Botrányok és tragédia árnyékolja be a Barcelona diadalát

Infostart
2009. május 14. 11:23
Az első lépést megtette a triplázás felé a Barcelona, miután szerda este magabiztosan, 4-1-re verte az Athletic Blibaót a Király Kupa döntőjében. A valenciai finálét beárnyékolta, hogy többen kifütyülték a spanyol himnuszt, az ünneplést pedig az, hogy egy katalán drukker életét vesztette.

Teljes csapatát megdicsérte Josep Guardiola, a Barcelona vezetőedzője, miután együttese megnyerte a spanyol Király Kupát. A 4-1-es diadallal a katalánok megszerezték idei első trófeájukat, a spanyol bajnokságban már a hétvégén bebiztosíthatják sikerüket, május 27-én pedig a Manchester United elleni BL-döntőben tehetik teljessé a kupakollekciót.

"Fáradtan jöttünk ide, és egy fantasztikus meccset játszottunk egy remekül felkészített együttes ellen. Sosem lehet tudni, miként reagál a csapat, ha ilyen korán hátrányba kerül, de kiváló csapatom van" - emelte ki Guardiola.


A döntő nem múlt el botrányok nélkül. A második félidőben a nézőtérről egy flakonnal fejbe dobták Dani Alvest, a barcelonaiak brazil védőjét. A játékost ápolni kellett, de tudta folytatni a meccset. A rendőrök később kivezették a stadionból az elkövetőt.

A finálé előtt mindkét csapat szurkolói közül többen kifütyülték a nemzeti himnuszt, és több, Katalónia és Baszkföld függetlenségét sürgető feliratok is voltak a stadionban.

A Barcelonához közeli Gironában meghalt egy szurkoló az utcai fieszta során. A 35 éves férfi belezuhant egy öt méter mély folyómederbe, és a kórházban belehalt sérüléseibe.

Barcelonában több mint 40 ezer ember vonult az utcákra ünnepelni, de 300-an összecsaptak a rendőrökkel, 45 garázdát őrizetbe vettek. A mentőknek legalább száz sérültet kellett ellátniuk.