Cristiano Ronaldo ma este visszatér a Manchester Unitedbe

Infostart
2008. szeptember 17. 09:08
Ha lehet, még a keddinél is izgalmasabbnak ígérkező mérkőzésekkel folytatódik ma este a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulója. Kiemelkedik a Manchester United-Villarreal, a Lyon-Fiorentina és a Juventus-Zenit találkozó, de néhány további mérkőzés is tartogat érdekességeket.

Az Old Traffordon a nagy téma Cristiano Ronaldo visszatérése. A portugál világklasszis, az előző sorozat legjobb játékosa az Európa-bajnokság óta nem lépett pályára, miután megműtötték a lábát. De más aspektusból is kijelölhetünk egy időhatárt: először játszik majd a Manchester Unitedben, amióta nyáron határozottan kinyilvánította, hogy az angol klub helyett szívesebben választaná a Real Madridot.

Kérdéses, hogyan fogadja majd őt a csapat szurkolótábora. Sir Alex Ferguson szerint abszolút jól, a játékos népszerűsége töretlen. Ugyanakkor az egyik manchesteri szurkolói honlap felmérése szerint az ott voksolók negyven (!) százaléka nem szereti már Cristiano Ronaldót, akiben mélyen csalódott.

Bármennyire fura is lehet: ebből a szempontból megkönnyítheti Ronaldo visszatérését az a tény, hogy a MU a legenyhébb fogalmazás szerint nem kezdte jól az idényt. (Kicsit nyersebben: alig tudott gólt szerezni, s elveszítette az idény eddigi legfontosabb két mérkőzését, a Zenit elleni Szuperkupa-döntőt és a Liverpool elleni bajnokit.)

Vélhetjük, olyan helyzetben van a bajnoki cím és a BL védője, amelyben nagy szükség van a szurkolók szerint is Cristiano Ronaldóra, s ezért alkalmasint megbocsátó(bb)ak lesznek vele. Kérdéses, persze, hogy közel három hónapos kihagyás után milyen formában tér vissza.

Kevés a hiányzó

A Unitedból egyébként hiányozni fog Michael Carrick, aki megsérült a Liverpool elleni rangadón, de rajta kívül minden fontos játékos Sir Alex Ferguson rendelkezésére áll majd a Villarreal elleni találkozón. A spanyoloktól ellenben hiányzik majd az olasz-amerikai Giuseppe Rossi, aki korábban a Man United játékosa volt. Nem épült fel sérüléséből.

Játszik ellenben az Európa-bajnokság egyik sztárja, Marcos Senna, akiről a Guardian nem felejtette el a mérkőzés előtt megemlíteni, hogy két évvel ezelőtt kis híján a Man Unitedhoz szerződött. Senna, miközben azt fejtegette, hogy mennyire tiszteli Sir Alex Fergusont, megjegyezte, hogy Santi Cazorlával és Joan Capdevilával az Európa-bajnokságon megtapasztalták, hogy nincs számukra lehetetlen - s ezt szem előtt tartva lépnek majd pályára az Old Traffordon.

Senna egyébként a mostani keret három olyan játékosának egyike, aki játszott már BL-mérkőzést a Man United ellen: 2005 őszén a Villarreal továbbjutott a csoportból, az angolok ellenben, óriási meglepetésre, kiestek.

A firenzeiek sem kezdtek jól

Érdekes találkozónak ígérkezik a Lyon és a Fiorentina csatája. Az elmúlt években a francia bajnok mindig túlélte a csoportmeccseket, noha nem kezdett mindig sikeresen. Most a Violák elleni találkozó kifejezetten fontos, mert a Bayern München megelőzésére kevesebb az esély.

Cesare Prandelli nem kezdte túl jól a firenzeiekkel az idényt (két bajnokin egy pont), de a kupatalálkozó nyilvánvalóan más lesz. Az edző tisztában van azzal, a Lyonnak a mumusai az olasz klubok, az elmúlt időszakban sem a Roma, sem a Milan nem kapott ki a Stade Gerlandban.

A Porto sorozatban hatodszor játszik a Bajnokok Ligájában - de 1999 óta egyszer sem tudta megnyerni az első mérkőzését. Most sem lesz könnyű dolga, a török Fenerbahce ellen. A csoport másik találkozóján a Dinamo Kijev nem a 2012-es Eb miatt átépítés alatt lévő, nagy Köztársasági Stadionban, hanem a mindössze 18 ezer férőhelyes Valerij Lobanovszkij-stadionban fogadja az Arsenalt. Az "Ágyúsok" még soha nem tudtak a hajdani Szovjetunió utódállamaiban Bajnokok Ligája-mérkőzést nyerni.

Fehérorosz újonc Madridban

Más kérdés, hogy a Kijev rossz szériában van: 2007-2008-ban mind a hat csoportmeccsét elveszítette, 2006-2007-ben pedig noha szerzett két pontot, ugyancsak nyeretlen maradt. Változnak az idők: a Dinamót immár orosz edző vezeti, a Lokomotív Moszkvával korábban BL-szereplő Jurij Szlomin személyében, s tizenöt külföldi játékos van a csapat keretében.

A H csoportban a Real Madrid az újonc fehérorosz alakulatot, a BATE Boriszovot fogadja. A vendégek kapcsán érdemes megjegyezni: a BL-történelem legfiatalabb vezetőedzője irányítja őket: Viktor Goncsarenko mindössze 31 éves. Igaz, fiatal a csapata, mindössze egy futballistája, a 33 éves Jermakovics idősebb nála.

A Madrid - Wesley Sneijder és Pepe kivételével - az alaptizenegybe tartozó játékosaival lép pályára, ami azt jelenti, hogy felépült Sergio Ramos is. A portugál védő (miként Ruben De la Red is) egy mérkőzésre szóló eltiltását tölti majd.

A nap egyik slágere a szentpétervári Zenit torinói fellépése. A Juve a Szuperkupa-győztes ellen tér vissza a Bajnokok Ligájába. Dick Advocaat, a Zenit edzője vasárnap megnézte az ellenfelet - magánrepülőgéppel utazott, erre is reflektálva írta az egyik olasz lap, hogy a Zenit gazdagabb, mint a Juventus -, s azt mondta, tisztelik az olaszokat, de nem félnek tőlük.

Az oroszok minden klasszisukat felvonultatják: játszik majd Arsavin, Tyimoscsuk, és a 30 millió euróért vett Danny is.

A szerdai program
E csoport

Manchester United-Villarreal
Celtic FC-Aalborg

F csoport
Steaua-Bayern München
Olympique Lyon-Fiorentina

G csoport
FC Porto-Fenerbahce
Dinamo Kijev-Arsenal

H csoport
Juventus-Zenit
Real Madrid-BATE Boriszov