Del Piero-show Madridban

Infostart
2008. november 5. 22:53
A Juventus 2-0-ra győzött a Real Madrid otthonában a labdarúgó Bajnokok Ligájában, a csoportkör 4. fordulójában.

Egyetlen mérkőzés (Arsenal-Fenerbahce) kivételével egyetlen gólt hozott minden találkozó első félideje a Bajnokok Ligája szerdai játéknapján. A hét találkozó közül hárman a vendégek vezettek, többségükben meglepetést okozva. Aztán a végére némileg változott a helyzet. Mindazonáltal messze nem esett annyi gól, mint bő két hete: akkor, fordított pályaválasztói joggal, de ugyanebben a párosításban, gólcsúcsig jutottak a csapatok.

A Celtic ismét megmutatta, hogy kétarcú csapat. Ameddig idegenben szinte esélye sincsen a pontszerzésre, otthon a legjobbak dolgát is alaposan megnehezíti. A tartalékos Man United ellen az első félidőben Scott McDonald küldte a labdát a Man United kapujába - a mostani sorozatban ez volt a skótok első szerzett, illetve a címvédő első kapott gólja.

A második játékrészre aztán Sir Alex erősített: beállt Dimitar Berbatov, majd később Wayne Rooney is. Mindez meghozta az egyenlítést: Artur Boruc csak kiütni tudta Cristiano Ronaldo iszonyatos erejű távoli lövését, aztán Ryan Giggs közelről a hálóba küldte a labdát. Az utolsó percben Berbatov kihagyott még egy óriási ziccert.

A spanyol Villarreal az amerikai-olasz Giuseppe Rossi góljával szerzett vezetést Dániában, találatát a második félidő elején a dán bajnokság legutóbbi gólkirálya, Jeppe Curth egyenlítette ki, életerős lövéssel. A második játékrészben Guillermo Franco megint előnyhöz juttatta a vendégeket, de Anders Due Pazar távoli lövéssel megmentett egy pontot, s még versenyben tartotta ezzel az Aalborgot.

Az F csoportban a Fiorentina gyorsan vezetést szerzett Adrian Mutu látványos góljával a Bayern München ellen. Az első félidőben a bajorok támadójátéka szinte a nullával volt egyenlő. A második félidőre valamelyest javult a helyzet, Miroslav Klose (Podolski előkészítése után) majdnem bevette Frey kapuját, majd Podolski messziről kísérletezett, de a francia kapus bravúrral hárított.

A Fiorentina nagyon hullámzó teljesítményt nyújtott, de ez addig nem zavarta különösebben Cesare Prandellit, ameddig csapata vezetett. A hajrá kezdetén ellenben kiegyenlített a Bayern München: Tim Borowski átvette Ribéry a védőkön megpattant labdáját, aztán az eldőlő Frey mellett a jobb alsó sarokba lőtte. Mi több, két perccel később Miroslav Klose megcsinálta magának a mérkőzés legnagyobb gólhelyzetét, aztán a kapu fölé lőtt. A Bayern óriásit javult az utolsó negyedórára - de vajon miért nem játszott így korábban?

A Lyon és a Steaua nem írtak új fejezeteket a futball történetébe szerdai 90 percükkel, ám a franciák így sem voltak elégedetlenek, megnyerték a meccset. A szabadrúgás-specialista, Juninho Pernambucano ágyúzta a kapuba a labdát az első, majd Reveillere a második találatnál. Az OL begyűjtötte mind a hat pontot a román bajnoki második ellen. Szerda este a Lyon volt az egyetlen, hazai pályán nyerni tudó BL-szereplő.

Az Arsenal korántsem játszott olyan jól a Fener ellen, mint Isztambulban. Nem született gól az Emirates Stadiumban. Az eredmény a törökök szempontjából nagyobb szó - de az Arsenal lépett vele közelebb a továbbjutáshoz. A másik mérkőzésen Artyem Milevszkij szerzett vezetést a Dinamo Kijevnek, akkor kevesen gondolták, hogy az ukránok kikapnak. Ám a második félidőben a vendégek közül Jorge Rolando kiegyenlített, majd a meccs utolsó percében Lucho González meglőtte a maga gólját.

A H csoportban két vendéggyőzelem született. A Zenit Pavel Pogrebnjak góljával megszerezte első BL-győzelmét a Bajnokok Ligájában, feladva a leckét a Real Madridnak az utolsó két körre. Az orosz csatáré volt a BL-történet 4500. gólja. Bár a hajrában Puygrenier piros lapot kapott, a Zenit emberhátrányban is tudott gólt szerezni, Danny révén.

Nagy csapat a Juventus, mégis meglepetés a győzelme. Elsősorban Alessandro Del Piero érdeme a Bernabéuban aratott siker, a csapatkapitány két nagyszerű gólt lőtt Iker Casillasnak a tizenhatoson kívülről. Del Piero ebben a sorozatban négy mérkőzésen négy gólt szerzett eddig.

Hiába volt a Juve sokkal tartalékosabb, mint a Madrid, a házigazda nem tudta feltörni a szinte végig védekező, s a kontrákra alapozó olasz védelmet. Érdekes mérleggel zárult a Bajnokok Ligája 2008-as őszének negyedik fordulója: a máskor a legeredményesebbek közé tartozó spanyol és angol csapatok közül egyik sem (!) tudott mérkőzést nyerni.

E csoport:
Celtic-Manchester United 1-1 (McDonald 13'; ill. Giggs 86')
Aalborg-Villarreal 2-2 (Curth 53', Due 81'; ill. Rossi 41', Franco 75')
A csoport állása: 1. Manchester United 8, 2. Villarreal 8, 3. Celtic 2, 4. Aalborg 2.

F csoport:

Fiorentina-Bayern München 1-1 (Mutu 11'; ill. Borowski 78')
Lyon-Steaua 2-0 (Juninho 44', Reveillere 89')
A csoport állása: 1. Lyon 8, 2. Bayern M. 8, 3. Fiorentina 3, 4. Steaua 1

G csoport:

Dinamo Kijev-Porto 1-2 (Milevszkij 21'; Rolando 69', Lucho Gonzalez 90+2')
Arsenal-Fenerbahce 0-0
A csoport állása: 1. Arsenal 8, 2. Porto 6, 3. Dinamo Kijev 5, 4. Fenerbahce 2

H csoport:
BATE Boriszov-Zenit 0-2 (Pogrebnyak 34', Danny 90')
Real Madrid-Juventus 0-2 (Del Piero 17', 67').
A csoport állása: 1. Juventus 10, 2. Real Madrid 6, 3. Zenit 4, 4. BATE 2