Tiszeker: Várhatóak még nagy meglepetések

Infostart
2008. október 8. 17:56
Az új doppingszerek megjelenése és az új vizsgálatok kifejlesztése miatt a következő nyolc évben minden, a pekingi olimpián levett mintát többször ismét megvizsgálnak - mondta az InfoRádiónak a Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője. Tiszker Ágnes szerint még további pozitív esetek várhatóak.

Hónapokig is eltarthat, amíg a pekingi olimpián levett 4500 vér- és vizeletmintát ismételten ellenőrzik - mondta az InfoRádiónak Tiszeker Ágnes. A Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője szerint a minták ismételt vizsgálata nagy apparátust és technikai felkészültséget igényel.

Az új doppingszerek újabb generációi és a vizsgálatok fejlődése miatt nyolc évig újra és újra megvizsgálják a már levett mintákat - emelte ki Tiszeker Ágnes.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság szerdán jelentette be, hogy a Pekingben levett összes mintát újra elemzik. Az ismételt kontroll a CERA, az eritropoetin (EPO) legújabb generációjára irányul. A CERA a hagyományos EPO-teszt egy finomított változatával mutatható ki, melynek kifejlesztésében a gyógyszert előállító cég is közreműködött.

Az EPO olyan hormon, amely elősegíti a vörösvértestek termelődését. Használatával a sportoló izomzata több oxigénhez jut. Az első generációnál még változatlan formában alkalmazták, a másodikban néhány alkotórészét kicserélték, a harmadikban pedig egy hordozóanyaghoz kötötték, így lassabban bomlik le.

A Magyar Antidopping Csoport ügyvezetője kiemelte: az ötkarikás játékokon hat doppingeset történt, ehhez jön a két fehérorosz kalapácsvető, akiknek az ügye még nem zárult le, így nem tudni, hogy Pars Krisztián előreléphet-e a második helyre.

Várhatóan lesznek még pozitív doppingesetek és nagy meglepetésekre is számítani lehet, akár nagyobb nevek is megbukhatnak a megismételt ellenőrzésen - hangsúlyozta Tiszeker Ágnes.

Hanganyag: Szabó Gergõ


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást