Ritkaság: idegenben is esélyesebb ellenfelénél a magyar labdarúgó-válogatott

Infostart
2008. október 15. 08:23
Ma este fél nyolctól a magyar labdarúgó-válogatott idei utolsó világbajnoki selejtező-mérkőzését játssza, Málta ellen, a szigeten. Erwin Koeman kapitány szerint olyan találkozó előtt áll a csapat, amelyen nyilvánvalóan esélyes.

A magyar válogatott ritkán, még azt sem túlzás állítani, a selejtező-sorozatokban legfeljebb egy mérkőzésen lép pályára idegenben is esélyesként. A Málta elleni találkozó valóban ilyen - csak nehezen tudja az ember feledni, hogy két esztendeje is esélyes volt, s kikapott.

Egyébként az akkori, nagy botrányt kavart találkozón a mostani keret szinte minden, ma este is várhatóan pályára lépő kulcsembere játszott, Torghelle Sándor lőtte az egyetlen gólt (1-2), s játszott Juhász Roland, Vanczák Vilmos, Dárdai Pál, Gera Zoltán, Halmosi Péter és Huszti Szabolcs is.

A hétfőn még a többiektől külön gyakorló sérültek közül Dárdai, Szélesi Zoltán és Halmosi játékra kész, Hajnal Tamás azonban valószínűleg kénytelen kihagyni a mérkőzést.

Ugyanakkor az optimizmust alátámasztja, hogy a magyar válogatott szombaton, a második félidőben mutatott jó játékának köszönhetően, simán legyőzte az albánokat, előtte hazai pályán döntetlent játszott a dánokkal, s bár kikapott a svédektől, egy félidőn keresztül ott is - önmagához képest - jól futballozott.

A máltaiak ezzel szemben az utolsó öt mérkőzésükön, köztük három világbajnoki selejtezőn, a portugáloktól, az albánoktól, majd a dánoktól kikaptak.

A rossz sorozatnak tulajdoníthatóan a máltaiak még a magyar válogatottnál is sokkal hátrább állnak a FIFA ranglistáján, mi több, a mostani helyezésük (146.) a mélypontot jelenti a számukra a lista 1993-as bevezetése óta. Nem kifejezetten jó ómen ellenben a magyar csapat számára, hogy az eddigi legrosszabb helyezése a 144. volt a máltaiaknak, még 2006 szeptemberében. Egy hónappal később következett az 1-2 Ta'Qaliban.

Ugyanakkor tényleg nehéz helyzetben van Dusan Fitzel és a válogatottja. A szlovák származású, korábban a cseh utánpótlás-válogatottnál is dolgozott 2006 eleje óta a kapitányi poszton lévő edző a dánok elleni 0-3 után nagyon csalódott volt.

Azt mondta, úgy találja, a játékosai nem értik meg, amit mond nekik, ugyanis semmit nem lát viszont azok közül, amiket kért tőlük. A máltaiak három mérkőzés után három vereséggel, szerzett gól nélkül, tízet kapva állnak a táblázat utolsó helyén.

A kapitány azt mondta a sajtótájékoztatóján, hogy szíve szerint vagy hat játékost azonnal kicserélne a keretből, de nem annyira gazdag a máltai futball, hogy ezt megtehesse. A dánok elleni vereség után sok bírálatot kapott a veterán, Gilbert Agius (és általánosságban a pályára sem lépett Brian Said), mondván kiöregedtek.

Ám Joe Mifsud, a szövetség elnöke megvédte őket, mondván, ameddig nincsenek náluk jobb fiatalok, nekik kell játszaniuk. Az elnök és a kapitány egyetértettek abban, hogy szerény a máltai játékosok nemzetközi tapasztalata.

A keretükben mindössze négy légiós van, közülük a legjobb, az apró termetű Michael Mifsud kétségbe vonhatatlanul Málta első számú futballistája. Emlékezetes, hogy a Coventry City csatára tavaly két góljával egymaga ejtette ki a Manchester United (tartalék) csapatát a Ligakupából.

A 2007-2008-as idényben összesen 19 gólt szerzett, most rosszabb passzban van, még nem talált hivatalos mérkőzésen a kapuba. Egyébként ő minden idők második leggólerősebb máltai válogatott játékosa, 61 mérkőzésen 20 gólt szerzett. (A listavezető Carmel Busuttil 111 meccsen 23 gólig jutott.)

A többiek közül Justin Haber kapus a Ferencvárost tulajdonló Kevin McCabe "főcsapatában", a Sheffield Unitedben tartalék, Etienne Barbara egy negyedik vonalbeli német amatőrklubban futballozik, Andre Schembri pedig a Carl Zeiss Jena csatára.

Schembri egyébként három gólt szerzett eddig a válogatottban, de azzal beírta magát az ország futballtörténelmébe: kettőt a magyarok elleni, 2006-os találkozón, egyet pedig, ugyancsak Eb-selejtezőn, a törökök elleni döntetlen (!) alkalmával lőtt, tavaly szeptemberben.

De nem csak erről nevezetes: nagyon kevés aktív válogatott labdarúgó mondhatja el magáról, hogy az édesapja és a nagyapja is futballozott hazája nemzeti tizenegyében.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást