Debreceni futballista a világbajnokok ellen

Infostart
2008. október 15. 10:45
Huszonkét világbajnoki selejtezőt játszanak ma este Európa-szerte, köztük három, különösen érdekesnek ígérkező találkozót. Az Európa-bajnok Spanyolország Belgiumban, a remekül rajtoló Anglia Fehéroroszországban lép pályára. A montenegrói válogatott a magyar NB I-ben szereplő kapussal próbálja elkerülni a vereséget a világbajnok olasz Squadra Azzurra otthonában.

A spanyol válogatott számára a mostani ígérkezik az eddigi legkomolyabb erőpróbának. A hazai győzelmek és az észtek idegenbeli legyűrése után a még gólt sem kapott spanyolok a csoportmásodik, még ugyancsak veretlen belga válogatott ellen lépnek pályára, Brüsszelben.

Fernando Torres, az Európa-bajnoki döntő egyetlen góljának szerzője a Vörös Fúria mezében legutóbb Bécsben talált a kapuba. Ideje lenne (szerinte is) újra gólt szerezni, s erre a mostani mérkőzés jó esélyt kínál. A két csapat legutóbbi brüsszeli mérkőzését, 2005 októberében az ő két gólja döntötte el, egyébként a spanyolok azon a találkozón váltották meg a jegyüket a németországi világbajnokságra.

Vicente Del Bosque, aki azt hangoztatta a mérkőzés előtt, hogy szíve szerint Xavinak adná idén az aranylabdát, a következő tizenegyet tervezi pályára küldeni: Casillas - Sergio Ramos, Albiol, Puyol, Capdevila - Cazorla, Senna, Xavi, Iniesta - Villa, Fernando Torres. Csak két sérült, Marchena és David Silva hiányzik majd Luis Aragonés Európa-bajnoki alapcsapatából.

Az angol válogatott Minszkben lép pályára, helyi idő szerint meglehetősen későn, este fél tízes kezdettel. John Terry és Ashley Cole sérülése miatt nincs a keretben, utóbbit vagy klubtársa, Wayne Bridge, vagy a szombaton a kazahok ellen egy félidőt a középpályán játszott Garreth Barry helyettesíti majd.

A fehéroroszok közül hiányzik majd a legnagyobb sztár, a Barcelona korábban az Arsenalban szerepelt középpályása, Alekszandr Hleb. Érdekes, hogy az angolok két szovjet utódállam válogatottjával játszottak-játszanak az októberi vb-selejtezőkön, de mind a kazah, mint a fehérorosz csapatot német edző irányítja, Bernd Storck, illetve druszája, Bernd Stange személyében.

Lippi még habozik

Az olaszok Leccében Montenegrót fogadják. A vendégek kapusa várhatóan Vukasin Polekszics, a Debrecen játékosa lesz, aki a válogatott eddigi 12 hivatalos mérkőzése közül tízen is védett. Polekszics számára rendkívüli lesz a találkozó helyszíne: 2002 és 2005 között ugyanis a Lecce tagja volt, igaz, mindössze nyolc bajnoki mérkőzésen szerepelt.

Csapattársai közül természetesen többeknek is van itáliai kötődésük: Mirko Vucsinics az AS Roma sztárja, a fiatal Stevan Jovetic a Fiorentina támadó középpályása, nem szólva arról, hogy a szövetség elnöke Dejan Szavicsevics, aki a kilencvenes években az AC Milan egyik legjobb légiósa volt.

Marcello Lippi még habozik a 4-3-3-as és a 4-2-3-1-es formáció között. Ettől függ az összeállítás, amelyben Amelia, Zambrotta, Cannavaro, Chiellini, Dossena, De Rossi, Gattuso, Pepe és Gilardino helye biztosnak tűnik, a maradék két helyet pedig Aquilani, Perrotta, Di Natale vagy Rossi valamelyike tölti majd be.

Ha az olaszok nem kapnak ki, Marcello Lippi beálítja a kétszeres világbajnok szövetségi kapitány, Vittorio Pozzo csúcsát. Pozzo 1935 és 1938 között 30 mérkőzésen maradt veretlen az olasz válogatottal, Lippi, a fentiekből következően, 29-nél tart. 1. csoport:
Málta-Magyarország (19.30), Portugália-Albánia (21.45)

2. csoport:
Lettország-Izrael (18.00), Luxemburg-Moldova (20.15), Görögország-Svájc (20.30)

3. csoport:

Csehország-Szlovénia (17.30), Észak-Írország-San Marino (20.45), Szlovákia-Lengyelország (20.30)

4. csoport:
Oroszország-Finnország (17.00), Németország-Wales (20.45)

5. csoport:
Bosznia-Hercegovina-Örményország (20.15), Észtország-Törökország (20.30), Belgium-Spanyolország (20.45)

6. csoport:
Horvátország-Andorra (20.15), Fehéroroszország-Anglia (20.30)

7. csoport:
Litvánia-Feröer-szigetek (18.00), Ausztria-Szerbia (20.30)

8. csoport:
Írország-Ciprus (20.45), Grúzia-Bulgária (18.30), Olaszország-Montenegró (20.50)

9. csoport:
Izland-Macedónia (20.00), Norvégia-Hollandia (19.00)