Egy ponttal közelebb Dél-Afrikához

Infostart
2008. szeptember 6. 22:09
A magyar labdarúgó válogatott 0-0-s döntetlent ért el Dánia ellen a világbajnoki selejtezősorozat első fordulójában a Puskás Ferenc stadionban.

 Erwin Koeman meglepő összeállításban küldte pályára a magyar válogatottat: hazai pályán, a nyitó világbajnoki selejtezőn, egyetlen csatár sem került be a kezdő csapatba. Torghelle és Rudolf személyében csak két igazi támadó volt a keretben, mindketten a kispadra kerültek.

A dánoknál a kapus Thomas Sörensen nem épült fel, ellenben a két csatár, Nicklas Bendtner és Jon Dahl Tomasson vállalta a játékot. Óvatosan kezdett mind a két csapat, többnyire a két tizenhatos között hullámzott a játék.

A magyar csapat csak kevés emberrel támadott, arra építettek a piros mezesek, hogy Gera, vagy Hajnal passzából sikerül egy-egy helyzetet kialakítani. A dánok a biztonságra törekedtek, csak a szögleteknél húzódtak szó szerint csapatostul előre.

Az első játékrész legnagyobb helyzete Huszti Szabolcs előtt adódott, aki Martin Laursen ügyetlenkedése után egyedül törhetett kapura, ám lövését Andersen kapus látványos reflexmozdulattal hárította.

A dánok legígéretesebb lehetőségénél Nicklas Bendtner a tizenhatos vonalának környékéről erős lövést küldött a kapura, a labda a bal kapufáról pattant ki. Az Arsenal csatára talán ennél az egy esetnél tudott a játékrészben elszakadni Juhász Rolandtól.

A második félidőre beállt Torghelle Sándor. Az agilitásával kitűnt, de nem tudott ő sem gólhelyzetbe kerülni. Nem kapott elégséges támogatást a középpályáról. Jellemző, hogy a csapat legjobbjai, egy hazai világbajnoki selejtezőn, a védekezésért felelősek voltak, így Juhász és Dárdai.

A folytatásban, elsősorban a hazai mérkőzéseken, határozottabb támadójátékra lesz szükség, hogy legalább a csoport harmadik helyéért versenyben legyen a válogatott.

"Úgy vélem, ez az eredmény volt a maximum, amit kihozhattunk a meccsből - nyilatkozta a mérkőzés után Erwin Koeman szövetségi kapitány az MLSZ honlapjának. - Ezzel egy kis lépést tettünk előre, de legalább haladtunk. Az első félidőben volt lehetőségünk arra is, hogy megszerzzük a győzelmet, ha az ilyen ziccereket nem tudjuk kihasználni, az nem vezet jóra. Ezzel együtt véleményem szerint kihoztuk a legjobbat abból, amit a jelenlegi helyzet kínált."

A magyar együttes legközelebb Svédországban lép pályára szerdán.  Az 1-es csoport másik két meccsének eredménye: Albánia-Svédország 0-0, Málta-Portugália 0-4