David Villa rekordjával győztek a spanyolok az angolok ellen - videókkal az este góljairól

Infostart
2009. február 12. 06:45
A spanyol válogatott tovább folytatva szenzációs sorozatát, 2-0-ra legyőzte az angolokat, s ugyanilyen különbséggel nyert az argentin válogatott is Marseille-ben. Diego Maradona még százszázalékos az Albicelestével. A németek nagy meglepetésre kikaptak a norvégoktól.

Ami az európai elitbe tartozó csapatokat illeti, az egyik legkellemetlenebb meglepetést a német válogatott okozta híveinek. Joachim Löw együttese hazai pályán, Düsseldorfban kikapott az öt, a hazai ligában szereplő játékost is felvonultató norvég csapattól. A játék képe alapján az északiak sikere teljesen megérdemelt, akár több góllal is nyerhettek volna. Ennek még az sem mond ellent, hogy a gól szerencsés körülmények között esett: a jobbról keresztbe lőtt labda elment a védők lába mögött, s a bal oldalon tisztán érkező Grindheim közelről a szinte üres jobb alsó sarokba passzolhatott.


Az Európa-bajnoki ezüstérmes német csapat nagy csalódást okozott, a Nationalelf 1936, a berlini olimpia híres mérkőzése (állítólag Adolf Hitler életében azt az egy futball válogatott mérkőzést látta csak) óta először kapott a norvégoktól. A németek következő mérkőzése a március 28-i, Liechtenstein elleni vb-selejtező lesz - alighanem már erre utalva írta a Bild: Ez a teljesítmény Liechtenstein ellen is kevés.

A német válogatott vereséget szenvedett 2008 záró találkozóján is - amióta Joachim Löw a kapitány, először fordult elő, hogy egymást követő két mérkőzését elveszítse a német csapat.

Németország-Norvégia 0-1 (0-0)
Düsseldorf, 45 000 néző. Játékvezető: Messner (osztrák)
Németország: Adler - Hinkel (Beck, 46.) Mertesacker (Tasci, 46.), Westermann, Lahm - Schweinsteiger, Frings (Marin, 68.), Ballack, Trochowski (Özil, 79.) - Klose (Helmes, 46.), Gomez (Kiessling, 68.)
Norvégia: Jarstein - Högli, Waehler, Hangeland, Bertelsen - Braaten (Nevland, 87.), Grindheim (Strömstad, 78.), Andresen, Skjelbred (Huseklepp, 87.), Pedersen - Helstad (B. Riise, 65.)
Gólszerő: Grindheim (63.)Két meccs, két győzelem Diego Maradona kapitányi mérlege. Az argentin válogatott a skótok után a franciákat is legyőzte idegenben - azaz európai földön. Az Albiceleste ellen nem megy Raymond Domenech válogatottjának, akárcsak jó egy évvel ezelőtt Párizsban, most Marseille-ben is kikapott.

A franciák mindkét félidő végén kaptak egy-egy gólt - de nem csak ez a bajuk. Továbbra sem talál magára a csapat, noha az Európa-bajnokság kudarca óta a meglepetésre a helyén maradt kapitány alaposan átszervezte. A legutóbbi tizenegy mérkőzésükön 17 gólt kaptak - hol van az ezredforduló Barthez, Thuram, Blanc, Desailly és Lizarazu alkotta ,,betonvédelme".

Mandanda kapus bizonytalankodott, Sagna mind a két gólnál hibázott, de a többiek sem lehetnek elégedettek a produkcióikkal. Az argentinok felszabadultan és jól futballoztak, megérdemelten nyertek. A közönség a találkozó utolsó szakaszában hangos Olé kiáltással üdvözölte az argentinok minden egyes labdaérintését.

A meccs egyáltalán nem tűnt barátságosnak, láthatóan mindkét csapat presztízscsataként kezelte. A franciák támadójátéka gyenge volt - vagy az argentin védelem zárt nagyon jól.



Franciaország-Argentína 0-2 (0-1)

Marseille, 60 000 néző. Játékvezető: Eriksson (svéd)
Franciaország: Mandanda - Sagna, Gallas, Escudé, Abidal - Toulalan, Mexes, Ribery, Gourcuff - Henry; Anelka (Benzema, 65.)
Argentína: Carrizo - Zanetti, Demichelis, Heinze, Papa - Maxi Rodriguez (Angeleri, 81.), Mascherano, Gago, Gutiérrez - Messi, Agüero (Tévez, 81.)
Gólszerző: Gutiérrez (41.), Messi (86.)A spanyol válogatott folytatta nagy sorozatát: sorozatban a kilencedik győzelmét aratta, s immár 29 mérkőzésen veretlen. Vicente Del Bosque kapitánysága alatt a hétből a hetedik mérkőzését nyerte meg. Az Európa-bajnokság megnyerése óta játszott hét találkozón 18-1-es gólkülönbséggel nyerte meg a hét meccset a Vörös Fúria. Az első félidőben védő Iker Casillas 89. alkalommal szerepelt a válogatottban, s már csak Zubizarreta és Raúl áll előtte az örökrangsorban.

