Kikaptak a románok és a franciák, szenvedve nyertek az olaszok és az angolok

Infostart
2008. szeptember 6. 23:59
Meglepetésekkel kezdődtek a világbajnoki selejtezők Európában. A románok otthon kaptak ki, a franciák Bécsben. Megszenvedett az angol és az olasz válogatott.

Az első csoportban a magyarok mérkőzésén kívül még két találkozót rendeztek. A svédek, meglepetésre, csak gól nélküli döntetlent értek el Tiranában, noha játszott soraikban a 100. válogatottságát ünneplő Henrik Larsson, valamint Zlatan Ibrahimovic és Kim Källström is. "Ibrának" akadt két helyzete, de az albán kapus, Beqaj (a BL-be jutott ciprusi Anorthoszisz tagja), jól védett. Kevés esélye lett volna a hárításra Olof Mellberg kísérleténél, de a Juve védője a kapu mellé küldte a labdát.

A svédek szerdán Stockholmban a magyar válogatottat fogadják, így már különösen fontos a számukra a jó eredmény, hogy ne maradjanak nagyon le az első két nap után a portugálok mögött. Lars Lagerbäck csapatának összeállítása a következő volt: Isaksson - Andersson, Majstorovic, Mellberg, Hansson - Wendt (Stoor, 78.), Nilsson, Källström (Holmen, 84.), Linderoth (S. Larsson, 6.) - H. Larsson, Ibrahimovic.

A portugáloknak sokkal simább estéjük volt: 4-0-ra nyertek Máltán. Bár nehezen lendült játékba Carlos Queiroz válogatottja, a végén fölényes győzelmet aratott. Az első félidőben még csak egy öngóllal jutott vezetéshez, a másodikban Hugo Almeida, Simao és Nani is a kapuba talált.

Carlos Queiroz ugyanazt a tizenegy játékost állította a kezdő csapatába, mint augusztus 20-án, a feröeriek elleni barátságos mérkőzésen: úgy látszik, Cristiano Ronaldo távollétében ez a nyerő csapata: Quim, Bosingwa, Pepe, Ricardo Carvalho, Antunes, Raul Meireles, Nani, Carlos Martins (Maniche, 62.), Deco, Simão Sabrosa (João Moutinho, 74.), Hugo Almeida (Nuno Gomes, 76.)

1. csoport
Magyarország-Dánia 0-0
Albánia-Svédország 0-0
Málta-Portugália 0-4


A második csoportban sem született hazai győzelem. A lettek moldovai győzelme kisebb meglepetés, a svájciak pontszerzése talán nem. Mi több, Ottmar Hitzfeld a tétmeccseket tekintve bemutatkozó 90 percében a svájciak közelebb álltak a győzelemhez. Hakan Yakin és az Európa-bajnokságot sérülése miatt kihagyó Nkufo révén már 2-0-ra vezettek, de a hazaiak egyenlíteni tudtak. A Chelsea által felfedezett, egyébként lengyel származású Ben Sahar a 92. percben szerezte meg az egy pontot érő találatot.

A görög válogatott papírforma-győzelmet aratott Luxemburgban - noha Eb-formájára emlékezve kevesen tippeltek volna ilyen fölényes sikerre. Az első félidőben Toroszidisz és Gekasz lőtt gólt, Hariszteasz tizenegyesből a második játékrészben talált be.

2. csoport
Moldova-Lettország 1-2
Izrael-Svájc 2-2
Luxemburg-Görögország 0-3


A harmadik csoportban a szlovénok értékes pontot szereztek Lengyelországban, míg a szlovákok hazai pályán nyertek az észak-írek ellen. Utóbbiak góljait két legértékesebb, egyébként nem kifejezetten gólerős légiósuk, a liverpooli Skrtel és a Napoli játékosa, Hamsik lőtte.

3. csoport
Lengyelország-Szlovénia 1-1
Szlovákia-Észak-Írország 2-1


A németek aratták a játéknap legfölényesebb győzelmét, hat gólt lőttek Vaduzban a liechtensteinieknek. Lukas Podoslki őrzi jó formáját, ő lőtte az első két gólt, aztán a második félidő közepén Rolfes és Schweinsteiger találata fölényessé tette a német győzelmet. De Hitzlsperger és Westermann még ezt is megtoldotta egy-egy góllal.

