Megtáltosodtak az angolok és a dánok, Luxemburg nyert Svájcban

Infostart
2008. szeptember 11. 00:25
Több meglepetést is hozott a szerdai vb-selejtező dömping Európában. A dánok nyertek Portugáliában, az angolok Horvátországban, folytatta remek szereplését a litván csapat, Luxemburg pedig idegenben legyőzte Svájcot!
1. csoport

Az 1. csoportban a magyar válogatott két következő ellenfele egymás ellen játszott Tiranában. Az albánok fölényesen, mégis a vártnál nehezebben gyűrték le a máltai csapatot. A találkozó első gólját az óriási termetű Erjon Bogdani, a Chievo csatára szerezte, aki immár tíz éve az olasz A, vagy B ligában futballozik idényről idényre. Az utolsó tíz percben még Duro és Dallku is bevette a szétesett máltaiak kapuját.



A másik találkozón 42 perc alatt tudta feltörni a portugál válogatott a dánok védelmét, Nani szerzett vezetést. Bendtner a második félidőben kiegyenlített, de Deco, tizenegyesből, a 86. percben vezetést szerzett a hazaiaknak. A dánok azonban nem adták fel, s a 90. perc után két gólt is szerezve megfordították a találkozót, s óriási meglepetésre 3-2-re nyertek. Most sajnálhatjuk csak igazán az ellenük elveszítgetett pontokat.

Svédország-Magyarország 2-1
Albánia-Málta 3-0
Portugália-Dánia 2-3

A csoport állása: 1. Albánia 4 pont, 2. Dánia 4, 3. Svédország 4, 4. Portugália 3, 4. Magyarország 1, 6. Málta 0
Következik (október 11.): Magyarország-Albánia, Svédország-Portugália, Dánia-Málta


2. csoport


A második csoportban született a nagy egyik legnagyobb meglepetése: Luxemburg idegenben legyőzte az Eb-n a portugál (B) válogatottat legyőző svájci csapatot. Ottmar Hitzfeld ennél rosszabbul nem is mutatkozhatott volna be hazai tétmérkőzésen a "Nati" élén! Pedig visszatért az Eb-n megsérült Frei, játszott Nkufo, Yakin, Inler és (Senderos kivételével) a többi nagy reménység, mégis csúfos kudarc lett a vége. Jeff Strasser (28. perc) és Alphonse Leweck (86. perc) révén kétszer vezetek a vendégek, a másodikat meg már nem is sikerült kiegyenlíteni. A luxemburgi futball ilyen nagy sikert nem ért el, amióta 1964-ben a kontinensbajnokság negyeddöntőjébe jutott.

A görögök újra vízre tették a "kalózhajót": megnyerték a második idegenbeli selejtezőjüket is. Ezúttal Gekasz volt a hős, mindkét gólt ő szerezte. Az izraeli válogatott nyert Moldovában, még az sem zavarta meg, hogy Picusciac már az első percben megszerezte a vezetést a hazaiaknak. Az első félidő utolsó öt percében az izraeliek két gólt is lőttek (Golan és Saban révén), s így talán visszajött az otthon Svájc ellen elveszített két pont. Ki gondolta volna, hogy a csoport mindhárom meccsén vendéggyőzelem születik?

Svájc-Luxemburg 1-2
Lettország-Görögország 0-2
Moldova-Izrael 1-2

A csoport állása: 1. Görögország 6, 2. Izrael 4, 3. Lettország 3, 4. Luxemburg 3, 5. Svájc 1, 6. Moldova 0
Következik (október 11.): Luxemburg-Izrael, Svájc-Lettország, Görögország-Moldova


3. csoport

A harmadik csoportban is nagy körbeverések várhatóak, az első meccsükön a csehek sem tudták igazolni, hogy kiemelkednének a mezőnyből. Észak-Írországban csak döntetlent értek el, szinte a teljes Eb-csapatukkal. A játék képe alapján nem is érdemeltek volna többet!

A lengyelek továbbra sem találnak magukra, noha ezúttal győztek. Kellett hozzá, hogy kapusuk, Lukasz Fabianski a 3. percben kivédje Andy Selva tizenegyesét. Szoros meccset hozott Szlovénia és Szlovákia találkozója, a mérkőzést a duplázó Novakovic gólerőssége döntötte el a hazai javára.

Észak-Írország-Csehország 0-0
San Marino-Lengyelország 0-2
Szlovénia-Szlovákia 2-1

A csoport állása: 1. Lengyelország 4, 2. Szlovénia 4, 3. Szlovákia 3, 4. Csehország 1, 5. Észak-Írország 1, 6. San Marino 0 (Csehország és San Marino egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.)
Következik (október 11.): Lengyelország-Csehország, San Marino-Szlovákia, Szlovénia-Észak-Írország
4. csoport

A negyedik csoportban, ha nem is könnyen, de nyerni tudott az orosz válogatott a walesiek ellen. Gareth Bale a 17. percben kihagyott egy tizenegyest. Utána Roman Pavljucsenko (klubtársa a Tottenhamben a hibázó büntető-lövőnek) megszerezte a vezetést, de ezt, Ledley révén, a 67. percben még kiegyenlítették a vendégek. Aztán következett a hajrában pavel Pogrebnjak nagyjelenete, s így Hiddink győzelemmel kezdte a vb-selejtezőket.

Sokkal rosszabbul járt Joachim Löw, akinek a csapata csak döntetlenre végzett Finnországban. Miroslav Klose egymaga tartotta versenyben a németeket: mesterhármast szerzett. 1923 óta először nyertek volna a finnek a nagy favorit német csapat ellen. Azerbajdzsánban Liechtenstein ritka idegenbeli döntetlenjei egyikét harcolta ki.

Finnország-Németország 3-3
Oroszország-Wales 2-1
Azerbajdzsán-Liechtenstein 0-0

A csoport állása: 1. Németország 4, 2. Oroszország 3, 3. Wales 3, 4. Finnország 1, 5. Azerbajdzsán 1, 6. Liechtenstein 1. (Oroszország és Finnország egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.)
Következik (október 11.): Finnország-Azerbajdzsán, Wales-Liechtenstein, Németország-Oroszország


5. csoport

Az ötödik csoportban a bosnyákok a nap legfölényesebb győzelmét aratták, a Belgiumban szombaton a veresége (2-3) ellenére is helyt álló észt csapatot verték hét góllal. Misimovic egymaga három gólt szerzett. A belgák közel álltak a nagy meglepetéshez Törökországban, a nagy formában lévő Sonck révén vezettek, de a hazaiak, Axel Witsel kezezése után, Emre Belözoglu tizenegyeséből kiegyenlítettek. A spanyolok folytatták nagy sorozatukat, már az első bő negyedórában eldöntötték az örmények elleni találkozó sorsát. Góljaikat Capdevila, David Villa (2) és Senna szerezték.

Bosznia-H.-Észtország 7-0
Törökország-Belgium 1-1
Spanyolország-Örményország 4-0

A csoport állása: 1. Spanyolország 6, 2. Törökország 4, 3. Belgium 4, 4. Bosznia-Hercegovina 3, 5. Örményország 0, 6. Észtország 0.
Következik (október 11.): Belgium-Örményország, Törökország-Bosznia-Hercegovina, Észtország-Spanyolország.


6. csoport

Megtáltosodott az angol válogatott! A háromoroszlános gárda 2001 szeptembere óta nem játszott ilyen jól idegenbeli selejtezőn (megjegyzem: hazain sem nagyon). Akkor, Münchenben a mesterhármast szerző Michael Owen vezérletével nyert a németek ellen, most Theo Walcott triplájával gyűrte le a zágrábi Makszimir-stadionban tétmérkőzésen először vereséget szenvedő horvátokat. Hét év után szerzett angol játékos tétmeccsen ismét mesterhármast.

Slaven Bilic túlságosan sokat ostorozta a mérkőzés előtt az angolokat, most minden a visszájára ütött. Csapata Eb-n járt sztárjaival (Pletikosa, Simunic, Robert Kovac, Corluka, Pranjic, Rakitic, Petric, majd Knezevic, Niko Kovac, majd Pokrivac 62, Srna, Modric, Olic, majd Mandzukic) állt ki, az angolok (James, Brown, Terry, majd Upson, Ferdinand, Ashley Cole, Walcott, majd Beckham, Lampard, Barry, Joe Cole, majd Jenas, Rooney, Heskey) ellen.



Fabio Capello együttese, elsősorban Walcott, Lampard és Rooney jóvoltából minden csapatrészben jobbnak bizonyult. Több angol lap internetes kiadása is megemlíti: nem számított arra, hogy az angolok ilyen jó játékot nyújtanak. A fehéroroszok csak nagyon nehezen, a hajrában lőtt két góllal gyűrték le az andorraiakat. Az ukránok ellen simán nyertek, Sevcsenko megint lőtt gólt.

Horvátország-Anglia 1-4
Kazahsztán-Ukrajna 1-3
Andorra-Fehéroroszország 1-3

A csoport állása: 1. Anglia 6, 2. Ukrajna 6, 3. Fehéroroszország 3, 4. Horvátország 3, 5. Kazahsztán 3, 6. Andorra 0.
Következik (október 11.): Anglia-Kazahsztán, Ukrajna-Horvátország.
7. csoport
Tovább tart a litván csoda: a balti állam válogatottja legyőzte a franciaverő osztrákokat. Magukra találtak a Kékek is: ha nem is könnyen, de Thierry Henry vezérletével le tudták győzni a szerbeket - noha a meccs hajrája nagyon izgalmasan alakult. A románok egy soványka góllal bár, de el tudták hozni a három pontot a Feröer-szigetekről.

Feröer-szigetek-Románia 0-1
Franciaország-Szerbia 2-1
Litvánia-Ausztria 2-0

A csoport állása: 1. Litvánia 6, 2. Szerbia 3, 3. Ausztria 3, 4. Franciaország 3, 5. Románia 3, 6. Feröer-szigetek 0.
Következik (október 11.): Szerbia-Litvánia, Feröer-szigetek-Ausztria, Románia-Franciaország


8. csoport
Ezúttal Daniele de Rossi mentette meg a tartalékos olaszokat: az ő két gólja hozta meg a grúzok elleni győzelmet. Az Hector Cuper által dirigált vendégek ellen a tartalékos olaszok számára csak az győzelem számított, ezúttal senki sem kérte számon rajtuk a gyengébb játékot. A világbajnok az alábbi összeállításban játszott: Buffon - Zambrotta, Cannavaro, Legrottaglie, Dossena - Pirlo (Palombo, 46), De Rossi, Aquilani - Camoranesi, Toni (Iaquinta, 70), Di Natale (Del Piero, 56)

A montenegrói válogatott a második podgoricai meccsén is döntetlent játszott, ezúttal az írek ellen. Mindkét kapus jól védett - a hazaiaknál Vukasin Polekszics, a Debrecen kapusa, aki különösen Robbie Keane lövésénél hárított gyors reflexszel.

Olaszország-Grúzia 2-0
Montenegró-Írország 0-0

A csoport állása: 1. Olaszország 6, 2. Írország 4, 3. Montenegró 2, 4. Bulgária 1, 5. Ciprus 0, 6. Grúzia 0. (Bulgária és Ciprus egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.)
Következik (október 11.): Grúzia-Ciprus, Bulgária-Olaszország


9. csoport

Két vendéggyőzelem született, a skótok - első 2008-as győzelmüket aratva - Izalndon, a hollandok Macedóniában nyertek. Az Oranje két gólját John Heitinga és Rafael van der Vaart szerezte.

Izland-Skócia 1-2
Macedónia-Hollandia 1-2

A csoport állása: 1. Hollandia 3, 2. Macedónia 3, 3. Skócia 3, 4. Norvégia 1, 5. Izland 1. (Hollandia és Norvégia egy mérkőzéssel kevesebbet játszott.)
Következik (október 11.): Skócia-Norvégia, Hollandia-Izland