Juventus: menekülés a győzelembe

Infostart
2008. október 21. 22:57
A Juventus 2-1-re győzött a Real Madrid ellen a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportküzdelmeinek harmadik fordulójában. A sikerrel megmentette állását Claudio Ranieri, a torinóiak trénere. Fölényesen nyert az Arsenal a Fenerbahce ellen, míg a Villarreal az Aalborg, a Lyon pedig a Steaua Bukarest ellen fordított. A nyolc keddi mérkőzésen összesen 36 gól született.

Az E csoportban brit belügy volt az egyik mérkőzés: a Manchester United az Old Traffordon a Celticet fogadta. Rio Ferdinand végül nem tudta vállalni a játékot. Cristiano Ronaldo ellenben, bár Sir Alex azt "ígérte", hogy pihentetni fogja, mégis pályára lépett. A skótok idegenbeli mérlege pocsék: immár 17 BL-meccsükön, vendégként, mindössze egy pontot szereztek. A Man United tulajdonképpen simán nyert, de hozzátartozik a teljes képhez, hogy Dimitar Berbatov mindkét gólja "érdekes" volt. A felvételek szerint a bolgár mind a két gólja előtt lesen állt. Más kérdés, hogy ettől függetlenül, a játék képe alapján, az angol bajnok abszolút rászolgált a győzelemre. Wayne Rooney ismét meglőtte a maga gólját.

A Villarreal még sohasem játszott a BL-ben ilyen gólgazdag félidőt, mint most. A dán Aalborg ellen az első 45 percben négy találat is esett, a lengyel Saganowski a vendégeknek szerzett vezetést, majd "Joe" Rossi és Capdevila révén a spanyolok fordítottak. Ám Enevoldsen is ki tudott egyenlíteni. A második félidőben Joseba Llorente három perc alatt két gólt lőtt. A dánoknak még erre is volt válasza, de aztán Pires fejese végleg eldöntötte a mérkőzést. Llorente pedig mesterhármasig jutott. Amikor (2005-2006-ban) a Villarreal a BL-elődöntőig menetelt, a hat csoportmérkőzésen összesen három gólt szerzett. Így kalibráljuk a mostani hatot.

Az F csoportban a Bayern München úgy kezdett a Fiorentina ellen, ahogy hiába várták tőle szurkolói hetek óta. Miroslav Klose már a negyedik percben megszerezte a vezetést, majd még az első félidőben Bastian Schweinsteiger is meglőtte a magáét. Az elsőnél Luca Toni, a másodiknál Franck Ribéry adta az utolsó passzt. A fenti mondatból két tény következik: a két légiós sztár is kivette részét a győzelemből, s Luca Toni vállalta a játékot egykori klubja ellen, bordasérülése ellenére. A második félidő csak egy gólt hozott, a 90. percben Zé Roberto lőtte.

A csoport másik mérkőzése kifejezetten fordulatos játékot hozott. A Steaua kitűnően futballozott az első félidőben a Lyon ellen, Henrique és Ovidiu Petre góljával a 11. percben már 2-0-ra vezetett. A franciák Keita és Benzema révén kiegyenlítettek, de Ovidiu Petre a 45. percben megint vezetéshez juttatta a hazai csapatot. A második játékrész már a vendégeké volt: a kétgólos Fred, aki legutóbbi bukaresti fellépésén is gólt szerzett, majd a második találatát szerző Benzema (aki ugyancsak szerzett gólt, amikor a Lyon Bukarestben játszott legutóbb) három ponthoz segítette az OL-t.

A Fenerbahce 2007 nyara, az "új korszak" kezdete óta először szenvedett hazai pályán vereséget a Bajnokok Ligájában, s nagyon közel került a kieséshez. Az Arsenal minden csapatrészében jobb volt. Adebayor a 10., Walcott a 11. percben lőtt gólt, ám Silvestre öngólja kissé visszahozta a török reményeket. Ám utána három, meglehetősen ritkán gólt szerző ifjú, Abou Diaby, Alexandre Song és Aaron Ramsey kiütötte a Fenert. S ezen még az sem változtatott, hogy Güiza a 78. percben szépített. A Dinamo Kijev, az utóbbi két év leggyengébb BL-szereplője folytatta meglepően jó szereplését. Az ukránok Alijev góljával győztek.

A Zenit és a BATE már késő délután lejátszotta a BL ritka ex-szovjet belharcainak egyikét. Az oroszok rengeteg helyzetet dolgoztak ki, de nem játszottak olyan jól, mint a Juve és a Real Madrid ellen. Más kérdés, hogy azokon a mérkőzéseken kikaptak, most meg legalább ki tudtak egyenlíteni Fatih Tekke révén. Mindazonáltal nagy meglepetés, hogy három mérkőzés után a Zenit még nyeretlen. A BATE három meccsből csak egyszer kapott ki, így igazolta, hogy méltán került a 32-es mezőnybe.

A nap rangadójának várta az európai sajtó a Juventus és a Real Madrid találkozóját. Alessandro Del Piero szenzációs góllal enyhítette a Juve-család fájdalmát, nem akadt olyan szurkoló a lelátón, aki ne tudta volna, hogy a svájci határ közelében balesetet szenvedett egy busz, két Juve-drukker szörnyethalt. Az olaszok vezető gólja után lábra kapott a Real Madrid is, elsősorban Van der Vaart lövéseivel veszélyeztetett. Eredmény nélkül. A torinóiak azonban a második játékrészben növelték az előnyüket: Pepe hibája után Nedved beadását Amauri fejelte a kapuba úgy, hogy a labda a felugró Heinze lábáról a felső sarokba jutott.

0-2 után megrázta magát a Madrid, mint az ökölvívó, akire rászámoltak. Egymás után alakította a veszélyes helyzeteket, de csak szépítenie sikerült, Ruud van Nistelrooy fejesével. A Juve öt nyeretlen mérkőzés után ismét győzni tudott, s átvette a vezetést a csoportban.

E csoport
Manchester United-Celtic 3-0
Villarreal-Aalborg 6-3
A csoport állása: 1. Manchester United 7, 2. Villarreal 7, 3. Celtic 1, 4. Aalborg 1.

F csoport

Bayern-Fiorentina 3-0
Steaua-Lyon 3-5
A csoport állása: 1. Bayern 7, 2. Lyon 5, 3. Fiorentina 2, 4. Steaua 1

G csoport
Porto-Dinamo Kijev 0-1
Fenerbahce-Arsenal 2-5
A csoport állása: 1. Arsenal 7, 2. Dinamo Kijev 5, 3. Porto 3, 4. Fenerbahce 1

H csoport
Zenit-BATE Boriszov 1-1
Juventus-Real Madrid 2-1
A csoport állása: 1. Juventus 7, 2. Real Madrid 6, 3. BATE 2, 4. Zenit 1


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Dénes Tamás értékelése
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást