Az olimpiára indulva lépnek jégre a szapporói hősök a Sportarénában

Infostart
2008. november 7. 10:18
Pénteken, szombaton és vasárnap kora este olimpiai előselejtezőt játszik a magyar jégkorong-válogatott. A háromnapos hosszú hétvége mérkőzései előtt néhány tény biztosan kijelenthető: óriási érdeklődés előzi meg a szapporói divízió 1-es világbajnokság után először Magyarországon jégre lépő csapat szereplését - a válogatott esélyes a csoportgyőzelemre, és az ezzel járó továbbjutásra.

A magyar jégkorong-válogatott legutóbb az 1964-es, innsbrucki téli olimpián szerepelt, a mostani "nagy generáció" célja, hogy 2010-ben Vancouverben folytatódjon az ötkarikás történet. Ehhez először sikerrel kell venni a budapesti előselejtezőt, és ha ez sikerül, februárban még egy tornán (Rigában vagy Oslóban) sikerrel kell szerepelni.

Ez utóbbi igazi bravúr lenne, ugyanis a magyar válogatott jelenleg huszadik a világranglistán, az olimpián pedig "csak" 12 csapat vehet részt. Egyébként a magyar válogatottnál jobb világranglista-helyezéssel csak egy válogatott játszik előselejtezőt, a kazah, Észtországban. De nézzük a mostani esélyeket!

Pat Cortina válogatottja hazai pályán játszhat, öt-hatezres tömeg buzdításától hajtva, ez nyilván előny. Mint ahogy a játéktudás is a magyar csapat mellett szól, ha abszolút értékmérőnek vesszük a világranglista-helyezéseket. A ma esti ellenfél, a szerb tíz, a szombati, a horvát csapat hat, a várhatóan a legveszélyesebb rivális, a litván gárda három helyezéssel áll a magyar mögött.

Ugyanakkor egyáltalán nem lehet könnyű menetelésre számítani, sokkal inkább szoros, akár egyetlen gólokon múló találkozókra van kilátás. A horvátokkal Japánban is két harmadon át szoros meccset vívott a magyar csapat, a litvánokat ugyanezen a tornán 6-0-ra megverte. A szerbekkel régebb óta nem játszott, de ez a válogatott tűnik a leggyengébbnek az ellenfelek közül.

A bajnoki szezonban egy müncheni klubcsapatot irányító szövetségi kapitány elsősorban a szapporói világbajnokságon sikerrel szerepelt játékosaiban bízik, az akkori hősök közül mindössze hárman, Gröschl Tamás, Benk András és Szélig Viktor hiányoznak majd. Tegnap eldőlt az utolsó két kérdés is: a végső szűkítésnél Budai Krisztián és Nagy Gergő maradt ki.

A magyar válogatott egyébként elsősorban az osztrák EBEL ligában szereplő Alba Volán együttesére épül, ugyancsak az osztrák ligában (sőt, ott a legjobb csapatban) játszik Kóger Dániel, míg Vas János a svéd Brynäs együttesében korongozik. Egyszersmind ő a legerősebb klubcsapatból beválogatott játékos a magyar válogatottban, a gävlei csapat ugyanis a legmagasabb svéd osztályban szerepel.

A program
(Papp László Budapest Sportaréna)

Péntek
14.30: Litvánia-Horvátország
18.00: Magyarország-Szerbia

Szombat
14.00: Litvánia-Szerbia
17.30: Magyarország-Horvátország

Vasárnap
14.00: Horvátország-Szerbia
17.30: Magyarország-Litvánia


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást