Miért nincs Messi az argentin válogatott keretben?

Infostart
2008. november 5. 00:38
Megtörtént a hivatalos bejelentés: az argentin szövetség megerősítette, amit a világ a múlt hét közepe óta tudott: Diego Armando Maradona lett az "Albiceleste", az argentin válogatott szövetségi kapitánya. Maga az érintett azt mondta, az elnök, Julio Grondona ötlete volt a kinevezése. A világ érdeklődéssel figyeli az utóbbi negyedszázad legjobb futballistájának reneszánszát - miközben az argentin szurkolók szkeptikusok. Bár vitathatatlan Maradona még mindig csorbítatlan népszerűsége, egy Buenos Aires-i napilap internetes portálján a voksolók közel háromnegyed gondolta úgy, hogy nem alkalmas a kapitányi posztra.

Oka ennek részben az utóbbi másfél évtizedben tapasztalt életvezetése, valamint az erősen limitált edzői gyakorlata. Nápolyban kezdődtek a gondok: bár Maradona már állítólag Barcelonában kipróbálta a kábítószert, Nápolyban vált rendszeres élvezőjévé. 1991-ben megbukott egy doppingellenőrzésen, ezért másfél évig nem játszhatott. Utána Bilardo keze alatt játszott a Sevillában, majd rövid ideig a Newell's Old Boysban, de aztán vb-s doppingügye miatt megint eltiltották. Két rövid és sikertelen edzői próbálkozás után 1995-ben még visszatért a Boca Juniorshoz, de már csak néhány mérkőzésen közelítette meg az igazi tudását.

Az elmúlt tíz évét leginkább a botrányok jellemezték. Többször került halálközeli állapotba, elvonókúrákkal, gyomorszűkítéssel, a keringését szabályozó kezelésekkel mentették meg az életét. Időközben többször is kinyilvánította, hogy szívesen lenne szövetségi kapitány - de leginkább a hondurasi válogatott kispadjának közelébe került, ám végül ott sem kötött szerződést. Ugyanakkor csak tovább fokozta a népszerűségét híres tévéshow-ja, a La Noche del 10, amelynek címe utalt mezszámára és a műsor este tízórás kezdési időpontjára.

Julio Grondonán kívül senki sem gondolta, hogy Maradona lenne a legalkalmasabb ember szövetségi kapitánynak - de Grondona a szövetség elnöke. Õ állítja, hogy így van. Az Albiceleste 1993 óta, azaz éppen másfél évtizede nem nyert meg egyetlen felnőtt-tornát sem, miközben négyszer is világbajnok lett a juniorok mezőnyében, s két olimpiai aranyérmet szerzett. A legutóbbi kudarc, a 2006-os világbajnokság után Alfio "Coco" Basile vette át a válogatottat.

Ám az edző, aki 1991-ben és 1993-ban is megnyerte a Copa Américát a válogatottal, a mostani világbajnoki selejtezőkön csak vergődött az Albicelestével. Miután az argentin válogatott - 35 év után először - kikapott a chileiektől, Basile lemondott, aztán Grondona - aki egyébként korábban egyáltalán nem kedvelte Maradonát - úgy döntött, a valaha volt legjobb argentin futballista kezébe adja a válogatottat. Az elnök egyébként elsősorban Maradona motivációs képességében bízik, szerinte Diego képes arra, hogy feltüzelje a világbajnoki selejtezőkön önbizalomhiánnyal küzdő játékosokat.

Máris kijelölte az első, húszas keretét, amelynek tagjai a skótok elleni, november 19-i mérkőzésre készülnek. Csak európai klubokban szereplő játékosokat hívott meg, arra gondolva, hogy a mi kontinensünkön élőknek nem lesznek átállási gondjaik. Mindez azonban azt jelenti, hogy azok a játékosok közül, akiket új válogatottjába tervezett meghívni, Juan Sebastian Verón és Juan Román Riquelme is hiányzik.

A névsor: Juan Pablo Carrizo (Lazio), Sergio Romero (AZ Alkmaar) kapusok, Nicolás Burdisso (Internazionale), Fabricio Coloccini (Newcastle), Martín Demichelis (Bayern München), Daniel "Cata" Díaz (Getafe), Gabriel Heinze (Real Madrid), Javier Zanetti (Internazionale) védők.

Ángel Di María (Benfica), Fernando Gago (Real Madrid), Luis González (Porto), Jonás Gutiérrez (Newcastle), Javier Mascherano (Liverpool), Maximiliano Rodríguez (Atlético Madrid), José Sosa (Bayern München) középpályások. Sergio Agüero (Atlético Madrid), Germán Denis (Napoli), Lisandro López (Porto), Ezequiel Lavezzi (Napoli), Carlos Tévez (Manchester United) csatárok.

A hiányzók közül a legmeglepőbb talán Esteban Cambiasso mellőzése. Természetesen tagja lenne a keretnek Lionel Messi is, de a szélsővel kapcsolatban a szövetség úgy állapodott meg az olimpia előtt a Barcelonával, hogy nem hívja meg a tét nélküli, barátságos mérkőzésekre - kompenzálva ezzel a katalán klub nagylelkűségét, hogy elengedte Messit a tornára.

Diego Maradona tanácsadója az egykori szövetségi kapitány, az 1986-ban vb-arany-, 1990-ben vb-ezüstérmet nyert Carlos Bilardo lesz - körülbelül olyan pozícióban, mint amelyet korábban Mario Zagallo betöltött a brazil csapat mellett.