Az A és a B próbán is megbuktak a fehérorosz kalapácsvetők

InfoRádió / MTI
2008. szeptember 6. 10:24
Pozitív lett a két olimpiai érmes fehérorosz kalapácsvető, Vagyim Gyevjatovszkij és Ivan Tyihon doppingtesztje. A sportolók versenyjogát felfüggesztik - közölte Brüsszelben a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) elnöke.

"Tesztelték őket és pozitív lett. A és B tesztet is végeztek" - jelentette ki Lamine Diack, az IAAF elnöke az AP amerikai hírügynökségnek a pekingi olimpián ezüstérmes Vagyim Gyevjatovszkijról és a bronzérmes Ivan Tyihonról.

"Az IAAF számára ez egyértelmű. Felfüggesztés következik" - fogalmazott Diack. Az ügy most a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elé kerül, a szervezet vizsgálatot folytat az ügyben, fegyelmi testülete a hónap végén ül össze. A fehérorosz atlétikai szövetség korábban közölte: a két atléta visszautasítja a vádakat.

A pekingi olimpián kalapácsvetésben második fehérorosz Vagyim Gyevjatovszkij, valamint a mögötte harmadik honfitársa, Ivan Tyihon kizárása esetén az eredetileg negyedik Pars Krisztián kapja meg az olimpiai ezüstérmet.

Vagyim Gyevjatovszkijtól és a bronzérmes Ivan Tyihontól az augusztus 17-i pekingi döntő után vettek mintát, amelyben túl magas volt a tesztoszteronszint. A magyar szövetség korábban nem hivatalos, ám számára megbízható forrásból úgy értesült, hogy az A próba mindkét versenyző esetében pozitív lett.

Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport ügyvezető igazgatója akkor azt mondta: tesztoszteronnal történő lebukás esetén minden esetben szükség van időigényes, úgynevezett izotópos vizsgálatra, hogy kiderüljön: kívülről került-e a versenyző szervezetébe a tiltott szer, vagy pedig biológiai okai vannak a normálistól eltérő, magas értéknek. Utóbbi esetben további - a korábbi vizsgálatokhoz kapcsolódó - összehasonlító elemzéseket kell végezni. Ha kívülről került a tesztoszteron a szervezetbe, akkor egyértelmű a csalás.

Pekingben a szlovén Primoz Kozmus 82,02 méterrel diadalmaskodott, Gyevjatovszkij 81,61-et, Tyihon pedig 81,51-et dobott, Pars 80,96-tal lett negyedik. A 31 éves Gyevjatovszkij a 2000-es sydneyi olimpián már lebukott, akkor nandrolonhasználat miatt 2002 szeptemberéig eltiltották. A 32 éves Tyihon korábban háromszor nyert világbajnokságot, négy évvel ezelőtt Athénban ezüstérmes lett.