Három világbajnoka nélkül várja a Juve a Real Madridot

Infostart
2008. október 21. 14:18
Három találkozó is kiemelkedik a Bajnokok Ligája ma esti kínálatából. A Manchester United a Celticet, a Bayern München a Fiorentinát, a Juventus pedig a Real Madridot fogadja. Még csak a harmadik fordulónál járunk, de néhány csoportban vízválasztó lehet a mai játéknap.

A Premier League-ben nem is olyan nagyon ritka, a Bajnokok Ligájában azért különlegességnek számít: Sir Alex Ferguson egyik egykori játékosa ellen meccsel. Más kérdés, Gordon Strachan - aki az Aberdeenben és a Man Unitedben is volt a Főnök futballistája - nem először vezeti már a zöld-fehéreket a Bajnokok Ligájában az Old Traffordon. 2006 őszén a United 3-2-re nyert, igaz, a visszavágót pedig elveszítette.

A Celtic kapcsán egyébként éppen ezt a kettősséget szokták a nemzetközi kupaszereplést elemzők emlegetni. Ameddig a csapat több értékes skalpot is szerzett már a Celtic Parkban (legyőzte, többek között a Lyont, a Benficát, a Juventust, a Barcelonát és a Milant is), vendégként nagyon gyengén szerepel. Legutóbbi 16 idegenbeli BL-mérkőzésén mindössze egyetlen pontot tudott összekaparni. Ráadásul ameddig a Man Unitedből csak Hargreaves és Carrick hiányzik majd várhatóan, a Celtic nélkülözni kénytlen két csatárát, Vennegoor of Hesselinket és Georgiosz Szamaraszt.

E csoport
Villarreal (spanyol)-Aalborg BK (dán) 20:45
Manchester United (angol)-Celtic Glasgow (skót) 20:45 

A csoport állása: 1. Manchester United 4 pont (3-0), 2. Villarreal 4 (1-0), 3. Celtic 1 (0-1), 4. Aalborg 1 (0-3)


Az F csoportban az utóbbi hetekben formán kívül futballozó Bayern München és a Fiorentina összecsapása ígérkezik érdekesebbnek. (A másik találkozón a Lyon vendégeskedik a bukaresti Steauánál.) A bajoroknál az egyik fő kérdés, hogy a bordasérüléssel kínlódó Luca Toni tudja-e vállalni a játékot - egykori klubja ellen. Jürgen Klinsmann, a Bayern edzője nagyon szeretné pályára küldeni Tonit, aki szerinte nyilván kettőzött akarással futballozna korábbi klubja ellen, másrészt aktitől vélhetően tartanak is az olaszok.

A Fiorentina korábban még sohasem tudott német csapat ellen nyerni nemzetközi kupamérkőzésen. A Bayern játékosai közül Mark van Bommel az 50. BL-, Zé Roberto a 75. európai kupamérkőzésén játszik majd. A bajorok elsősorban Alberto Gilardinótól tartanak. A már hat bajnoki gólnál tartó világbajnok csatár a 2006-2007-es szezonban a Milan tagjaként játszott már a Bayern ellen. A Steaua két idénnyel ezelőtt is fogadta már a Lyont, akkor a francia bajnok sima, 3-0-ás győzelmet aratott Fred, Tiago és Benzema góljával. Azóta mindkét csapat összeállítása jócskán megváltozott.

F csoport
Bayern München (német)-Fiorentina (olasz) 20:45
Steaua Bucuresti (román)-Olympique Lyon (francia) 20:45
A csoport állása: 1. Bayern München 4 pont, 2. Olympique Lyon 2 (3-3), 3. Fiorentina 2 (2-2), 4. Steaua Bucuresti 1



A G csoportban az Arsenal Isztambulban próbál meg pontot, vagy pontokat szerezni a Fenerbacétől. A török csappat 2007 nyara óta minden hazai BL-mérkőzését megnyerte, a legutóbbi kivételével. Az ellenben máris jelezte, gödörbe került a csapat. Az Európa-bajnok edző, Luis Aragonés az állásáért küzd, nem zárható ki még az sem, hogy egy újabb vereség esetén menesztik. A Fener eddig mindössze egy pontot szerzett a Bajnokok Ligájában, s gyengén szerepel a török bajnokságban is. Utóbbiban csak a tizedik (!) helyen szerénykedik. Messzire került önmagától az a csapat, amelyik lenyűgözően futballozott az MTK ellen, a BL-selejtezőben.
Az Arsenal három védőjét is nélkülözni kénytelen majd Isztambulban, William Gallas és Bakary Sagna után megsérült Kolo Touré is.

G csoport
Fenerbahce (török)-Arsenal (angol) 20:45
FC Porto (portugál)-Dinamo Kijev (ukrán) 20:45
A csoport állása: 1. Arsenal 4 pont, 2. FC Porto 3, 3. Dinamo Kijev 2, 4. Fenerbahce 1



A kedd vitathatatlan slágermérkőzése a Real Madrid torinói fellépése a Juventus ellen. A mérkőzés egyik érdekessége, hogy Fabio Cannavaro, a spanyolok középhátvédje egykori klubtársai ellen lép pályára. "Úgy gondolom, ugyanúgy fogadnak majd a Juve-szurkolók, mint minden más , korábban itt játszót, mikor ellenfélként tér ide vissza. Számítok arra, hogy kifütyülnek majd. Ha így lesz is, nem változtat a tényen, hogy pályafutásom két legszebb éve van mögöttem, amelyben életem legjobb játékát nyújtottam" - mondta a torinói sportnapilapnak, a Tuttosportnak.
A Madridban mindenki hadrafogható, Bernd Schuster edző így a bőség zavarával küzd. Claudio Ranieri, aki az utóbbi öt mérkőzésén egyetlen győzelmet sem tudott aratni a csapatával, gondban van. Semmiképpen sem számíthat három világbajnokára, Gianluigi Buffonra, Mauro Camoranesire és David Trezeguet-re.

H csoport
Zenit (orosz)-BATE Boriszov (fehérorosz) 18:30
Juventus (olasz)-Real Madrid (spanyol) 20:45 

A csoport állása: 1. Real Madrid 6 pont, 2. Juventus 4, 3. BATE Boriszov 1, 4. Zenit 0