A Liverpool szurkolói vennék meg kedvenc csapatukat

Infostart
2008. november 7. 09:32
A Liverpool szurkolói eddig is már többször kinyilvánították, hogy nem kedvelik a klub két amerikai tulajdonosát. A drukkerek most megpróbálják kivásárolni a két üzletembert, és a szurkolók kezébe adnák az irányítást.

A szurkolókat tömörítő és általuk életre hívott ShareLiverpoolFC nevű cég levelet küldött a klub amerikai tulajdonosainak, George Gillettnek és Tom Hicksnek, amelyben felszólítják a két üzletembert, hogy adják el részvényeiket nekik, azaz a drukkereknek.

A liverpooli szurkolók még a tavasszal hozták létre a társaságot, amelyhez több korábbi legendás labdarúgó is csatlakozott. Elképzelésük szerint Angliában is működhetne az, ami Spanyolországban már évtizedek óta megvalósul, vagyis a szurkolók kezében lehetne a klub, és taggyűléseken dönthetnének a lényeges kérdésekről. A Real Madridnak és a Barcelonának is több mint százezer pártoló tagja van, akik az elnököt választják meg a klub élére. Magyarországon az FTC korábbi elnöke, Dámosy Zsolt próbálkozott hasonló megoldással.

"Azt akarjuk, hogy a klub, amelyet szeretünk, kizárólag a csapat sikere és a szurkolók érdekei szerint működjék. Hiszünk abban, hogy egy valódi lehetőséget képviselünk az Önök számára, amellyel véget vethetnek gondokkal teli szerepvállalásuknak" - áll a szurkolók levelében.

A Liverpool-drukkerek célja komoly, ezt jelzi, hogy százezer szurkolót kívánnak toborozni, és tőlük fejenként 5000 fontos hozzájárulást várnak, hogy a részvényeket megvásárolhassák.

A két amerikai üzletember a levélre még nem reagált, de azt tagadták, hogy el akarnák adni a klubot. Ennek ugyanakkor ellentmond, hogy megbízták a Merrill Lynch befektetési bankot, hogy segítsen vevőt találni a 1892-ben alapított, a Premiershipben jelenleg második helyen álló csapatra.

George Gillett és Tom Hicks 2007 februárjában vette meg a Liverpool labdarúgó-csapatát 220 millió fontért, és vállalták, hogy 215 millióért új stadiont építenek. A 60 ezres aréna tervei el is készültek, de a pénzügyi krízis miatt egyelőre elhalasztották az építkezés megkezdését.

A két amerikai üzletember szerepvállalása ellen szinte a kezdetektől fogva tiltakoztak a liverpooli szurkolók. Idén januárban az Aston Villa elleni bajnoki amellett demonstráltak a drukkerek, hogy Gillett és Hicks adja el részesedését egy dubaji konzorciumnak, a nemzetközi befektetésekkel foglalkozó Dubai International Capital nevű cégnek, amelynek vezetője nem titkoltan rajong a csapatért. 2008 márciusában Gillett állítólag meg is egyezett részvényei 98 százalékának eladásáról a dubaji társasággal, de Hicks megakadályozta az üzletet.