hogy az Inter sorozatban negyedszer, a Man United sorozatban harmadszor, a Barcelona pedig 2006 után ismét, szerdai kupagyőzelme után pedig duplázva szerez bajnoki címet. Mindhárom országban nagy harc várható a kiesés elkerüléséért.

A forduló első mérkőzése ígérkezik a legizgalmasabbnak: a Manchester United az Arsenalt fogadja. Másfél héttel ezelőtt a két csapat meglehetősen egyoldalú mérkőzésen találkozott az Old Traffordon, a BL-elődöntőben a Vörös Ördögök 3-1-re nyertek, úgy, hogy a továbbjutás 11 perc alatt eldőlt.

Ugyanakkor abban, hogy a mérkőzés így alakult, nagy része volt az Arsenal védőinek is. Mindazonáltal az Ágyúsok hajója léket kapott az idény hajrájára, Wenger csapata kétszer is kikapott a BL-elődöntőben, és nagy verést mért rá az Emiratesben a Chelsea is, lezárva az Arsenal 21 mérkőzésből álló veretlenségi sorozatát.

A mérkőzés tétje az Arsenal számára a presztízs, a Manchester United számára a bajnoki cím bebiztosítása. Sir Alex legénységének elég egy döntetlen, hogy a Liverpool további eredményeitől függetlenül sorozatban harmadszor is a Premier League győztese, illetve, utolérve éppen a Vörösöket, holtversenyben Anglia rekorderbajnoka legyen.

Ki búcsúzik?

Nagy valószínűséggel megtippelhető, hogy a Man United meg tudja szerezni a bajnoki címet - a Premier League történetében még soha, egyetlen csapat sem bukott el ekkora előnyről -, de sokkal bizonytalanabb, melyik három csapat búcsúzik majd az élvonaltól.

Matematikailag kieshet még a West Brom (31 pont), a Middlesbrough (31), a Hull City (34), a Newcastle (34), a Sunderland (36) és a Portsmouth (38) is. Utóbbi kettő éppen egymás ellen játszik majd hétfőn, a Pompey pályáján. Ha nyernek a hazaiak, ők megmenekülnek, az utolsó forduló eredményétől függetlenül.

ANGLIA, Premier League
37. forduló
Manchester United-Arsenal
Middlesbrough-Aston Villa
Everton-West Ham
Newcastle-Fulham
Tottenham-Manchester City
Stoke-Wigan
Bolton-Hull
West Bromwich-Liverpool
Chelsea-Blackburn
Portsmouth-SunderlandAz Inter vasárnap este, fél tizenegy tájban bajnok lesz, ha legyőzi a San Siróban a Sienát. Erre minden esélye megvan, noha a toszkán csapat ellen tavaly csak 2-2-t játszott hazai pályán, s az utóbbi öt fordulóban mindössze egy mérkőzését nyerte meg. Ám, például az előző játéknaphoz képest, jelentős változás, hogy visszatér eltiltása után a csapatba Zlatan Ibrahimovic, aki a mostani szezonban is kiemelkedően a legjobb játékosa a fekete-kékeknek, s aki tavaly is eldöntötte a bajnoki cím sorsát.

Sok a kérdőjel az Inter jövőjével kapcsolatban, a három legfontosabb a ,,Marad-e Mourinho", az ,,Elmegy-e Ibrahimovic" és a ,,Kik érkezhetnek" mondatok után íródnak. Még semmi sem tiszta, csak az, hogy ezekkel a kérdésekkel leginkább a Siena elleni mérkőzés után akarnak foglalkozni a klubnál, a sorozatban negyedik bajnoki cím megnyerése tudatában.

Ha az Inter botlana, marad némi esélye a Milannak, amely Udinében lép pályára. A Friuliban hagyományosan jól megy a csapatnak. A piros-feketék a hét közben a budapestihez hasonló kiruccanáson jártak Tiranában, de a fáradtság aligha lesz gátja a jó teljesítményüknek.