Wales a 19 éves cserejátékos, Vokes a végjátékban lőtt góljával gyűrte le a 68. perctől tíz emberrel játszó azerieket. Lehetett volna simább is a győzelem, ha Koumas nem ront el egy büntetőt a második félidő közepén.

4. csoport
Wales-Azerbajdzsán 1-0
Liechtenstein-Németország 0-6


Az ötödik csoportban történelmi mérkőzést játszottak Jerevánban. Maga a török államfő, Abdullah Gul is elutazott a meccsre, országa közjogi méltóságai közül ő az első, aki elment Örményországba, hivatalos látogatásra. Hangos tüntetők fogadták, akit azt kiabálták, hogy ismerje el a népirtást - emlékeztetve őt a két ország közös történelmének legsötétebb fejezetére. Kitett magáért a csapata: az Eb-elődöntős a hajrában, Tuncay Sanli és Semih Sentürk góljával nyert.

A belga válogatott 3-2-re verte csak meg az észt csapatot. Igaz, a vendégek a második találatot csak a 90. percben érték el, Oper révén. A meccs hőse a két gólt is szerző Wesley Sonck volt. A spanyol válogatott, ha nem is könnyen, de folytatta győzelmi sorozatát. David Villa előbb büntetőt hibázott, majd mégis lőtt egy gólt a bosnyákok ellen.

5. csoport
Örményország-Törökország 0-2
Belgium-Észtország 3-2
Spanyolország-Bosznia-Hercegovina 1-0


A hatodik csoportban az angolok megismételték 2007. márciusi teljesítményüket. Akkor is szenvedtek Andorra ellen Barcelonában, de akadt egy játékosuk, aki a hátán cipelte a csapatot. Steven Gerrard akkori szerepét most a két gólt szerző Joe Cole vállalta. Capello válogatottja nagyon gyenge teljesítményt nyújtott.

Az ukránok Andrij Sevcsenko a 90. percben lőtt góljával nyertek Kijevben a fehéroroszok ellen. A horvát válogatott hozta immár szokásos jó hazai formáját, s háromgólos győzelmet aratott a kazahok ellen. A gólokat Robert Kovac, Luka Modric és Mladen Petric szerezték.

6. csoport
Ukrajna-Fehéroroszország 1-0
Andorra-Anglia 0-2
Horvátország-Kazahsztán 3-0


A forduló legnagyobb meglepetéseit a hetedik csoport hozta: hazai pályán kikaptak a románok és nyerni tudtak a franciák ellen az osztrákok. Az immár a cseh Karel Brückner által dirigált osztrák csapat az Eb-felkészülés alatt, vagy a torna idején egyszer sem ért el még csak megközelítőleg ilyen jó eredményt.

A megfiatalított francia válogatott ellen az osztrákok egy öngóllal szereztek vezetést (Mexesről került a kapuba a labda), Aufhauser szerezte a második gólt, majd Govou szépítése után Ivanschitz büntetőből a harmadikat. Garics György végigjátszotta a mérkőzést. Raymond Domenech csapata éppen olyan gyenge volt, mint az Európa-bajnokságon.

7. csoport
Románia-Litvánia 0-3
Ausztria-Franciaország 3-1
Szerbia-Feröer-szigetek 2-0


A nyolcadik csoportban a ciprusi válogatott szenzációsan tartotta magát a kilenc világbajnokkal felálló olaszok ellen. A 86. percben még 1-1-re állt. Aztán egy nem világbajnok végezte ki: az utolsó percben Antonio Di Natale megszerezte a második gólját is. Ugyancsak 2-1-re győzött vendégként az ír válogatott - ám valójában semleges pályán nyert, hiszen a grúz válság miatt a mérkőzést a németországi Mainzban játszották. Az újonc Montenegró elcsípett egy pontot a ráadásul a hajrában tíz emberrel kiegyenlítő bolgároktól.

8. csoport
Ciprus-Olaszország 1-2
Grúzia-Írország 1-2
Montenegró-Bulgária 2-2


A kilencedik csoportban kikaptak, s ezzel 2008-ban továbbra is nyeretlenek a skótok. Az északi rangadón az izlandiak Gudjohnsen vezérletével elvittek egy pontot Oslóból.

9. csoport
Macedónia-Skócia 1-0
Norvégia-Izland 2-2