Az angolok - főleg így tartalékosan - esélytelenek voltak a világ jelenlegi első számú válogatottjával szemben. A legnagyobb helyzetük a 90. percben adódott, de a kisodródott helyzetből kapura lövő Carlton Cole labdáját a becsúszó Marchena kirúgta a gólvonal elől.

A spanyolok mindkét félidőben szereztek egy gólt: az elsőt David Villa, aki tavaly 15 mérkőzésen 12 gólt szerzett a válogatottban. A mostani (amelyet pazar csel után lőtt) a 25, a spanyol válogatott mezében elért találata volt, ő az első spanyol válogatott játékos, aki hat egymást követő válogatott mérkőzésen is gólt szerzett.

A második gólt a mindössze második válogatott mérkőzésén játszó, bilbaói Fernando Llorente szerezte - szegény az utolsó előtti percben megsérült, lement a pályáról, a spanyolok tíz emberrel fejezték be a mérkőzést.

Az angoloknál David Beckham 108. válogatott mérkőzését játszotta, ezzel beérte az 1966-os világbajnok válogatott kapitányát, Bobby Moore-t, immár nincs az angol válogatott történetében mezőnyjátékos, aki nála többször viselte volna a háromoroszlános mezt.



Spanyolország-Anglia 2-0 (1-0)

Sevilla, 45 000 néző. Játékvezető: Lannoy (francia)
Spanyolország: Casillas (Reina, 46.) - Sergio Ramos, Pique, Albiol (Marchena, 75.), Capdevila (Arbeloa, 46.) - Xabi Alonso, Senna, Iniesta, Xavi - Torres (Llorente, 64.), Villa (Silva, 56.)
Anglia: James (Green, 46.) - Johnson, Jagielka (Upson, 46.), Terry, Ashley Cole - Carrick, Wright-Phillips, Barry (Beckham, 46.), Downing (Lampard, 46.) - Heskey (Crouch, 46.), Agbonlahor (C. Cole, 75.).
Gólszerző: David Villa (35.), Llorente (83.)

4

A magyar válogatott világbajnoki selejtezőbeli ellenfelei közül Málta és Albánia vb-selejtezőt vívott. Az albánok győzelemmel a csoport élére ugorhattak volna, meglepetésre azonban csak döntetlent értek el. A máltaiaknak ez az első szerzett pontja.

A svédek Elm és Källström góljával idegenben verték meg a Garics Györggyel (is) kezdő osztrákokat. Zlatan Ibrahimovic ezúttal nem játszott az északiaknál. A svédek egyébként 1921 óta először nyertek vendégként az osztrákok ellen. A dánok 1-1-es döntetlent játszottak a görögök ellen, Boring gólját Gekasz egyenlítette ki. Morten Olsen válogatottja a legerősebb összeállításában játszott, az angliai légiósok közül Agger és Bendtner is pályán volt.

Az utóbbi időben sokat gyengélkedő portugálok hazai pályán csak nagyon nehezen nyertek a finnek ellen. A találkozó egyetlen gólját Cristiano Ronaldo szerezte, büntetőből.

Világbajnoki selejtezők

Málta-Albánia (1. csoport) 0-0
San Marino-Észak-Írország (3. csoport) 0-3
Írország-Grúzia (8. csoport) 2-1

Barátságos mérkőzések

Litvánia-Andorra 3-1
Ausztria-Svédország 0-2
Belgium-Szlovénia 2-0
Dél-Afrika-Chile 0-2
Egyiptom-Ghána 2-2
Észtország-Kazahsztán 0-2
Franciaország-Argentína 0-2
Görögország-Dánia 1-1
Izland-Liechtenstein 2-0
Kamerun-Guinea 3-1
Lettország-Örményország 0-0
Macedónia-Moldova 1-1
Marokkó-Csehország 0-0
Németország-Norvégia 0-1
Nigéria-Jamaica 0-0
Portugália-Finnország 1-0
Románia-Horvátország 1-2
Spanyolország-Anglia 2-0
Svájc-Bulgária 1-1
Törökország-Elefántcsontpart 1-1
Tunézia-Hollandia 1-1


Lengyelország-Wales 1-0