A Juventusnál Gianluigi Buffon megállapodott a klubvezetőkkel, mégsem igazol sem a Milanba, sem máshova. Lehet, hogy ő már tudja, amit a nyilvánosság még nem: ki ül majd Claudio Ranieri helyére. Az utóbbi hetekben gyengélkedő Juventus az Atalantát fogadja. A Zebrák hívei elsősorban előrefelé, a négy ponttal vezető Milan felé tekintgetnek, de hátulról meg vészesen közeledik az előzni vágyó Fiorentina.

Mutu Huszti csapattársa lesz?

A firenzeieknek jó esélye van az újabb három pont begyűjtésére az elveszített kupadöntő után fáradt és csalódott Sampdoria ellen. Érdekes hír, hogy a román csatárt, Adrian Mutut a szentpétervári Zenit, Huszti Szabolcs csapata szeretné megvásárolni. A negyedik helyre, s így a BL-selejtezőben való indulásra még halványan esélyes Genoa ugyan csak hazai pályán szerepel, a múlt héten az Interrel döntetlent játszó Chievo ellen.

A csapat első számú játékosa, Diego Milito ügynökén keresztül elismerte, hogy felvette a kapcsolatot az Interrel esetleges átigazolása tárgyában, ugyanakkor a neve szerepel Carlo Ancelottinak a londoni Sun által megszellőztetett kívánságlistáján is - a Milan mestere őt is szeretné megkapni, ha a Chelsea-hez szerződik.

OLASZORSZÁG, Serie A
36. forduló
AS Roma-Catania
Udinese-Milan AC
Juventus-Atalanta
Fiorentina-Sampdoria
Genoa-Chievo
Palermo-Lazio
Reggina-Cagliari
Napoli-Torino
Bologna-Lecce
Inter-SienaA Barcelona egy trófeát már megnyert szerdán (a Bilbao elleni 4-1-gyel a Király-kupát), s jó alkalom kínálkozik arra, hogy a bajnoki cím sorsát is elrendezze. Ehhez elég annyi, hogy a Real Madrid a fordulóban ne hozzon rajta legalább két pontot. A katalánok a Balerái-szigeteken, Mallorcán lépnek pályára, Samuel Eto'o számára szinte hazai környezetben. A Madrid a hetedik helyre visszacsúszott, de még a BL-selejtező elérésében reménykedő Villarrealnál vendégeskedik.

A Barcelonában Abidal visszatérhet a csapatba, Iniesta és Henry ellenben sérültek. Valószínűleg továbbra is Yaya Touré húzódik majd vissza a védelembe, elképzelhető, hogy Guardiola már a BL-döntőre szánt védelmi formációt próbálgatja a hátralévő mérkőzéseken.

A Madridnál, ha a Barcelona nyer, nincs tétje a mérkőzésnek, inkább a jövő érdekes. Florentino Pérez csütörtökön bejelentette, hogy jelölteti magát elnöknek, ettől kezdve alighanem az ezzel kapcsolatos hírek, az új galaktikus korszak ígérete lesz a fókuszban.

A Sevilla már biztos BL-selejtezős, a negyedik helyért ellenben még négy csapat harcolt: a Valencia (59), az Atlético Madrid (58), a Deportivo (56) és a Villarreal (56). A Málaga (54) esélye erre már csak matematikai.

A kiesés leginkább a Numanciát (32), a Recrét (33), a Sportingot (34) és az Osasunát (36) fenyegeti. Matematikailag még nem menekült meg a Racing (39), az Espanyol (38), a Betis (37) és a Getafe (37) sem.

SPANYOLORSZÁG, Primera División
36. forduló
Osasuna-Sevilla
Deportivo-Getafe
Villarreal-Real Madrid
Sporting-Málaga
Betis-Almería
Espanyol-Athletic Bilbao
Racing-Real Valladolid
Numancia-Recreativo
Mallorca-Barcelona
Atlético Madrid-Valencia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Bajnokavatás a Premier League-ben
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bajnokavatás Olaszországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Bajnokavatás Spanyolországban
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást