Talmácsi harmadik lett a Japán Nagydíjon

Infostart
2008. szeptember 28. 07:48
Talmácsi Gábor bravúros versenyzéssel a harmadik helyen végzett Motegiben, a gyorsasági motoros világbajnokság Japán Nagydíján, a 125 köbcentis kategóriában. A versenyt a német Stefan Bradl nyerte meg, aki ezzel a negyedik helyre taszította Talmácsit a világbajnoki pontversenyben. Második a világbajnokság immár legnagyobb esélyese, az összesítésben már 36 ponttal vezető Mike Di Meglio lett.

Még mondja valaki, hogy nem képes csodákra az orvostudomány! Talmácsi Gábor pénteken megkapta az engedélyt a Moto GP orvosától, így rajthoz állhatott a Japán Nagydíjon. A szabadedzésen, az esőben, ismét bukott, a könyökét több öltéssel össze kellett varrni. Nagyon fájt az Amerikában eltört csuklója is - jó a rosszban, hogy emiatt a könyökfájással nem is tudott foglalkozni.

Így is akadt egy nagyon jól sikerült köre, amivel a nyolcadik legjobb időt motorozta. Fájdalmai miatt azonban fontolgatta, kihagyja a szombati edzést, s más csillapítókat kér az orvosától. Szombaton aztán mégis motorra szállt, s az ötödik idővel kvalifikálta magát a versenyre.

A vasárnap hajnali versenyen, száraz pályán, már az első kanyarnál feljött a második helyre, sőt hamarosan az élre robogott. Akkor a német Stefan Bradllal és az Indianapolisban győztes Nicolas Terollal vívott nagy csatát a minél jobb helyezésért, a világbajnoki cím első számú esélyese, a francia Mike Di Meglio az ötödik helyen követte őket.

Féltávra kialakult a végső sorrend, igaz, nem "véglegesen". Bradl mögé feljött Di Meglio, Talmácsi pedig a harmadik helyen motorozott. Di Meglio aztán megelőzte a jócskán visszacsúszó németet. Talma a nyomában tudott maradni. Közben sikerrel visszaverte a spanyol Joan Olive támadását.

Bradl gyorsan összeszedte magát, s bravúros motorozással visszavette a vezetést. Mi több: megnyerte a futamot is. Ez volt a 2008-as esztendőben a második győzelme, augusztusban, Brnóban is nyerni tudott. Di Meglio a második helyezéséért járó pontokkal megerősítette az első helyét a világbajnoki pontversenyben.

Három versennyel a zárás előtt 36 pont az előnye az olasz Simone Corsi előtt, ami azt jelenti, hogy nagy valószínűséggel meg fogja nyerni a világbajnoki címet. Még az is "belefér" a számára, hogy egy futamon betlizzen. A második helyért ellenben nagy harcra van kilátás, Corsi, Bradl és Talmácsi között.

Japán Nagydíj
125 köbcentis géposztály

1. Stefan BRADL német Aprilia 39:57.228
2. Mike DI MEGLIO francia Derbi + 0.151
3. TALMÁCSI GÁBOR magyar Aprilia + 0.281
4. Joan OLIVE spanyol Derbi + 5.945
5. Nicolas TEROL spanyol Aprilia + 6.072
6. Sandro CORTESE német Aprilia + 6.135
7. Simone CORSI olasz Aprilia + 6.455
8. Scott REDDING brit Aprilia + 25.393
9. Sergio GADEA spanyol Aprilia + 25.537
10. Danny WEBB brit Aprilia + 26.192

A világbajnoki pontverseny élcsoportja
1. Mike DI MEGLIO francia 212
2. Simone CORSI olasz 176
3. Stefan BRADL német 167
4. TALMÁCSI GÁBOR magyar 165
5. Nicolas TEROL spanyol 149