A Chelsea simán kikapott Rómában

Infostart
2008. november 4. 23:01
Az elmúlt két hónapban bukdácsoló Roma 3-1-re nyert a vendég Chelsea ellen a labdarúgó Bajnokok Ligájában, a csoportkör 4. fordulójában. A Barcelona és a Sporting Lisszabon már továbbjutott.

 Csodát tett az AS Roma az Olimpiai Stadionban: legyőzte a mostani szezonban az idegenbeli mérkőzésein még veretlen, az őszi BL-mérkőzésein eddig még gólt sem kapott Chelsea-t. Bár Francesco Totti visszatérésévével nyilvánvalóan erősödött az olasz csapat, az első harminc percben nem utalt semmi arra, hogy a Roma a szezon számára eddigi legjobb mérkőzését játssza.

A Chelsea játékosai magabiztosan - de kicsit nagyképűen - adogattak, igaz, a jól tömörülő olasz védelemmel szemben csak átlövésekkel tudtak kísérletezni. Ezeket azonban Doni hárította. A 34. percben Panucci gólt szerzett, s ezzel alaposan megváltoztatta a játék képét. Cicinho beadása után az egykori Chelsea-játékos lőtt a Kékek kapujába. Terry és Cech egymásra várt, mindketten hibáztak a gólnál.

A félidő hátralévő részében a Roma a korábbinál többet birtokolta a labdát, de helyzetig nem jutott. A szünetben az elégedetlen Scolari két játékosa cseréje mellett is döntött, beküldte Drogbát és Bellettit. Nem segített a húzás, mert a Roma lőtt újabb gólt: Brighi előkészítése után Mirko Vucsinics lőtt óriási gólt. Az első félidőben a Chelsea játékosai nem tudták bevenni a kaput a távoli lövéseikből, a montenegróinak ez egyből sikerült.

S nem sokkal később jött a következő gól: Mikel Obi elveszítette a labdát a csatárral szemben, Vucsinics pedig a saját térfeléről indulva gólig vitte az akciót, miközben még egyszer kicselezte a nigériai játékost. John Terry (vitatható) gólja már csak a szépítésre volt elég. A Roma a nap egyik legnagyobb meglepetését okozta játékával és az eredménnyel.

A csoport másik mérkőzésén a Bordeaux legyőzte a kolozsváriakat. Gourcuff, az ősz egyik nagy felfedezettje szerezte a mérkőzés első gólját, ezt Dani még kiegyenlítette. Ám aztán a brazil Wendell szép szabadrúgásgólt lőtt. Nagyon szoros lett a csoport, a hátralévő két fordulóban még a mind a négy csapat továbbjuthat.

A B csoportban a Panathinaikosz háromgólos győzelmet aratott Brémában. (A Werder a korábbi hazai mérkőzését, az Anorthoszisz ellenit sem tudta megnyerni.) Vangelisz Mantsziosz szerezte az első görög gólt, majd az Európa-bajnok Karagunisz a nagy egyik legszebb találatát ágyúzta a felső sarokba. A végén még Ciolisz is hozzátett egyet.

A másik mérkőzésen, Larnacában az Inter - Beqaj kapus hibája után - Balotelli góljával vezetést szerzett. Ám a védelme pocsékul működött ezen az estén. A ciprusiak kiegyenlítettek, majd Materazzi gólja után újra egalizálták az eredményt. Aztán a második félidőben, Cambiasso hibája után, Nikolaosz Fruszosz megszerezte a vezető gólt!

Julio Cruz mentette meg az Intert a szégyentől, a 81. percben egy pontot hozott a találata. A teljes képhez tartozik: az utolsó percben Beqaj bravúrral hárította Camviasso fejese után a labdát - ami lehet, hogy teljes terjedelmével átjutott a gólvonalon. Ez volt 2008-ban az Anorthoszisz első BL-mérkőzése, amit nem tudott megnyerni.

A C csoportban a tartalékos Barcelona ellen a svájci Basel sokáig jól tartotta magát. Ám Guardiola a második félidőre behozta Xavit és Messit is, utóbbi lőtte a továbbjutást érő gólt. A helyzeten még Eren Derdiyok egyenlítő találata sem rontott sokat. Továbblépett a Sporting is, amely Derlei góljával nyert a Sahtar ellen. Ebben a csoportban az utolsó két játéknapon csak az a kérdés, melyik csapat lesz a csoportelső, s a két BL-búcsúzó közül melyik maradhat legalább az UEFA-kupában.

A D csoportban az Olympique Marseille afrikai játékosai vezérletével simán elintézte a PSV-t, Mamadou Niang két, Bakary Koné egy gólt szerzett. A vendégeknél Dzsuzdzsák Balázs a 61. percben lépett pályára. Az OM kicsit közelebb lépett az Atléticóhoz és a Liverpoolhoz, amelynek továbbra is fóbiája van az Anfield Roadon a spanyol csapatok ellen. Az Atlético nagy meglepetésre Maxi Rodriguez góljával majdnem nyerni tudott a Vörösök ellen.

A 94. percben a svéd Martin Hansson játékvezető - Steven Gerrard és Mariano Pernia találkozása után - finoman szólva is jó indulattal volt a Liverpool iránt. A büntetőt Gerrard gólra váltotta. Az Atlético játékosai hevesen reklamáltak, de csak sárga lapot kaptak, igazságot nem. (Fernando Torres végül nem tudott pályára lépni a Liverpoolban egykori csapata ellen.)

BL, 4. forduló, keddi mérkőzések:
A csoport:

CFR Cluj-Bordeaux 1-2 (Dani 9'; ill. Gourcuff 6', Wendell 38')
Roma-Chelsea 3-1 (Panucci 34', Vucsinics 48', 58'; ill. Terry 75')
A csoport állása: 1. Chelsea 7, 2. AS Roma 6, 3. Bordeaux 6, 4. CFR Cluj 4

B csoport:

Anorthoszisz-Inter 3-3 (Bardon 31', Panagi 45+1', Fruszosz 50'; ill. Balotelli 13', Materazzi 44', Cruz 80')
Werder Bremen-Panathinaikosz 0-3 (Mantsziosz 58', Karagunisz 70', Tsziolisz 83')
A csoport állása: 1. Inter 8, 2. Anorthoszisz 5, 3. Panathinaikosz 4, 4. Werder 3

C csoport:

Sporting-Sahtar Doneck 1-0 (Derlei 73')
Barcelona-Basel 1-1 (Messi 62'; ill. Derdiyok 82')
A csoport állása: 1. Barcelona 10, 2. Sporting 9, 3. Sahtar 3, 4. Basel 1

D csoport:
Liverpool-Atlético Madrid 1-1
(Gerrard 94'; ill. Maxi Rodriguez 37')
Marseille-PSV Eindhoven 3-0 (Koné 30', Niang 63', 71').
A csoport állása: 1. Atlético 8, 2. Liverpool 8, 3. Marseille 3, PSV 3