Egymást okolják a sportolók és a szövetség a pekingi kudarcért

Infostart
2008. október 3. 07:50
A sikertelen pekingi vívószereplés után szakemberek és versenyzők is a kudarcok okait keresték, és eközben többen is egymást okolták. Kovács Iván párbajtőröző a sportlap hasábjain támadta Kulcsár Győző szövetségi kapitányt, aki nem maradt el a válasszal. Ezután Nemcsik Zsolt is csatlakozott Kovács Ivánhoz, és az InfoRádiónak adott nyilatkozatában változásokat sürgetett.

Az athéni olimpiai ezüstérmes kardvívó Nemcsik Zsolt szerint a riválisok megelőztek minket, és ha a szakemberek nem változtatnak a felkészülésen, akkor nem lesz esélyünk felzárkózni a világ élmezőnyéhez

"Ahányan vagyunk, annyiféleképpen vívunk - ez régen nagy előnyünk volt, ám az előny mára eltűnt. Mellé kellene tenni számos olyan dolgot, ami a profikra jellemző, például a videóelemzést. Azért is hallattam a hangomat, mert szerintem lenne olyan ember, aki képes lenne új vért ömleszteni a vívásba" - nyilatkozta a vívó.

Nemcsik Zsolt - aki Pekingben már az első fordulóban kiesett - úgy véli, hogy ez a szakember a korábbi szövetségi kapitány, Szabó Bence lenne. A válogatott versenyző tudja, hogy a barcelonai olimpián aranyérmes tréner nincs jó viszonyban a magyar szövetséggel, de úgy véli, hogy szükség lenne rá, edzőként és szövetségi kapitányként is.

Nemcsik Zsolt arról is beszélt, hogy Szabó Bence révén a magyar versenyzők a világ egyik legjobb trénerének tartott francia Chritian Bauerrel is dolgozhatnának.

Ezzel kapcsolatban Gémesi György, a Magyar Vívó Szövetség elnöke az InfoRádiónak azt mondta, hogy a szövetségnek nincs havi 10 ezer eurója a szakemberre. Nemcsik Zsolt szerint viszont lehetne forrást találni a tréner szerződtetésére.

Gémesi György beszélt arról is, hogy nem kívánnak eltérni a szövetség alapszabályában meghatározott szervezeti formától, a háromkapitányos rendszertől. "Egy fiaskó miatt az egész rendszert felrúgni nem lenne szerencsés. Szabó Bence volt már szövetségi kapitány, ám nem volt baráti az elválás. Kiírtuk a pályázatot a kapitányi posztra, bárki jelentkezhet" - fogalmazott.

Vádak és viszontvádak

Nemcsik Zsolthoz hasonlóan Kovács Iván is az edzésmódszerekben látta a gyenge pekingi szereplés okát. A csapatban olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó a Nemzeti Sportban közölt cikkében arról írt, hogy rossz volt az olimpiai felkészülés, hiányzott a mentális felkészítés.

Kovács Iván arról is beszélt, hogy hiányzott az olimpia előtti pihenés, így nem tudtak feltöltődni. Hozzátette: nem érti, hogy mi a baja a szakembernek a válogatottat alkotók korával. Egyébként a legfiatalabb a 31 éves Boczkó Gábor, a legidősebb pedig a 38 éves Kovács Iván.

Kulcsár Győző, a párbajtőrözők szövetségi kapitánya szintén a sportlapban megjelent reagálásban azt írta, hogy a visszavonuló Kovács Iván vádjai egy sikertelen ember kétségbeesett próbálkozásai a bizonyítvány magyarázására. A tréner szerint a hazai mezőny gyengesége miatt évekig nem is kellett megküzdeni a válogatottságért, ezért az idősebbek is könnyebben kerülnek a nemzeti együttesbe.

Kulcsár Győző arról is beszélt, hogy igenis volt idejük feltöltődni a versenyzőknek az ötkarikás játékok előtt, mivel egy hetet Horvátországban pihenhettek. A szakember kérdőre vonta Kovács Ivánt, hogy miért nem korábban - például az érmekben gazdag 2007-es szentpétervári világbajnokság után - állt elő a vádjaival.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
081002 SPO1 1610 Nemcsik Zsolt
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást