Lauda: "Hamilton megbüntetése a Forma-1 történetének legrosszabb ítélete"

Infostart
2008. szeptember 8. 18:33
A Forma-1 történetének legrosszabb ítéletének tartja Lewis Hamilton vasárnapi megbüntetését Niki Lauda korábbi háromszoros világbajnok.

A vasárnapi, meglehetősen kaotikus Belga Nagydíjon a McLaren brit pilótája, Lewis Hamilton ért elsőként a célba, de szabálytalan manőver miatt utólag megfosztották első helyétől: 25 másodperces büntetést kapott, így végül csak harmadik lett. A futamot a döntés után az eredetileg második helyen végző brazil Felipe Massa (Ferrari) nyerte a német Nick Heidfeld (BMW-Sauber) előtt, így Hamilton előnye két pontra olvadt a pontversenyben.

Vitatja a sportfelügyelők döntését Niki Lauda, aki korábban a McLaren és a Ferrari versenyzőjeként is világbajnok lett. Az osztrák autóversenyző szerint Hamilton megbüntetése a Forma-1 történetének legrosszabb ítélete.

"Ez a leginkább elferdített ítélet, amit valaha láttam. Teljességgel elfogadhatatlan, hogy három funkcionárius ennyire befolyásolja a világbajnokságot" - mondta Lauda, aki jelenleg televíziós szakkommentátorként dolgozik, vagyis elfogultsággal nem vádolható.

Ártatlannak tartja magát Lewis Hamilton, aki úgy véli, a szabályokat betartva cselekedett, amikor maga elé engedte Kimi Räikönnent a kérdéses manőver előtt. A brit pilóta hozzátette: a kanyart azért vágta le a finn versenyzővel csatázva, mert nem maradt más választása, ugyanis el akarta kerülni a karambolt.

A Ferrari szerint Kimi Räikkönen érdemelte volna meg a győzelmet a Belga Nagydíjon.

"Csalódottak vagyunk, hogy Kimi nem tudta győzelemmel befejezni a futamot. Nagyszerűen versenyzett, rászolgált volna a sikerre" - jegyezte meg Stefano Domenicali, a Ferrari főnöke.

Közben a Nemzetközi Automobil Szövetség közölte, hogy a lehető leggyorsabban szeretne dönteni a McLaren-Mercedes fellebbezésének ügyében. A wokingi istálló arra hivatkozva nyújtott be fellebbezést, hogy bizonyítékuk van: Hamilton hat kilométer/órával lassabban hajtott, mint Räikönnen, vagyis ezáltal maga elé engedte.

A FIA szóvivője azt mondta: a csapatnak egy hete van arra, hogy megindokolja beadványát, az illetékes bizottság azután tűzi ki a tárgyalás időpontját.